Taltuta infektioherkkyys

Taltuta infektioherkkyys

Pitkään jatkuva infektiokierre voi kieliä heikoista elintavoista tai rakenteellisista ongelmista. Myös elämäntilanteet vaikuttavat: stressaantuneena infektiot tarttuvat herkemmin ja esimerkiksi pienten lasten vanhemmat saattavat saada päivähoidosta kausiflunssat osakseen.

Immuunijärjestelmä

Toimiva immuunijärjestelmä on erittäin tärkeää hyvinvointimme turvaamiseksi. Sillä tarkoitetaan elimistön puolustusjärjestelmää, joka taistelee taudinaiheuttajia, kuten syöpäsoluja, bakteereita ja viruksia vastaan.

Ihmisen immuunijärjestelmään kuuluvat:

 • Imusolmukkeet
 • Imusuonisto
 • Perna
 • Kateenkorva
 • Peyerin levyt
 • Umpisuoli
 • Kitarisat
 • Punainen luuydin

Osa näistä immuunijärjestelmän alueista on tavan tallaajalle tuttuja, mutta osaa täytyy ehkä hieman avata, jotta ne muistuvat mieleen.

Esimerkiksi Peyerin levyillä tarkoitetaan ohutsuolen sykkyräsuolessa sijaitsevaa imukeräsen kasautumaa. Kateenkorva puolestaan on rintaontelon välikarsinassa sijaitseva elin, jonka tehtävänä on tarjota T-solujen kehitykselle otollinen paikka.

T-solut puolestaan yhdessä B-solujen kanssa pyrkivät tuhoamaan solujen sisällä eläviä taudinaiheuttajia.

Lähteet:: wikipedia.orgSolunetti.fi

Heikentynyt immuunijärjestelmä

Jos flunssat iskevät kerta toisensa perään, on aika miettiä, mistä voi olla kysymys. Ainainen kipeänä oleminen saattaa kieliä heikentyneestä immuunijärjestelmästä.

Heikentyminen ilmenee esimerkiksi:

 • Jatkuvana tulehduskierteenä (suutulehdukset, parantumattomat haavat yms.)
 • Jatkuvana sairastumisena
 • Allergioina
 • Näistä johtuvana uupumuksena

Immuunijärjestelmän heikentyminen voi olla kierre, jolloin moni lähtee hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Se onkin hyvä paikka varsinkin silloin, kun  immuunipuolustus on ollut heikko jo pitkään.

On kuitenkin myös käytännön toimia, joilla omaa immuunijärjestelmää pystyy tukemaan.

Iäkäs nainen makaamassa sohvalla flunssassa sekä niistämässä nenäänsä

Liikunta tukee vastustuskykyä

Säännöllinen liikunta ei ainoastaan ​​paranna sydän- ja verisuoniterveyttä ja yleistä hyvinvointia, vaan myös vahvistaa immuunijärjestelmää. Harjoittelu tehostaa verenkiertoa, auttaa aiemmin mainittujen immuunisolujen tuotannossa ja vähentää tulehdusta, mikä kaikki edistää parempaa puolustusta infektioita vastaan.

Kehon nesteyttäminen

Riittävän nesteytyksen ylläpitäminen jää usein huomiotta, mutta se on yksinkertainen ja olennainen osa immuunijärjestelmää. Vesi auttaa huuhtelemaan pois myrkkyjä, tukee imusolmukkeiden toimintaa ja auttaa ravinteiden kuljettamisessa koko kehoon. Päivittäin on hyvä pyrkiä juomaan runsaasti vettä.

Kuumemittari sekä pillereitä keltaista taustaa vasten

Ravinto ja vastustuskyky

Vahvan immuunijärjestelmän perusta alkaa oikeasta ravinnosta. Tasapainoisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja tärkeitä ravintoaineita, on tärkeä rooli immuunijärjestelmän tukemisessa.

Terveellisessä ruokavaliossa kannattaa suosia hedelmien, vihannesten, täysjyväviljojen ja terveellisten rasvojen kulutusta, jotta kehosi saa tarvittavat työkalut infektioita vastaan.

Myös terveelliset elämäntavat, johon kuuluvat esimerkiksi riittävä lepo, liikunta sekä monipuolinen ja tulehdusta lievittävä ravinto voivat tukea vastustuskyvyn parantumista.

Tue immuunijärjestelmää lisäravinteilla

Monet arkiset ruoka-aineet, kuten valkosipuli tukevat tutkitusti vastustuskykyä. Helpoin keino varmistaa kaikkien tarvittavien ravintoaineiden riittävä saanti on tukeutua lisäravinteisiin.

D-vitamiini

on todella tärkeä vitamiini vastustuskyvyn kannalta. Usea suomalainen ei valitettavasti saa riittävästi D-vitamiinia varsinkaan pimeään talviaikaan. D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän puolustusreaktioiden säätelyä ja ylläpitoa, mikä auttaa kehoa torjumaan infektioita tehokkaammin.

Sinkki

on paitsi edistämässä kynsien, hiusten ja ihon terveyttä - on se myös tunnettu hivenaihe tukemassa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Sinkkiä on olemassa useaa eri muotoa, jotka kaikki imeytyvät hieman eri tavoin.

Seleeni

on hivenaine, joka on välttämätön vastustuskyvyn normaalille toiminnalle. Se on tehokas antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä sekä edistää immuunijärjestelmän puolustusreaktioita. Suomessa seleenin saanti on erityisen tärkeää, sillä maaperämme on köyhä seleenistä.

C-vitamiini

on myös tärkeä osa vastustuskykyä. Se ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa myös esimerkiksi fyysisesti raskaiden suoritusten jälkeen. Lisäksi sekin toimii tehokkaana antioksidanttina, joka suojaa soluvaurioilta sekä edistää sidekudosten uusiutumista.

Kaikki nämä samassa tabletissa

Miltä kuulostaisi, jos C-vitamiini, seleeni, D-vitamiini sekä sinkin kolme eri muotoa olisivat samassa tabletissa? Näiden hyvin imeytyvien ravintoaineiden lisäksi on tabletti höystetty valkosipulin viruksia ja bakteereja tappavilla ominaisuuksilla.

Vastustuskyky+

Vastustuskyky+ tukee elimistön luontaista vastustuskykyä. Suomen Vitamiinikeskuksen kehittämä Vastustuskyky+ -valmisteen huolellisesti valitut ainesosat vahvistavat immuniteettia.

Näitä ovat muun muassa triplasinkki, C- ja D3-vitamiinit, valkosipuliuute ja seleeni. Yhdessä nämä tehoaineet muodostavat tehokkaan yhdistelmän, joka auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään elimistön omaa vastustuskykyä.

Vastustuskyky+ on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.