Lujat luut ja vahva vastustuskyky – tähän kaikkeen lapsi tarvitsee D-vitamiinia

Lujat luut ja vahva vastustuskyky – tähän kaikkeen lapsi tarvitsee D-vitamiinia

Tiesitkö, että suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan (linkki https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/20191/urn_isbn_978-952-61-2848-1.pdf?sequence=1&isAllowed=y) jopa joka viides alakouluikäinen lapsi saa liian vähän D-vitamiinia? Se on lapsen ja nuoren kasvulle ja kehitykselle välttämätön tuote. D-vitamiinia tarvitaan pituuskasvuun ja se osallistuu myös moniin muihin elimistön toimintoihin. Virallisten suositusten mukaan 2–17-vuotiaiden lasten tuleekin nauttia D-vitamiinia ravintolisänä ympäri vuoden.

Luja luusto D-vitamiinin avulla

Luuston kehittyminen ja kasvaminen tapahtuvat yleensä 17 ikävuoteen mennessä. D-vitamiinin tärkein rooli sekä lasten että aikuisten elimistössä on luuston terveyden ylläpitäminen. Lasten ja nuorten osalta se tarkoittaa myös luuston pituuskasvun mahdollistamista! D-vitamiini toimii eräänlaisena kuskina luustomme tärkeimmälle rakennusaineelle, kalsiumille: D-vitamiini säätelee veren kalsiumpitoisuutta siirtäen sitä luustoon ja luustosta pois.

Lapsen luusto tarvitsee D-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden lisäksi myös kuormitusta ja rasitusta kehittyäkseen ja vahvistuakseen. Siksi lasten olisikin hyvä liikkua vähintään 3 kertaa viikossa ainakin tunti kerrallaan. Erilaiset liikunnalliset leikit ja pelit ovat hauskuuden lisäksi tärkeitä myös kasvun ja kehityksen tukemiseksi 😊

3 lasta pyörittävät iloisina hulavanteita

Myös hammasterveys on hyvä muistaa: D-vitamiini edistää lasten ja nuorten hampaiden normaalia kasvua ja kehitystä. Lisäksi D-vitamiini tukee immuunijärjestelmämme toimintaa ja vahvistaa vastustuskykyä flunssia ja muita infektioita vastaan.

Miten lasten D-vitamiinin saanti turvataan?

Aurinko ei ole lapselle D-vitamiinin lähde

D-vitamiinia saadaan auringon UVB-säteilyn avulla, kun ihossa muodostuu säteilyn vaikutuksesta kolekalsiferoli-nimistä yhdistettä eli D3-vitamiinia. Auringon täytyy kuitenkin paistaa silloin riittävän korkealta, yli 45 asteen kulmassa. Jos aurinko on sitä matalammalla, ilmakehän otsonikerros suodattaa säteilyn pois.

pieni lapsi katsoo aurinkoa isoilla aurinkolaseilla

Näillä leveysasteilla auringonvaloa ei kuitenkaan ole riittävästi ympäri vuoden - me saamme siitä D-vitamiinia ainoastaan toukokuusta syyskuuhun. Mutta toisaalta aurinkoa ei voida muutenkaan pitää lasten pääasiallisena D-vitamiinin lähteenä, sillä varsinkin pienet lapset täytyy suojata auringolta vaatteilla ja suojakertoimia sisältävillä aurinkorasvoilla ihon palamisen estämiseksi.

Ravintolisä ruokavalion oheen

Tärkeä D-vitamiinin lähde on tietenkin monipuolinen ruokavalio. Kala, kananmunan munankeltuainen, D-vitaminoidut maitotuotteet ja ravintorasvat ovat hyviä ruoka-aineita D-vitamiinin saantia ajatellen. Lasten annoskoot ovat kuitenkin usein sen verran pieniä (ja joskus myös nirsoilu voi yllättää…), että ruokavalion lisäksi lapsi tarvitsee ravintolisänä nautittavaa D-vitamiinia ihan ympäri vuoden.

Sen ottaminen voi olla myös hauskaa! Suomen Vitamiinikeskuksen Sumu D3 Junior-vitamiinisuihke on kiva lisä päivän rutiineihin ja helppo tapa ottaa D-vitamiini. Vain yksi suihkaus päivässä riittää, sillä se sisältää lapsille sopivan annoksen D3-vitamiinia (10µg/suihkaus). Suihkeen etuna on myös se, että se imeytyy tehokkaammin kuin perinteiset tabletit.

Makuna on lasten kestosuosikki Tutti Frutti. Makeutusaineena suihkeessa toimii ksylitoli, joka on hyväksi lasten hampaille. Testiryhmämme mukaan Sumu D3 Juniorista on tullut lasten päivän tähtihetki!

pieni poika käyttää d-vitamiini suihketta

Koska D-vitamiinia saadaan ensisijaisesti D-vitaminoiduista maitotuotteista sekä kalasta, vitamiinilisän merkitys kasvaa jos lapsi syö vegaanisesti. Silloin kannattaa myös tarkistaa, että käytössä mahdollisesti oleviin kasvimaitotuotteisiin (soija-, kaura-, riisijuomat ja -jogurtit ym. ruokatuotteet) on lisätty D-vitamiinia.

Paljonko lapsi voi ottaa D-vitamiinia?

Turvallisen saannin ylärajana lapsilla pidetään 50 mikrogrammaa päivässä. Se tarkoittaa kaikista eri lähteistä tulevan D-vitamiinin yhteismäärää. Tätä ei kannata ylittää, koska D-vitamiini on rasvaliukoinen ja ylimäärä ei poistu elimistöstä samalla tavoin kuin esimerkiksi C-vitamiinin kohdalla on. Ylenpalttinen D-vitamiinin nauttiminen ja siitä johtuva yliannostus voi aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja.

vanhemmat kahden lapsen kanssa terveellisellä aamupalalla

Sumu D3 Junior-suihketta voi nauttia yhden suihkauksen verran päivittäin turvallisin mielin monipuolisen ruokavalion lisänä. 😊 Aikuisille on olemassa oma vastaava tuote. Niinpä D-vitamiinin ottamisesta voi tehdä koko perheen hauskan yhteisen rutiinin ja suhutella menemään vaikkapa aina ruokailun jälkeen. Kun vanhempi näyttää mallia, lapsenkin on helpompi oppia uusi tapa.

Suihkeet pääset tilaamaan verkkokaupastamme. Tiesithän, että voit tehdä tuotteistamme edullisen kestotilauksen? Jatkuvassa tilauksessa jokainen lähetys sisältää aina saman määrän tuotteita ja toimitusväli pysyy koko ajan vakiona. Sillä tavalla on helppo varmistaa, että tuotteet eivät pääse loppumaan.

 

Lue myös: https://vitamiinikeskus.fi/blogs/suomen-vitamiinikeskus-oy/tiesitko-nama-viisi-asiaa-d-vitamiinista

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.