Magnesium – mitä se on ja miksi se on meille tärkeä kivennäisaine?

Magnesium – mitä se on ja miksi se on meille tärkeä kivennäisaine?

Magnesiumista kuulee puhuttavan lähinnä suonenvetojen eli kramppien ehkäisyn yhteydessä. Sillä on kuitenkin merkitystä kehomme toimintaan monella muullakin tapaa! Vaikka monet mieltävät magnesiumin pelkästään urheilijoille tärkeäksi lisäravinteeksi, on se tärkeä meille jokaiselle. Magnesiumin riittävästä päivittäisestä saannista onkin hyvä huolehtia.

Ihmisen elimistössä kivennäisaine magnesiumia on noin 20–28 grammaa. Lähes puolet siitä majailee kehossamme luustoon sitoutuneena ja toinen puolikas sijaitsee solujen sisässä.

Magnesium osallistuu satoihin elimistön aineenvaihdunnan tapahtumiin. Se on tärkeässä roolissa muun muassa hermoston normaalissa toiminnassa. Hermoston toiminta on puolestaan meille välttämätöntä: se ohjaa tärkeiden sisäelinten toimintoja, aivojen toimintaa, ajattelua sekä liikkumista.

Kehon toiminta, aineenvaihdunnan säätely sekä aivojen toiminta.

Magnesium osallistuu myös lukuisiin entsymaattisiin reaktioihin, luukudoksen muodostumiseen, solujen aineenvaihdunnan säätelyyn, DNA:n rakentumiseen sekä aivojen välittäjäaineiden toimintaan! Sillä on näppinsä pelissä myös elimistön nestetasapainon säätelyssä ja lihasten toiminnassa, sillä sitä tarvitaan lihasten supistumiseen ja rentoutumiseen. Aika pitkä lista, vai mitä?

Mistä magnesiumia saadaan?

Magnesiumin saantisuositus on 310–420 milligrammaa. Miehillä suositus on lähempänä ylärajaa ja naisilla alarajaa, sillä kehon koko vaikuttaa magnesiumin tarpeeseen. Terveellä ihmisellä magnesiumin saanti ravinnosta on usein riittävällä tasolla.

Elimistön magnesiumvarastot kuitenkin hupenevat joissain tilanteissa nopeasti, ja magnesiumin tarve voi joskus olla saantisuosituksia suurempi. Magnesiumin tarvetta lisäävät esimerkiksi pitkäkestoinen stressi ja pitkään jatkunut huonolaatuinen ruokavalio, aktiivinen urheilu, runsas alkoholinkäyttö, diabetes, munuaissairaudet ja nesteenpoistolääkitys, pitkäkestoinen ripuli tai suoliston imeytymishäiriö kuten keliakia tai Crohnin tauti.

Lähes kaikki ravinnoksi käytettävät ruoka-aineet sisältävät jonkin verran magnesiumia, mutta pitoisuudet vaihtelevat hyvinkin paljon. Erinomaisina magnesiumin lähteinä ruokavaliossa toimivat erityisesti täysjyväviljat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylläpitämän elintarvikkeiden koostumustietopankin Finelin mukaan vehnälese on toiseksi eniten magnesiumia sisältävä tuote (ykkösenä tulee mineraalisuola, mutta sitä kukaan ei pysty syömään kerralla niin suurta määrää, että sillä olisi merkitystä magnesiumin saannin kannalta!). Yksi desilitra vehnälesettä sisältää magnesiumia lähes 165 mg.

Magnesiumpitoisia ruoka-aineita

Erilaiset siemenet ja pähkinät sekä hedelmät ja vihannekset ovat myös erinomaisia magnesiumin lähteitä. Monipuolinen, runsaasti kasviksia, täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio turvaa myös siis tämän tärkeän kivennäisaineen riittävän saannin, puhumattakaan sen muista terveysvaikutuksista!

Magnesiumin liikasaannista ei kannata huolehtia, sillä vesiliukoisena kivennäisaineena se ei varastoidu elimistöön. Ravinnosta tai ravintolisästä saatu, elimistölle ylimääräinen magnesium poistuu virtsan mukana.

Liian korkeat magnesiumannokset saattavat kuitenkin aiheuttaa löysää vatsaa – eli jos käytät sitä ravintolisänä, huomaat kyllä milloin annostus on liian suuri 😉 Poikkeuksena tähän ovat munuaisten vajaatoimintaa sairastavat tai hyvin iäkkäät henkilöt, joilla veren magnesiumpitoisuus voi nousta liiallisen saannin takia hyvin korkeaksi.

Merimagnesium + B-vitamiini on suunniteltu päivittäiseen käyttöön

Suomen Vitamiinikeskuksen kehittämä Merimagnesium + B-vitamiini on erityinen valmiste, sillä se valmistetaan puhtaasta merivedestä. Tässä muodossa magnesium on luonnollinen, vatsaystävällinen ja imeytyy kehoon erittäin tehokkaasti, liukoisuusprosentin ollessa lähes 90 %.

Tuotteessa yhdistyy hyvä päivittäinen annos laadukasta magnesiumia sekä tärkeät B1-, B3- ja B6-vitamiinit. Lisäksi Merimagnesium + B-vitamiini sisältää 72 erilaista mereen liuennutta mineraalia.

Sydän on elimistömme tärkein lihas. Jopa lepotilassa ollessaan sydän työskentelee kovemmin kuin mikään muu kehomme lihaksista. Sydän joutuu eliniän aikana kovan rasituksen alle ja sydämestä onkin tärkeä pitää huolta. Tuotteestamme löytyvä B1-vitamiini edistääkin sydämen normaalia toimintaa.

Merimagnesium + B-vitamiini on suunniteltu jokaiselle meistä! Sen, kuten kaikki muutkin laadukkaat ja kotimaiset tuotteemme, saat tilattua itsellesi verkkokaupastamme.

Lue myös: Merimagnesium liikkujan tukena

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.