Hyvinvointia kokonaisvaltaisesti: kehon ja mielen yhteys

Hyvinvointia kokonaisvaltaisesti: kehon ja mielen yhteys

Hyvinvointi ei ole pelkästään fyysistä terveyttä, vaan se kattaa monia muitakin osa-alueita, kuten mielenterveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja henkisen tasapainon.

Terveen kehon ja mielen yhteys on kiistaton, ja nämä kaksi vaikuttavat toisiinsa vahvasti. Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen kokee olonsa hyväksi ja tasapainoiseksi, vaikka tietenkään elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Mitkä olisivat parhaimmat arjen keinot edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiamme?

Keho ja mieli vaikuttavat toinen toisiinsa

Kehon ja mielen yhteys on kaksisuuntainen: fyysisellä terveydellä on vaikutusta mieleen, kun taas mielellä puolestaan kehoon.

Esimerkiksi säännöllinen liikunta vaikuttaa positiivisesti mielialaan vapauttamalla endorfiineja, jotka tunnetaan myös "onnellisuushormoneina". Liikunnan on myös tutkimusten mukaan todettu vähentävän masennusta. Samalla liikunta tukee fyysistä terveyttä, vahvistaa lihaksia ja parantaa kestävyyttä.

Paitsi, että tämä tuo fyysisellä tasolla hyvää oloa - vaikuttaa se myös kohentavasti itsetuntoon, kun omissa nahoissaan on miellyttävämpi olla.

Stressin vaikutus mieleen

Jos mieli on sekaisin stressistä saattaa se osaltaan vaikuttaa suoraan fyysiseen terveyteen. Pitkäaikainen stressi voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten:

  • unihäiriöitä
  • ruoansulatusvaivoja
  • heikentynyttä vastustuskykyä
  • hikoilua
  • hengenahdistusta

Stressi vaikuttaa kullakin ihmisellä erittäin yksilöllisesti, joten oireiden kirjo voi tästä syystä olla vaihteleva. Koska koemme stressin hyvin eri tavoin, olisi sen säätelyyn hyvä kiinnittää huomiota.

Stressaava mies työkoneen ääressä

Rentoutuminen

Helpommin sanottu kuin tehty vai mitä?

Rentoutuminen on valitettavasti osalla ihmisistä taito, jota täytyy harjoitella uudestaan. Syvä rentoutunut hengittäminen viestittää kehollekin, että on aika ottaa rauhassa ja ajatella asioita yksi kerrallaan.

Tämän vuoksi on tärkeää suunnata huomio välillä omaan kehoon ja kuunnella, mitä sillä on sanottavanaan.

Ellei mindfulness eli meditaatio ole tuttua, kannattaa siihen perehtyä. Sen ideana on keskittyä ja havainnoida nykyhetkeä ilman tuomitsemista; esimerkiksi puu pihalla on vain puu ilman ylimääräistä arviointia sen olemuksesta. Meditaation on tutkitusti havaittu vähentävän stressiä, joten se on loistava tapa rentoutua.

Tehtävä tälle päivälle:

Netti on pullollaan erilaisia meditaatioharjoituksia, jotka vahvistavat kehon ja mielen välistä yhteyttä.

Osoitteessa mieli.fi on ilmaisia meditaatioharjoituksia, jotka kannattaa laittaa kokeiluun. Mitä jos kokeilisit harjoitusta jo tänään? Kehon ja mielen yhteys on tärkeää tunnistaa oman, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.

Ravintoaineet

Saattaa kuulostaa lähes itsestäänselvältä, että eri ravintoaineiden puutostilat voivat vaikuttaa yleiseen olotilaan ja vireyteen. Varsinkin talvella vallitsevasta D-vitamiinin puutteesta puhutaan paljon.

On tärkeää huolehtia, että saamme ravinnostamme tarvitsemamme hivenaineet sekä vitamiinit. Joitakin näistä elimistömme ei kuitenkaan pysty varastoimaan, tai niitä ei saa ravinnosta riittävästi, minkä vuoksi lisäravinteet ovat osana monen suomalaisen arkea.

Pariskunta leikkaamassa  kasviksia

Sinkki tai C-vitamiini eivät varastoidu elimistöön

Sinkki ja C-vitamiini ovat esimerkkejä välttämättömistä ravintoaineista, joita kehomme tarvitsee, jotta myös mieli ja keho puhaltaisivat yhteen hiileen.

Sinkki on yksi ravintoaineista, josta on todella paljon hyötyä niin keholle, kuin mielelle. Sinkki tukee aineenvaihduntaa, aivoterveyttä, ihoa, hiuksia, kynsiä, luuston hyvinvointia, sekä esimerkiksi näkökykyä. Se tunnetaan ehkä parhaiten ominaisuuksistaan tukea elimistöä taistelemaan flunssaa vastaan.

C-vitamiini puolestaan on vesiliukoinen vitamiini, josta on myös valtavasti hyötyä. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä tukee vastustuskykyä. Se on sinkin kanssa tehokaksikko, jotka tukevat mielen ja kehon yhteistä voimaa.

Miten kokonaisvaltaista hyvinvointia voi tukea?

Elämäntapa on toistuva valinta, jonka ihminen valitsee lukuisista eri vaihtoehdoista. Kokonaisvaltaista hyvinvointia voi tukea terveellisillä elämäntavoilla. Se mitä ne merkitsevät kullekin, on tietysti ihmiskohtaista. 

Voimme kuitenkin todeta, että riittävä lepo, monipuolinen ruokavalio, läheiset ihmissuhteet sekä mielekäs tekeminen edesauttavat osaltaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Näistä valintojen palikoista on hyvä lähteä rakentamaan itselleen mielekästä sekä toimivaa arkea, jossa mieli sekä fyysinen terveys kulkevat sopusoinnussa keskenään.

Triplasinkki + C-vitamiini

Suomen Vitamiinikeskuksen Triplasinkki + C-vitamiini on valmiste, joka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia monipuolisesti. Se auttaa kehoa pitämään vastustuskykyä yllä, sillä kolme eri sinkin muotoa samassa valmisteessa takaavat sinkin monipuolisen ja tehokkaan hyödyntämisen.

Kun keho voi hyvin – jaksamme ottaa aikaa myös mielemme solmujen aukaisemiseen kehonhuollon lisäksi.

Laadukkaat ja suomessa valmistetut lisäravinteemme saa suoraan kotiin toimitettuna. Tutustu valikoimaamme.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.