Nainen syö terveellistä salaattia istualtaan

Saako magnesiumia tarpeeksi ravinnosta? Tunnista kompastuskivet

Magnesium on erittäin tärkeä kivennäisaine, jota saa monista eri ruoka-aineista. Normaalisti ihminen saa riittävän määrän magnesiumia suoraan ravinnosta, mutta joissakin tilanteissa halutaan magnesiumia sisältävät ravintolisät ottaa tukemaan varsinkin hyvin aktiivista arkea. 

On hyvä tunnistaa kompastuskivet, jotta magnesiumin puutteen aiheuttamista oireista ei tarvitse kärsiä turhaan. Magnesiumin ominaisuuksien tiedostamisessa ei tarvitse olla mikään kemisti, sillä perusasiat tavan tallaajakin pystyy sisäistämään helposti ja nopeasti.  

Magnesium lähteet 

Magnesium on tärkeä kivennäisaine jokaiselle ja sen saannin tarve kasvaa etenkin kovien urheilusuoritusten yhteydessä. Sitä saa yleensä tarpeeksi ravinnosta, mutta on myös tilanteita, jossa magnesiumin riittävä saanti on hyvä turvata muilla keinoin. 

Monipuolisen ruokavalion merkitystä magnesiumin saannissa ei voi liiaksi korostaa. Tämä huomaamaton, mutta erittäin tärkeä kivennäisaine vaikuttaa jokapäiväisessä elämässämme edistäen toimintakykyämme monella eri terveyden osa-alueella. 

Vaikka normaalisti saamme riittävästi magnesiumia ravinnostamme – ei ole pahitteeksi kerrata ruoka-aineita, jotka ovat erinomaisia magnesiumin lähteitä. 

Esimerkiksi nämä ruoka-aineet sisältävät runsaasti magnesiumia: 

  • Hedelmät, kuten banaani, avokado ja verigreippi
  • Kaikenlaiset pähkinät 
  • Viljavalmisteet; varsinkin täysjyväviljatuotteet 
  • Maitotuotteet 
  • Tumma suklaa 

Paitsi, että kyseiset ruoka-aineet ovat magnesiumin saannin kannalta todella hyviä vaihtoehtoja – ovat ne kaiken lisäksi todella maukkaita! 

Joskus kuitenkin liian yksipuolinen ruokavalio tai kovaa fyysistä suorituskykyä vaativat urheilusuoritukset saattavat vaatia huomion kiinnittämistä, jotta magnesiumin päiväsaantisuositukset täyttyvät. 

Naisilla tämä suositus on 280 mg ja miehillä 350 mg päivässä. Niin sanotun “turvallisen päiväsaannin” yläraja on 250 mg, joka tarkoittaa sitä, ettei sen käytöllä ole todettu olevan laksatiivisia sivuvaikutuksia.

Pähkinöitä kipossa

Magnesium hyödyt

Riittävällä magnesiumin saannilla on lukuisia eri hyötyjä. Ensimmäisenä mieleen saattaa juolahtaa sen hyödyt lihaskramppien ehkäisyssä, mutta magnesiumilla on lukuisia muunlaisiakin hyötyjä. Tämän vuoksi yhä useampi on alkanut kiinnittämään huomiota riittävään magnesiumin saantiin arjessaan. 

Auttaa väsymystä vastaan 

Magnesium vähentää väsymyksen sekä uupumuksen oireita, sillä se edistää muun muassa niin hermoston, kuin lihasten normaalia toimintaa. Voimattomuuden tunne lihaksissa on inhottava vaiva, mikä vaikuttaa jokapäiväiseen toimimiseen. Tämän vuoksi magnesiumin saannin tärkeyttä korostetaan varsinkin kovien urheilusuoritusten yhteydessä. 

Edistää hermoston normaalia toimintaa

Hermosto säätelee kaikkien elimiemme toimintaa, joten magnesiumin merkitys sen toiminnan kannalta on suuri. Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa, minkä kautta niin ääreis- kuin keskushermosto sekä aivot ja selkäydin toimivat mallikkaasti. Hermosto vaikuttaa erittäin keskeisesti esimerkiksi stressin hallintaa, jonka vuoksi magnesiumin voidaan sanoa tukevan myös mielen hyvinvointia. 

Edistää normaaleja psykologisia toimintoja

Nykypäivänä tietoa tulee joka kanavasta ja sitä on tarjolla niin valtavasti, kun sitä vain jaksaa lukea. Oppimisen sekä muistin merkitys on yhä kasvavassa roolissa jäsentämässä tärkeimpiä asioita sekä taltioimassa uusia oppeja aivoihimme. Magnesium on mukana edistämässä näitä psykologisia toimintoja, joten se on erittäin tärkeänä osana myös aivoterveydessä. 

Edistää hammasterveyttä

Vaikka kalkin saantia korostetaan hammasterveydestä puhuttaessa, on magnesiumilla myös tärkeä osansa hampaiden hyvinvoinnin tukena. Kalsium voi yksin muodostaa hampaan pintaan vain pehmeän kiilteen, mutta pehmeytensä vuoksi se ei suojele yhtä tehokkaasti bakteereja ja happoja vastaan. Magnesiumia tarvitaan, jotta kalsium saadaan kunnolla osaksi hampaiden rakennetta. 

(lähde: https://www.daradds.com/blog/2022/05/23/magnesium-forgotten-nutrient-for-dental-health/) 

Mihin magnesium auttaa?

Magnesiumilla on lukuisia tehtäviä elimistössämme, ja siksi se auttaa useisiin eri asioihin. Moni ei ole tullut edes ajatelleeksi, miten monessa asiassa tämä loistava kivennäisaine on mukana. 

Lihakset pumppiin ja mieli virkeäksi

Magnesium on tärkeässä roolissa monissa eri kehon prosesseissa. Osa näistä prosesseista ovat ihmissilmälle hyvin näkymättömiä, mutta kaikki sen aiheuttamat positiiviset puolet eivät pysy pelkästään katseelta pimennossa. 

Magnesiumin taika voidaan huomata esimerkiksi lihaskasvuna, sillä magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä, jonka vuoksi se on varsinkin lihaskasvua tavoittelevien paras kaveri. 

Tämän lisäksi se auttaa myös mentaalisella puolella, sillä psykologisten toimintojen edistäjänä se auttaa saamaan ajatukset kasaan ja aivokemiamme tasapainoon.

Nainen venyttelee

Magnesium tukee urheilijoiden hyvinvointia 

Magnesium on varsinkin urheilijoille tärkeä kivennäisaine, joka tukee elektrolyyttitasapainoa. Etenkin kestävyysurheilijoilla kivennäisaineiden saannin tärkeys korostuu ja siksi moni tavallinen arkiliikkuja on halunnut valita magnesiumlisän osaksi päivittäisiä rutiinejaan.  

Puhtaasta merivedestä valmistettu Merimagnesium + B-vitamiini on erinomainen valmiste, sillä se edistää lihasten sekä hermoston normaalia toimintaa. Se on varsinkin fyysistä työtä tekevien sekä raskasta liikuntaa harrastavien tukena lihasten palautumisessa ja nestetasapainon säilyttämisessä. 

Tuotteessa on suuri liukoisuusprosentti, joka on lähes 90 %. Se on luonnollinen ja hyvin imeytyvä ja tukee myös vähemmän fyysistä työtä tekevien arkea, minkä vuoksi magnesium on yhä useamman suomalaisen jokapäiväinen ravintolisä.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.