Nainen istuu jumppamatolla. Selkäranka korostettuna

Mikä vahvistaa luustoa? Arkipäivän konsteja luuston hyvinvointiin

Oletko koskaan miettinyt, minkälaista elämämme olisi, jos meillä ei olisi luustoa? Ehkä matelisimme eteenpäin niin kuin madot. Käytännössä emme pystyisi tekemään mitään normaalina pitämiämme asioita, ellei meillä olisi tuota kehoamme tukevaa rankaa. Aikuisen ihmisen ranka eli luusto koostuu 206 erilaisesta luusta. Aika monta tuiki tärkeää palasta!

Luusto auttaa meitä liikkumaan. Sen lisäksi kaikki tärkeät elimemme, kuten aivot ja sydän, pysyvät turvassa ja suojassa luuston kätkössä. Luusto varastoi myös itseensä kehomme normaaleille elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita, kuten kalsiumia.

Luuston hyvinvointi

Pystymme itse vaikuttamaan luustomme hyvinvointiin monella eri tapaa. Tärkeitä tekijöitä ovat monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, luustoa vahvistava liikunta, levosta ja unesta huolehtiminen sekä tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholinkäyttö.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös yhteen tärkeään tekijään – kaatumisten ennaltaehkäisyyn! Tämä on erityisen tärkeä asia osteoporootikoille ja ikäihmisille, joilla luuston tiheys on saattanut heiketä. Kaatumisten ehkäisyssä auttavat hyvä tasapaino ja tukilihakset. Proteiinia sisältävä ravinto auttaa säilyttämään lihaksistoa ja näin ylläpitää toimintakykyä.

Näin pimeää vuodenaikaa kohti mentäessä hyvä valaistus niin sisällä kuin tarvittaessa ulkona auttaa ympäristön havainnoinnissa ja ehkäisee kaatumisia. Talven liukkailla keleillä on syytä muistaa jalkineisiin liitettävät kaatumisesteet, kuten nastat tai muut liukuesteet.

Luustoa vahvistava liikunta

Luu on kovuudestaan huolimatta elävää kudosta. Niinpä luustomme uusiutuu jatkuvasti koko elämämme ajan. Luu saavuttaa niin sanotun huippumassansa ennen 30 ikävuotta ja sen jälkeen luukudos alkaa vähitellen heikentyä. Tähän luuston heikentymiseen voi kuitenkin itse vaikuttaa ravitsemuksen lisäksi luustoa vahvistavalla liikunnalla.

Nainen juoksee rannalla jalkojen luut korostettuna punaisella

UKK-instituutin mukaan vain riittävästi kuormitettu luu voi vahvistua. Niinpä UKK-instituutti onkin laatinut yhdessä Luustoliiton kanssa luuliikuntasuositukset! Työikäisillä suositeltavia liikkumisen muotoja ovat esimerkiksi voimaharjoittelu, hyppyjä ja suunnanmuutoksia sisältävät liikuntalajit sekä juoksu ja reipas kävely. Luuliikuntasuositukset löydät täältä: https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/luuliikuntasuositukset-eri-ryhmille/

Luustoa vahvistavat aineet

D-vitamiini on tärkeässä osassa luuston hyvinvoinnissa, sillä se on välttämätön aine kalsiumin imeytymisen varmistamiseksi. D-vitamiini on myös mukana tukemassa luusolujen uusiutumista ja vaikuttaa näin luun tiheyteen.

Lue lisää D-vitamiinista: Syksyn lisäravinteet

Kalsium on ravintoaineista se, joka antaa luustolle ja hampaille niiden tarvitseman lujuuden. Sitä tarvitaan myös monien tärkeiden elintoimintojen säätelyyn, kuten sydämen, hermoston ja lihassolujen toimintaan. Jos kalsiumin saanti ravinnosta on vähäisempää mitä kehomme tarvitsee, keho ottaa sitä luustosta turvatakseen tärkeitä elintoimintoja.

Hyviä kalsiumin lähteitä ruokavaliossa ovat muun muassa maitotuotteet ja kasvimaitotuotteet, joihin on lisättyä kalsiumia. Lisäksi kalsiumia saadaan myös kasviksista, pähkinöistä ja siemenistä sekä tofusta.

Kasviksia, juustoa, maitoa, pähkinöitä ja hedelmiä pöydällä. Kalsiumpitoisia ruoka-aineita

Proteiini toimii elimistön rakennusaineena. Sitä on totuttu ajattelemaan lihasten ylläpitäjänä ja kasvattajana, mutta sillä on tärkeä rooli myös luuston lujittamisessa ja uusiutumisessa. Proteiini auttaa D-vitamiinin aktivoitumisessa ja sen myötä kalsiumin imeytymisessä. Hyviä proteiinin lähteitä ravinnossa ovat liha, kala, maitotuotteet, kananmuna, erilaiset kasviproteiinivalmisteet sekä herneet, pavut ja linssit.

Luusto+

Luuston hyvinvoinnin tukemiseksi olemme kehittäneet huipputuotteen, Luusto+. Se sisältää sisältää merivedestä peräisin olevaa korkealaatuista Aquamin® kalsiumkarbonaattia, joka on kalsiumin kasviperäinen, luonnollinen muoto ja sisältää kymmeniä erilaisia mereen liuenneita mineraaleja.

Luusto+ turvaa myös riittävää D-vitamiinin saantia sisältäen vahvan annoksen D3-vitamiinia. Kuten edellä todettiin, D-vitamiini on välttämätön, jotta kalsium pystyy imeytymään elimistöön normaalisti. Lisäksi D3- vitamiini tukee luuston ja lihasten normaalia toimintaa sekä vahvistaa vastustuskykyä.

Myös kalkin kiinnittyminen luustoon on huomioitu, sillä Luusto+ -valmisteessa on mukana K2-vitamiinia. Valmisteen sisältämä VitaMK7® eli menakinoni on K-vitamiinien pitkävaikutteinen ja tehokkaasti imeytyvä muoto. K2-vitamiini edistää myös veren normaalia hyytymistä.

Luusto+ -valmisteen sekä kaikki muut laadukkaat tuotteemme löydät verkkokaupastamme, josta voit kätevästi tilata ne kotiovelle!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.