uudenvuodenlupaus

Vuosi alkaa taas alusta: mitä se merkitsee terveydelle?

Uusi vuosi on pian täällä! Jokainen tammikuu merkitsee mahdollisuutta uuteen alkuun, ja monet meistä käyttävät tilaisuuden hyväkseen asettamalla uusia tavoitteita tai luomalla suunnitelmia tulevalle vuodelle.

Kuitenkin liika itseltään vaatiminen tai epärealististen tavoitteiden asettaminen ei yleensä tee kuin hallaa omalle pääkopalle.

Mitä uusi vuosi oikeastaan siis tarkoittaa terveyden kannalta? Ja mitkä ovat suomalaisten yleisimpiä uudenvuodenlupauksia?

Uusi juhlakausi alkaa

Jos ikäsi oli viime vuonna esimerkiksi 42, tulee se tänä vuonna olemaan 43! Juhlakausi tulee taas ja niin kummilasten, sisarusten, kuin oman jälkikasvunkin syntymäpäivät lähestyvät.

Pääsiäinen, vappu, juhannus ja muut tärkeät juhlat ovat uudestaan käsillä ja luonto herää pikku hiljaa kukoistukseensa. Tärkeää on kuitenkin elää hetkessä ja nauttia jokaisen vuodenajan kauniista loistosta, eikä murehtia turhaan tulevan vuoden asioita.

Terveyden kannalta pidentyvät valoisat päivät ja energia ovat kuitenkin todella kiva juttu!

vuodenajat 

Terveyttä kohti uusilla päätöksillä

Uusi vuosi kääntää monesti katseet omaan terveyteen. Oli tavoitteenasi sitten painonhallinta, liikunnan lisääminen tai kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantaminen, uusi vuosi tarjoaa mahdollisuuden luoda kestäviä muutoksia elämäntapoihin.

Vaikka uuden vuoden aloittaminen lupauksilla voi kuulostaa turhalta, ei se sitä monestikaan ole. Usea ihminen kääntää vuoden vaihtuessa uuden sivun elämässään ja pitää sitä ikään kuin välietappina jollekin muutokselle. Ja moni on myös saavuttanut muutoksia!

Pienillä askelilla, kuten päivittäisillä kävelylenkeillä tai terveellisemmällä ruokavaliolla, voimme rakentaa vahvempaa pohjaa kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Ota tiede avuksi lupausten pitämiseksi

Tutkimuksen mukaan itsensä käskyttäminen ei ole paras vaihtoehto lupausten pitämiseksi. Sen sijaan kysymysten esittäminen on osoittautunut oivaksi keinoksi tehdä muutokset mukavamman kuuloisiksi.

Sen sijaan että puhut itsellesi näin:

"Huomenna minun on pakko lähteä lenkille, tai muuten olen laiska."

Esite itsellesi kysymys näin:

"Lähdenkö huomenna lenkille? Kyllä!"

Kysymykseen on hyvä pystyä vastaamaan joko "kyllä" tai "ei" - vaihtoehdoilla.

Wahingtonin yliopiston tohtori Dave Sprott on tutkinut aihetta ja kertoo, että kun ihmiselle esitetään suora kysymys, käytöksen muuttamisen todennäköisyys kasvaa heti.

Kannattaa siis aina raapustaa uudenvuodenlupaukset itselleen paperille kysymysmuotoon ja vastata kyllä tai ei!

uuden vuoden lupaus

Yleisimmät uudenvuodenlupaukset

Newsboxin artikkelin mukaan suomalaisten yleisimmät uudenvuodenlupaukset vuonna 2015 ovat olleet:

Lupaus liikkua ja parantaa omaa kuntoa 28 %
Lupaus muuttaa ruokailutottumuksia 15 %
Lupaus huomioida perhe ja ystävät 11 %
Lupaus pudottaa painoa 9 %
Lupaus pitää itsestä parempaa huolta 8 %
Lupaus stressata vähemmän 7 %
Lupaus vähentää alkoholin käyttöä 5 %
Lupaus nukkua enemmän 5 %
Lupaus positiivisemmasta elämänasenteesta 4 %
Lupaus oppia uutta/uusi harrastus 3 %

 

Kuten voimme huomata, liittyvät suurin osa suomalaisten uudenvuodenlupauksista terveyteen sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sama kaava toistuu myös monissa muissa maissa.

