C vitamiinia sisältävät ruuat

Ruoat täynnä C-vitamiinia: Parhaat lähteet terveyden ylläpitoon

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jolla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Se toimii antioksidanttina, joka lisää vastustuskykyä ja edistää esimerkiksi hermoston normaalia toimintaa.

Koska elimistömme ei varastoi C-vitamiinia pitkäksi aikaa, on tärkeää saada sitä säännöllisesti ruokavaliomme kautta. Tämän vuoksi olisi tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta tai napata vitamiini ravintolisästä myös C-vitamiinin osalta.

C-vitamiini saantisuositus

C-vitamiinin saantisuositus aikuisille ja yli 14-vuotiaille on 75 mg vuorokaudessa. C-vitamiinin päiväannos on helppo taata esimerkiksi laadukkaan vitamiinilisän avulla.

Saantisuositus on erilainen tätä nuoremmilla, vanhemmilla sekä raskaana olevilla ja imettävillä. Esimerkiksi imettävien C-vitamiinin saantisuositus on 100 mg vuorokaudessa.

Voiko C-vitamiinia saada liikaa?

C-vitamiinin turvallisen saannin yläraja on 1000 mg vuorokaudessa. Kyseessä ei siis missään nimessä ole niin sanotusti "vaarallinen" vitamiini, mutta toki kaikessa liika on liikaa.

Jatkuva, liiallinen C-vitamiinin saanti voi aiheuttaa virtsahapon lisääntymistä elimistössä, mikä voi johtaa siihen taipuvaisille virtsakiviä.

Kerrallaan otetut suuret annokset voivat aiheuttaa erilaisia suolisto-ongelmia, kuten ripulia tai kerryttää ilmaa vatsaan.

Miksi C-vitamiini on tärkeää?

C-vitamiinin vaikutukset yltävät todella monipuolisesti hyvinvointiimme ja se on todella välttämätön vitamiini monien kehon toimintojen kannalta. Saamme vitamiinia onneksi monesta eri ruoka-aineesta, mutta liian yksitoikkoinen ruokavalio saattaa aiheuttaa huonossa tapauksessa sen puutosta elimistössä.

C-vitamiini muunmuassa:

  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen.
  • Edistää normaalia kollageenin tuotantoa.
  • Edistää luuston normaalia toimintaa.
  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
  • Lisää raudan imeytymistä.

On siis olemassa paljon tärkeitä C-vitamiinin edistämiä kehon toimintoja. Se on todella monessa mukana!

Siksi C-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää vauvasta vaariin.

Appelsiinin ja veriappelsiinin paloja kuivattuna pöydällä

C-vitamiini lähteet ruuissa

Kun puhumme C-vitamiinista, tulee väistämättä mieleen oranssina loistava appelsiini tai keltaisena säihkyvä sitruuna. Ne ovatkin toki ehkä tunnetuimpia C-vitamiinin lähteitä.

Monipuolista C-vitamiinia saa kuitenkin myös muista ruoka-aineista, joita ei tule ehkä edes ajatelleeksi. Nappaa reseptivinkit talteen ja saa energiaa päivään C-vitamiinipommeista, kuin huomaamatta!

Marjat sujahtavat moneen ruokaan

Marjat ovat pieniä metsän aarteita, jotka iloksemme pursuavat C-vitamiinia. Lisäksi täällä Suomessa niitä on kesäisin ja syksyisin hyvin saatavilla.

Mansikat, mustikat, vadelmat ja herukat - nämä syötävät terveyspommit antavat keholle sen tarvitseman C-vitamiini-boostin. Sen vuoksi marjoja onkin hyvä suosia kaikessa ruuanlaitossa.

 

Marjainen aamusmoothie

2dl valitsemiasi marjoja (kuten mustaherukoita, mansikoita tai mustikoita)

2dl jogurttia

Makeuttajaksi halutessasi hunajaa

Laita kaikki ainekset blenderiin ja nauti!

 

Mies leikkaamassa persiljaa leikkuulaudalla

Vihreät kasvikset sisältävät runsaasti C-vitamiinia

C-vitamiinia on runsaasti lehtivihreissä sekä vihreissä kasviksissa, kuten esimerkiksi pinaatissa, persiljassa, tuoreissa herneissä ja erilaisissa kaaleissa. Punakaali, ruusukaali, parsakaali ja lehtikaali ovat kaikki todella loistavia vaihtoehtoja!

Ujuta arkisiin salaatteihin todella ohuina siivuina kaaleja, niin kukaan ei edes huomaa niitä, vaan ne roiskuvat mahtavasti suussa ja antavat salaattiin rakennetta. Myös tuoreita pinaatinlehtiä voi laittaa salaattien joukkoon.

Pakastepinaatti on myös loistava lisä arkeen, sillä C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä. Pinaatti ei turhaan ollut Kippari Kallen voimaruokaa!

 

Rautainen voimasalaatti

1 litra huuhdottua pinaattia

1 kokonainen lehtisalaatti

1 punasipuli

fetajuustoa

viinirypäleitä puolitettuina

oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

 

Sitrushedelmät

Sitrushedelmien tunnettuvuus C-vitamiinin loistavina lähteinä on ehkä yleisin C-vitamiista tiedetty asia. Talven aikana sadossa olevat klementiinit myös antavat energiaa päiviin.

Klementiinit talvisesongin aikaan eivät välttämättä yksinään silti riitä, vaan sitrushedelmiä kannattaa yrittää käyttää monipuolisesti myös muuten. Hyödynnä tuoretta sitruunaa esimerkiksi salaateissa, öliiviöljyn seassa ja niin makeiden, kuin suolaistenkin ruokien maustamisessa.

Miksi sitrushedelmiä kannattaa käyttää ruokien maustamisessa?

Sitruuna korostaa ruokien makua sen happamuutensa ansiosta, jonka vuoksi sitä käytetään todella paljon maustamisessa.

Myös verigreippi on loistava C-vitamiinin lähde ja hunaja antaa ihanaa makeutta happamaan verigreippiin. Levitä hunajaa verigreipin hedelmälihan päälle ja syö vaikka lusikalla suoraan kuorista! Tämä on hauska idea myös lasten kanssa, jos happamuus ei liikaa irvistytä.

Varmista riittävä C-vitamiinin saanti

Ruoan hintojen kallistuminen on saattanut vaikuttaa monessa taloudessa niin, että monipuolisen ruokavalion ylläpitäminen voi tuntua hankalalta. Ravintolisät voivat tästä syystä olla loistava vaihtoehto ruokavalion rinnalle sekä kiireisen arjen keskelle.

Triplasinkki + C-vitamiini

Suomen Vitamiinikeskuksen Triplasinkki + C-vitamiini on herkullisen makuinen imeskelytabletti, joka tarjoaa optimaalisen yhdistelmän päivittäiseen sinkin ja C-vitamiinin tarpeeseen.

Suomessa valmistettu, laadukas tuote toimitetaan suoraan kotiin. Varmista C-vitamiinin saantisi ja nauti sen tuomista eduista!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.