D-vitamiinilisä syksyllä: Milloin ja miten sitä kannattaa käyttää?

D-vitamiinilisä syksyllä: Milloin ja miten sitä kannattaa käyttää?

Syksyllä päivät lyhenevät, mikä tarkoittaa myös sitä, että auringonvaloa on saatavilla vähemmän. Tämä voi vaikuttaa D-vitamiinitasoihin elimistössä.

Tämän tärkeän supervitamiinin puutos saattaa vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti, mutta tunnetuin sen puutosoireista on ehdottomasti väsymyksen lisääntyminen.

Milloin harkita D-vitamiinilisää?

Toiset syövät D-vitamiinilisää vuosia ilman ylimääräisiä kehotuksia, kun taas jotkut käyvät laajoissa verikokeissa, jonka jälkeen he vasta sisäistävät D-vitamiinin puutoksen olevan oikeasti "ongelmana".

Kotilieden haastattelussa Mehiläisen laboratorisektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen kertoo, että tietyt ihmisryhmät kärsivät muita todennäköisemmin D-vitamiinin puutostiloista. Tämä on otettu huomioon myös virallisissa D-vitamiinin saantisuosituksissa.

Hotakaisen mukaan D-vitamiinilisälle saattaa olla tarvetta, jos on kasvavassa iässä, ikääntynyt tai jos ruokavalio on varsin suppea.

D-vitamiinin puutokselle voivat altistaa myös esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Kylmä kesä
  • Ylipaino
  • Raskaus
  • Tumma ihon pigmentti

Myös D-vitamiinin imeytyvyys voi olla hyvin yksilökohtaista. Tällöin monipuolinen ruokavaliokaan ei takaa D-vitamiinin riittävää, päivittäistä saantia. 

Pieni lapsi syksyisten vaahteranlehtien takana

D-vitamiinin puute on varsin yleistä Suomessa talvikautena

D-vitamiinin puutos ei paljastu yleensä lyhyellä aikavälillä. Sen puutostila on pidemmän ajan tulos, jonka vuoksi oireiden kirjo voi täyttyä varsin salakavalasti. Tästä syystä moni napsii D-vitamiinilisää saantisuositusten mukaan varsinkin pimeällä ajanjaksolla, vaikkei puutosta verikokeiden avulla olisi todettukaan.

D-vitamiinin puutoksen tunnetuin oire on väsymys. Pitkällä aikavälillä D-vitamiinin puutos voi altistaa vastustuskyvyn heikkenemiselle, sillä vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Se edistää myös veren normaalia kalsiumtasoa, sillä ilman D-vitamiinia kalsium ei imeydy kunnolla. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään suolistossa ja täten edistää myös luuston pysymistä normaalina. Ennen vanhaan sen puutos aiheutti riisitautia, mutta nykyään sairaus on Suomessa harvinainen.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Vaahteranlehdet

Kuinka paljon aurinko näyttäytyy syksyisin?

Ilari Paakkari on lääkäri ja farmakologian emeritusprofessori, joka on tutkinut vuosia D-vitamiiniin liittyviä tutkimuksia ja sen terveysvaikutuksia.

Paakkari kertoo Rosie-median artikkelissaan, että Suomessa D-vitamiinia pystyy saamaan ihon kautta toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Tämä kuitenkin edellyttää aurinkoisia säitä sekä ihon suoraa altistumista auringonvalon alla.

Jos ihmisen varjo alkaa olemaan auringossa pidempi kuin oman kropan mitta, tai jos UV-indeksi on alle kolme ei D-vitamiinia synny.

D-vitamiinin saannin ei kuuluisi olla heilahtelevaa

Paakkari muistuttaa, että luonnollisen D-vitamiinin kuuluisi olla ympäri vuoden tasaista, eikä siinä pitäisi tulla suuria heilahduksia. Osassa päin maailmaa tämä vain luontaisesti ei ole mahdollista.

Heillä, jotka asuvat lämpimässä ympärivuotisesti – ei ole voimakkaita vaihteluja omissa D-vitamiinitasoissaan. Se olisikin ideaalitilanne.

Tämän vuoksi muun muassa Suomessa D-vitamiinia syödään vähintäänkin pimeillä ajanjaksoilla.

D-vitamiini suositus syksyllä

Syksy alkaa olemaan aikaa, jolloin auringon UV-säteily vähenee, vaikka aurinko vielä pilkahtelisikin taivaalla ilostuttamassa päiviämme.

D-vitamiinia suositellaan yli 75-vuotiaille 20 μg/päivä ympäri vuoden. Sama suositus on hyvin vähän ulkona oleskeleville henkilöille. Tämän lisäksi Suomessa D-vitamiinia lisätään moniin elintarvikkeisiin ja sitä saa myös kalasta.

Entä lapset, nuoret ja aikuiset?

Kahden viikon ikäisestä 1-vuotiaaksi suositellaan D-vitamiinia annettavaksi ympärivuotisesti 10 μg/päivä, ellei kyseessä ole oma, yksilöllinen määrä.

2-17-vuotiaille puolestaan määrä on hieman eri, 7,5 μg/päivässä ympäri vuoden.

D-vitamiinin saantisuositus aikuisille ja lapsille on 10 μg päivässä. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan samaa määrää ympärivuotisesti.

Lähde: Ruokavirasto.fi

Paras D-vitamiini syksyn pimeneviin iltoihin?

Paras D-vitamiini syksyksi ja talveksi on hyvin imeytyvässä muodossa, eikä mielellään sisällä ylimääräisiä ainesosia. Myös kotimaisuus on plussaa D-vitamiinilisän valinnassa.

Suomen Vitamiinikeskuksen Sumu D3-vitamiinisuihke 25µg aikuisille, sekä Sumu D3 Junior-vitamiinisuihke 10µg lapsille ovat todella helposti annosteltavassa muodossa. Ainoastaan yksi suihkaus päivässä riittää kattamaan riittävän D-vitamiinin saannin.

Miksi valita Suomen Vitamiinikeskuksen Sumu D-vitamiini?

  • Tuotteet omaavat suomalaisen Avainlippu-merkin.
  • Valmistus suomalaisessa tehtaassa.
  • Tuotteet ovat tarkasti valvottuja.
  • Ainesosaluettelo on pidetty mahdollisimman luonnollisena ja suppeana.
  • Yksi suihkaus päivässä riittää.
  • Hyvänmakuiset suihkeet.
  • Loistava imeytyvyys.
  • Kesto 5 kuukautta.

Tilaa D-vitamiinisuihke Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.