Vuodenaikojen vaihtuessa eivät ainoastaan lämpötilat elä muutoksessa. Myös ruokailutottumuksemme ja tarpeemme ravinnon suhteen muuttuvat.
Kesähelteillä ei välttämättä tule syötyä niin raskaasti ja valo sekä aurinko antavat lisäboostia. Talvella taas elää ikään kuin pienessä talvihorroksessa, jolloin sohvannurkkaan on kiva käpertyä syömään naposteltavia.
Neljä vuodenaikaa
Suomi on siitä erityinen paikka asua, että luonto tarjoaa eri tavalla mahdollisuuksia ravinnon saamiseen eri vuodenaikoina. Syksy tarjoaa tietyt marjat ja sienet, kun taas kesä on mansikoiden sekä esimerkiksi kalastuksen kulta-aikaa.
Talvella puolestaan kairaamme reikiä jään läpi, mutta muuten luonto nukkuu paksun jää- ja lumikerroksen alla.
Tuoreet raaka-aineet ovat kesän ehdoton etu
Yksi kesäkauden merkittävistä eduista vitamiinien saannin kannalta on tarjolla olevien tuoreiden hedelmien ja vihannesten runsaus. Torit sekä kotitilat ovat täynnä luomutuotteita sisältäen paljon ravintoaineita.
Heinäkuun satoa
Vaikka monia hedelmiä tuodaan Suomeen muualta, on heinäkuu tällä hetkellä esimerkiksi vesimelonien satokausiaikaa. Suomalaisista marjoista puolestaan satoa kerätään nyt:
- ahomansikasta,
- punaherukasta,
- mesimarjasta,
- mansikasta,
- mustaherukasta, sekä
- vadelmasta.
Nämä pienet voimalaitokset ovat täynnä muunmuassa K-vitamiinia, B-vitamiineja, C-vitamiinia sekä antioksidantteja.
Satoaan kerää tällä hetkellä myös:
- pinaatti,
- parsakaali,
- kyssäkaali,
- kukkakaali, sekä
- vuonankaali.
Kaaleissa on runsaasti kivennäisaineita sekä vitamiineja, joten ne ovat varsinaista "superfoodia". Terveellisimpänä kaalina pidetään yleisesti viherkaalia sen todella korkean ravintotiheytensä vuoksi.
Yllättävän harva kuitenkin syö kaaleja paljoa kesällä, vaikka välillä ne saattavat eksyä lautaselle. Kaalin maku herättää myös eroavia mielipiteitä.
Kannattaako kesällä käyttää vitamiinilisiä?
Varsinkin kesällä sitä pohtii valoisien päivien sekä monipuolisten ruokailujen yhteydessä, että kannattaako kesällä rahojaan laittaa vitamiinien hankkimiseen?
Asiaa voi ajatella monelta eri kantilta. Jos oma motivaatio sekä voimavarat riittävät takaamaan joka päiväisen vitamiinien, hivenaineiden ja D-vitamiinin saannin ravinnosta sekä auringosta, niin verikokeet eivät varmasti valehtele.
Jos kesällä auringossa viettää pitkiä aikoja turvallisesti ja ravintoon kiinnittää erityistä huomiota – voi ravinnosta saada hyvinkin monipuolisen.
Onko ruoan monipuolisuuteen tarpeeksi resursseja?
Kovin harva pystyy loppupeleissä priorisoimaan todella laadukkaaseen sekä ravintorikkaaseen ruokaan päivittäin, sillä elämä voi olla hyvin hektistä. Se on täysin ymmärrettävää, sillä varsinkin niin sanottujen "ruuhkavuosien" keskellä saattavat suunnitelmat muuttua nanosekunnissa ja ruokaa täytyy saada nyt ja heti.
Tämän vuoksi moni käyttää monivitamiinilisää myös kesällä ravintonsa tukena. Laadukkaan ja hyvin imeytyvän monivitamiinin plussapuolena on se, että se vähentää ehkä henkistä taakkaa niiltä, jotka haluaisivat varmistaa vitamiinien monipuolisen saannin.
Tämän vuoksi vitamiinilisät ovat hyvä vaihtoehto monipuolisen ruokavalion tueksi myös kesällä.
Suomalaiset ovat pakastuskansaa - ja sillä on syynsä
Talvella energiantarve saattaa vähentyä, sillä ulkona on pimeää ja koleaa. Jos ei ole aktiiviliikkuja tai rakasta talviurheilulajeja – voivat raskaammat ateriat houkuttaa enemmän, kuin kesäisen raikkaat ja ravinnerikkaat salaatit.
Kesäisin ja syksyisin pakastettuja marjoja sekä muita ruokia aletaan usein syömään talven aikana. Esimerkiksi mansikan pakastaminen on hyvin tuttua monelle suomalaiselle.
Eihän se ole sama asia, kun tuoreen marjan poimiminen suoraan pensaasta, mutta ne menevät vaikka jäisenä jogurtin seassa, survoutuvat ihanan raikkaaksi aamupalaksi tehosekoittimessa tai sulavat jääkaapissa yön aikana mausteeksi puuron päälle.
Kestävätkö ravintoaineet pakastamisen?
Ovatko pakastetut vihannekset, marjat tai yrtit yhtä ravintorikkaita, kuin tuoreet? Tämä on kysymys, joka mietityttää monia.
Usea saattaa kokea pientä alemmuuskompleksia siitä, että kaupasta tulee ostettua paljon valmiita pakastevihanneksia, sillä ne ovat helppo ja nopea vaihtoehto ruuanlaittoon.
Ravitsemusterapeutti vastaa
Apu-lehden Apu-klinikalla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän kysymykseen. Hänen mukaansa marjojen sekä pakastevihannesten litistynyt ulkonäkö voi antaa mielikuvan, etteivät ne enää sisältäisi enää niin paljoa ravintoaineita.
Totuus kuitenkin on, että nahistuneesta ulkonäöstä huolimatta suurin osa suojaravintoaineista ovat tallella, jos ne syödään pikimmiten heti sulatuksen jälkeen.
Ne ovat siis loistava arjen apu varsinkin talvella, jolloin torin tuoreet marjat sekä vihannekset ovat vaihtuneet kupposeen kuumaa.
Monivitamiinit ympärivuotiseen apuun
Voimme tulla siihen lopputulokseen, että kesä on erittäin ravintorikkaiden ruoka-aineiden satoaikaa. Nykymaailmassa ovat ruokakulttuurit kuitenkin kansainvälistyneet, jonka vuoksi saamme myös talven aikana paljon ruoka-aineita tuontituotteina ulkomailta.
Jos ravintoaineiden saannin haluaa turvata jokaisena vuodenaikana - voivat lisäravinteet olla siihen helppo ratkaisu. Paras monivitamiini sisältää tärkeimpiä vitamiineja hyvin imeytyvässä muodossa.
Pitkävaikutteinen monivitamiini
Pitkävaikutteinen monivitamiini tukee vastustuskykyä, luustoa, hermostoa, sydäntä, luustoa ja hampaita sekä näkökykyä, sillä se sisältää monia tärkeitä vitamiineja.
Tuote sisältää esimerkiksi sinkkiä, D-vitamiinia, B-vitamiinia sekä C-vitamiinia ja kromia. Ne jo itsessään tekevät siitä ravinnerikkaan kokonaisuuden. Tuote on myös makeuttamaton, laktoositon, gluteeniton, maidoton sekä hiivaton.
Suomen Vitamiinikeskus tarjoaa laadukkaat, Suomessa valmistetut vitamiinit - suoraan kotiin toimitettuina.