Miksi C-vitamiinia on tärkeää saada kesällä?

Miksi C-vitamiinia on tärkeää saada kesällä?

C-vitamiini eli askorbiinihappo on huikea vitamiini kesähelteillä, kun kukat kukkivat, kärpäset pörräävät ja ilmassa on ripaus paitsi taikaa, niin myös UV-säteilyä. C-vitamiini onkin mitä parhain vitamiini kesälle. Kohta tiedät miksi! 

C-vitamiinin hyödyt

C-vitamiinista on lukuisia eri hyötyjä myös kesällä. Mielikuvana tästä supervitamiinista tulee mieleen ensimmäisenä oranssina hohtava appelsiini tai raikkaan keltainen sitruuna. On nimittäin totta, että ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

C-vitamiini on välttämätön ja todella tärkeä vitamiini, sillä se osallistuu kudosten kasvuun, kehitykseen sekä korjaamiseen. Se osallistuu varsin moniin kehon toimintoihin, kuten esimerkiksi:

  • Kollageenin muodostumiseen
  • Raudan imeytymiseen
  • Immuunijärjestelmän toimintaan
  • Luiden ja hampaiden ylläpitoon

Sillä on siis lukemattomia eri tehtäviä, jotka ovat meille elintärkeitä. Koska kesällä aurinko porottaa ja on osakseen vahingoittamassa ihoamme, korostuu tämän vitamiinin merkitys.

Kesällä voi myös sattua erilaisia haavereita pihatöissä, rullaluistellessa tai betonilla hyppiessä, jolloin kudosten uusiutuminen ja oikeanlainen toiminta ei ole lainkaan pahitteeksi. Eli hip hip hurraa C-vitamiini!

Kolme ananasta rivissä vaaleansinistä taustaa vasten

C-vitamiini lähteet

C-vitamiinia saa ravinnosta useasta eri lähteestä. Parhaiten tätä vitamiinia saa kuitenkin hedelmistä ja kasviksista, kuten esimerkiksi:

  • Sitrushedelmistä (appelsiinit, kiivi, sitruuna ja greippi),
  • Paprikoista,
  • Mansikoista,
  • Tomaateista,
  • Ristikukkaiskasveista (parsakaali, ruusukaali, kaali, kukkakaali),
  • Perunoista

Miksi moni syö C-vitamiinilisää?

Monelle on lähes päivänselvää, että C-vitamiinia saa ravinnosta eri lähteistä. Tutkimustulosten valossa voidaan kuitenkin sanoa, että melko suuri osa suomalaisista ei täytä tätä päiväsaantia pelkästään ravintoa syömällä.

Kasvisten, marjojen ja hedelmien vähäinen saanti

Tuoreimmassa THL:n FinRavinto tutkimuksessa vuodelta 2017 nousi esiin, että kasviksia, hedelmiä sekä marjoja syövät ravitsemussuositusten mukaisen riittävän määrän Suomessa ainoastaan 14 % miehistä sekä 22 % naisista.

Terveysjärjestö WHO:n tutkimuksessa kävi puolestaan ilmi, että kyselytutkimukseen vastanneista eurooppalaisista teini-ikäisistä kaikkein huonoimmin vihanneksia ja hedelmiä söivät suomalaiset nuoret. Lähes puolet Euroopan teini-ikäisistä ei sisällytä ruokavalioonsa päivittäin kasviksia.

Elintarvikkeiden nousseet hinnat

Elintarvikkeiden hinnat ovat olleet lähivuosina kovassa nousussa ja moni saattaa pitää kasviksia, marjoja ja vihanneksia kalliina kulueränä, jolloin niiden käyttö ruuanlaitossa saatetaan kokea vaikeana tai yksinkertaisesti liian kalliina.

Ravintolisät hektisen arjen tukena

On täysin ymmärrettävää, että vitamiini ravintolisänä on helppo valinta. Iloksemme voimme kuitenkin todeta, että tietoisuus ravinnosta on lisääntynyt huomattavasti, jonka vuoksi myös suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia omasta ravinnonsaannistaan.

Aina tähän ei kuitenkaan riitä aikaa tai voimavaroja hektisen arjen keskellä ja olisi tärkeää, että vitamiinien saanti täyttyy siitä huolimatta. Silloin laadukkaat lisäravinteet voi tilata vaikka suoraan kotiovelle, mikä tekee arjesta paljon helpompaa.

C-vitamiini flunssakauden apuna

Vaikka mediassa flunssa yleensä yhdistetään syksyn tai talven aikaan, voi se tulla yhtä lailla myös kesällä. Kesä on itseasiassa todella otollista flunssa-aikaa, sillä ihmiset matkustelevat ja bakteerit sekä virukset tykkäävät loikoilla kuumina kesäpäivinä kaikkialla.

Myös ilmastointilaitteet tai pelkkä lämpötilojen vaihtelu voi altistaa vilustumiseen ilman virus- tai bakteeritartuntaa. Kesäflunssan poissa pitämisen tueksi on hyvä ottaa käyttöön myös C-vitamiini.

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, minkä vuoksi se on loistava vitamiini paitsi ympäri vuoden, niin varsinkin myös kesällä.

Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Vaikka kesää pidetään pirteänä vuodenaikana – on se täynnä tapahtumia, jolloin arki voi olla hyvin hektistä. Joillekin kesä saattaa jo pelkällä kuumuudellaan aiheuttaa stressiä ja väsymystä, jolloin oman hyvinvoinnin huolehtimisen tärkeys korostuu.

Triplasinkki + C-vitamiini 

Triplasinkki + C-vitamiini on oiva valinta kesäflunssaa vastaan, sillä näiden kahden tehoaineen sekä hunajajauheen yhdistelmä imeskeltävässä muodossa edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

 Nainen niistämässä nenää ulkona puiden keskellä

Kollageeni + C-vitamiini ihon muutoksia vastaan

Kollageeni on todella tärkeä proteiini, jota on sidekudoksissa ja lihaksissa. Se pitää kudoksiamme joustavina ja kimmoisina, minkä vuoksi siitä puhutaan monesti ikääntymiseen sekä ihon sisäiseen hoitamiseen liittyvissä keskusteluissa.

Aurinko on kollageenituotannon yksi pahimmista vihollisista. Jos siis asut Suomessa, on pimeistä talvista ainakin jotain hyötyä!

Koska me suomalaiset yleensä heräämme talviunilta pimeistä koloistamme, tulee voimakas auringonpaiste shokkina myös ihollemme. Se ei talven jäljiltä ole tottunut suureen UV-säteilyyn, mikä meitä keväisin odottaa.

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista, joka uhkaa vähentyä auringonsäteiden loistaessa ihollemme.

Kauneus+ on nappivalinta tukemaan ihoa aurinkoa sekä muuta ympäristöä vastaan, sillä se sisältää C-vitamiinia, kollageenia, biotiinia sekä piimaata.

Kotimainen lisäravinne? Kyllä kiitos

Kotimaisuus on yhä useammalle kuluttajalle yksi tärkeimmistä asioista ostaessa tuotteita tai palveluita. Suomen Vitamiinikeskus tarjoaa laadukkaat, suomalaiset vitamiinit ja lisäravinteet mahdollisimman helposti saatavassa muodossa. 

Suomalaisessa lääketehtaassa valmistetut tuotteet takaavat sen, että olemme täysin varmoja tuotteiden jokaisesta prosessin vaiheesta sekä siitä, mitä tuote sisältää. Avainlippu-merkki vahvistaa, että tuotteemme on laadukkaasti suomalainen.

Miltä siis kuulostaisi kesä C-vitamiinin kera?

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.