Tässä siis muutamia vinkkejä, jos aiot tehdä tänä vuonna uudenvuodenlupauksia:

 • Aloita pienin askelin
  Liian nopeat muutokset eivät ole pysyviä. Aloita pienin askelin.

 • Tee liikunnasta itselle mieluisaa
  Valitse liikuntamuoto, joka tuo iloa. Se voi olla tanssi, pyöräily tai kävely luonnossa.

 • Värien kirjo lautaselle
  Syö monipuolisesti erilaisia hedelmiä ja vihanneksia. Voit myös ottaa avuksi monivitamiinin.

 • Pienet muutokset
  Älä yritä muuttaa esimerkiksi koko ruokavaliotasi kerralla. Tee pieniä muutoksia esimerkiksi lisäämällä kasviksia tai valitsemalla täysjyväisiä vaihtoehtoja. Pienillä muutoksilla on suuri merkitys!

 • Ajanhallinta
  Tee realistisia aikatauluja ja varaa itsellesi aikaa. Muista myös pitää taukoja! Joskus ne on (varsinkin yrittäjänä) pakko kalenteroida työn lomaan.

 • Rentoutumisharjoitukset
  Kokeile meditaatiota, joogaa tai hengitysharjoituksia rentoutuaksesi. Pienikin hetki päivässä rauhallista hengitystä voi tehdä suuren eron oloon.

 • Kiitollisuusharjoitukset
  Kiitollisuuttakin voidaan harjoittaa. Kirjoita joka päivä ylös muutama asia, josta olet kiitollinen. Tämä auttaa näkemään positiivisia asioita elämässä.

 • Ihmissuhteet
  Ylläpidä läheisiä suhteita. Jaa tunteitasi ystävien tai perheen kanssa, ja anna tukea myös läheisillesi. Esimerkiksi uudenvuodenlupaukset voivat olla hyvä keskusteltava aihe, josta aloittaa!

 • Askel kerrallaan
  Välitavoitteet ovat todella tärkeitä muutoksessa. Näin et koe tavoitteen olevan liian kaukana ja saat onnistumisen kokemuksia. Tämä pätee kaikessa!

 • Jatkuva kehitys
  Muista, että kasvu ja oppiminen ovat osa jatkuvaa prosessia. Älä odota itseltäsi täydellisyyttä, ja arvosta itseäsi sekä kroppaasi. Mieti, mihin kaikkeen se jo itsessään pystyy.

Tekevätkö miehet uudenvuodenlupauksia?

Kyllä tekevät! Vaikka monet pitävätkin sitä ehkä enemmän naisten juttuna. Uudenvuodenlupaukset liittyvät yleensä elämäntapoihin, eikä se ole toisaalta lainkaan huono asia.

Miehien vireyteen varsinkin joulun jälkeen saattaa vaikuttaa pitkään jatkunut herkuttelu, joka pisteenä i:n päälle saattaa luoda vetämätöntä oloa. Myös miesten testosteronitasot vaikuttavat paljon omaan olotilaan.

Luontainen valmiste miesten hyvinvoinnin tueksi

Suomen Vitamiinikeskuksen Testo+ on loistava valmiste tukemaan miesten jaksamista ympärivuotisesti. Se on oiva tuki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja alkuvuoteen elämäntapojen muuttamisen rinnalla. Suomessa valmistettu tuote tukee jo tuhansien miesten jaksamista!

Tilaa suoraan kotiovelle.

Teetkö sinä uudenvuodenlupauksia? Kerro blogin kommenttiosiossa 👇🏻

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.