Tiesitkö nämä viisi asiaa D-vitamiinista?

Tiesitkö nämä viisi asiaa D-vitamiinista?

Näin keskellä pimeintä vuodenaikaa on syytä muistutella riittävästä D-vitamiinin saannista. Koska aurinko on merkittävin D3-vitamiinin lähde, täällä Suomen leveysasteilla emme mitenkään pärjää pitkää talvea ilman D-vitaminoituja ruokia sekä D-vitamiinilisää. Luonnollisissa elintarvikkeissa D-vitamiinia on nimittäin merkittäviä määriä ainoastaan kalassa.

1. D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen elimistöön

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Se tarkoittaa sitä, että imeytyäkseen kehoon se tarvitsee tuekseen rasvoja. Imeytyminen on siis tehokkaampaa silloin, kun D-vitamiinia saadaan rasvaa sisältävän aterian kautta kuin mitä se olisi täysin tyhjästä vatsasta! Rasvaliukoisena D-vitamiini voi varastoitua elimistöön, eli myös liikasaanti on mahdollista. Vesiliukoisten vitamiinien osalta, kuten C ja B (lukuun ottamatta B12-vitamiinia), ylimäärä poistuu kehosta luonnollisesti virtsan mukana.

2. D-vitamiini on luuston lujuuden ja hyvän vastustuskyvyn tärkein tekijä

D-vitamiinin keskeisin rooli on ylläpitää luuston terveyttä. Se lisää kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta, joka taas puolestaan vaikuttaa luustoon sitä lujittavasti. D-vitamiini on mukana myös luusolujen uusiutumisprosessissa. Vahvan luuston avulla vältämme osteoporoosin ja pidämme purukalustomme kunnossa!

Lue myös: Mikä vahvistaa luustoa? Arkipäivän konsteja luuston hyvinvointiin

D-vitamiini auttaa myös muiden tärkeiden kivennäis- ja hivenaineiden, kuten raudan, sinkin sekä magnesiumin imeytymisessä. Se säätelee lisäksi noin tuhannen eri geenin toimintaa elimistössä.

Lääkäri suosittelee D-vitamiinia

Myös normaali immuunipuolustuksemme heikentyy ilman riittävää D-vitamiinin saantia. D-vitamiinin puutos on yhdistetty ylähengitystieinfektioiden lisäksi myös lukuisiin muihin sairauksiin, kuten infektioihin, syöpään, verenkiertotauteihin, diabetekseen sekä hermoston rappeumatauteihin. (Lähde: Terveyskirjasto)

3. Aurinkovoiteiden käyttö estää D-vitamiinin syntymisen iholla

Meille tärkeintä D-vitamiinin muotoa eli D3-vitamiinia (joka tunnetaan myös nimellä kolekalsiferoli) muodostuu ihollamme auringonvalon UVB-säteilyn avulla. Sen syntymiseen riittää kesäisin, kun oleskelee pihalla puolisen tuntia aurinkoisena päivänä t-paitaan ja shortseihin pukeutuneena.

Auringonottoa riippumatossa

Aurinkovoiteiden käyttö on tarpeellista ja hyödyllistä silloin, kun auringossa oleskellaan pidempiä aikoja kerrallaan. Mutta saadakseen D-vitamiinia, olisi hyvä saada aurinkoa iholle myös ilman UVB-säteilyä blokkaavia suojakertoimia. Tässä kannattaa muistaa maalaisjärki: auringossa ollaan vain niin kauan kerrallaan, ettei iho pääse palamaan.

4. D-vitamiinia saa Suomen talvessa helpoiten kalasta, maito- ja kasvimaitotuotteista sekä purkista

D-vitamiinia muodostuu ihollamme ainoastaan silloin, kun aurinko paistaa yli 45 asteen kulmasta. Niinpä Suomessa syyskuusta eteenpäin aurinko ei ole enää tarpeeksi korkealla, eikä varastoja voida ylläpitää talvisin edes viikon aurinkolomalla. Veren D-vitamiinin määrä puolittuu noin 3–6 viikossa, ja Suomen talvi on huomattavasti pidempi. D-vitamiinin saanti onkin silloin turvattava oikeanlaisella ravinnolla ja/tai vitamiinilisällä!

Mainioita D-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat kala, D-vitaminoidut maitotuotteet ja kasvimaitotuotteet sekä ravintorasvat (margariini), kalanmaksaöljy, kananmunan keltuainen, maksa ja mäti sekä tietyt sienet, kuten kantarelli sekä suppilovahvero.

D-vitamiinipitoisia ruokia. Kalaa, sieniä ja kananmunia.

D-vitamiinin riittävään saantiin tarvitaan kuitenkin vähintään puoli litraa vitaminoitua maitoa päivittäin, vitaminoitua rasvalevitettä sekä kalaa ainakin kahdesti viikossa. Näin ollen Ruokavirasto suosittaakin päivittäistä D3-vitamiinilisää kaikille suomalaisille. Erityisesti vauvojen, lasten, nuorten sekä yli 75-vuotiaiden tulisi käyttää D-vitamiinia ympäri vuoden ja aikuistenkin vähintään pimeään vuodenaikaan.

Iän myötä D-vitamiinin muodostus iholla heikentyy. 70-vuotiaan D-vitamiinin tuotantokyky on enää 30 prosenttia verrattuna nuoreen henkilöön. Myös kasvuiässä D-vitamiinin saannin turvaaminen on hyvin tärkeää, jotta luusto pääsee kehittymään normaalisti.

5. D-vitamiinia voi nauttia myös suihkeena

Suomen Vitamiinikeskus on kehittänyt uudenlaisen ja tehokkaan tavan nauttia päivittäinen D3-vitamiiniannos! Vain yksi suihkaus Sumu -D3-vitamiinisuihketta päivässä riittää, sillä se sisältää vitamiinia tuhdin annoksen. Suihke myös imeytyy nopeammin ja tehokkaammin kuin perinteiset tabletit.

Nainen käyttää D-vitamiini suusuihketta

Suusuihkeiden imeytymistä on tutkittu vertailemalla niitä perinteisten tablettivalmisteiden imeytymiseen. Suusuihkeita käyttäneiden vitamiinitasot veressä nousivat aina nopeammin ja luotettavammin verrattuna tablettivalmistetta käyttäneisiin. Ruuansulatuskanavan mahdolliset ongelmat ja yksilölliset erot eivät vaikuta suusuihkeiden imeytymiseen, vaan imeytyminen tapahtuu luotettavammin lähes poikkeuksetta.

Uudet D-vitamiinisuihkeet saat tilattua kätevästi verkkokaupastamme.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.