Suun terveys heijastuu koko kehoon

Suun terveys heijastuu koko kehoon

Suun terveys on yhteydessä koko terveyteen. Hoitamattomilla hampailla on vaikutus esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. 

Aikoinaan hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä keksintönä, mutta nykypäivänä nämä uskomukset ovat onneksi kaikonneet. Nykyään se on yleinen ja suositeltava, päivittäiseen käyttöön tarkoitettu väline, jonka avulla hampaat pidetään kunnossa.

Hampaiden hoidon lyhyt historia

Tiesitkö, että ennen vanhaan Suomessa hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä ylemmistön välineenä?

Vuonna 1890 Suomessa oli 2,3 miljoonaa asukasta ja 20 hammaslääkäriä eli yksi lääkäri 100 000 asukasta kohden. Hammaslääkärit olivat vain kaupungeissa. Syrjäseudulla kiertäessään he pystyttivät porauskalustot esimerkiksi koulujen jumppasaleihin.

Sokeri valtasi myös hampaat

1800-luvun lopulla elintaso nousi ja sokerin kulutus kasvoi. Tästä syystä karies eli hammasmätä oli suorastaan kansantauti.

Hammassärkyyn keksittiinkin monenlaisia keinoja. Esimerkiksi pirtu, inkivääri, tupakansavu, eri hapot sekä dynamiitti olivat (valitettavasti) vaivaan käytettyjä keinoja.

Edellä mainitut poppaskonstit eivät kuulosta kovin hyviltä vaihtoehdoilta näin nykypäivän valossa.1900-luvulle siirtyessä tehtiin koululaisten hammasterveydestä tutkimus, jonka mukaan jopa 90 prosentilla koululaisista ilmeni hampaiden reikiintymistä.

Onneksi saamme nykyään nauttia erittäin kehittyneestä hammaslääketieteestä!  

Lähde: yle.fi

hampaiden pesu

Miksi suun terveys on tärkeää?

Monille hampaiden esteettisyys on tärkeää ja usea suomalainen haaveileekin aikuisena hampaiden oikomisesta tai valkaisusta. Ne ovat kuitenkin kalliita toimenpiteitä ja loppupeleissä esteettisyys on sivuseikka hampaiden kokonaisterveydestä puhuttaessa.

Hampaidenhoidon laiminlyönti voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, sillä haitalliset bakteerit voivat levitä elimistöön aiheuttaen terveyttä uhkaavia ongelmia.

Suun haitallisten bakteerien on myös katsottu olevan yhteydessä kehon matala-asteiseen tulehdukseen.

Milloin kävit viimeksi hammaslääkärissä?

Hammaslääkärissä käyminen saattaa usein unohtua 18 ikävuoden jälkeen, jolloin hammashoito muuttuu Suomessa maksulliseksi. Hammastarkastuksessa olisi hyvä käydä istahtamassa vähintään kahden vuoden välein, mutta tarvittaessa aina useammin.

Nyt olisikin aika pohtia sitä, kuinka kauan viimeisestä hammaslääkärikäynnistä on aikaa.

Hampaiden pesu

Hammaslääkäripelko voi viivästyttää hoitoon hakeutumista

Hammaslääkärikäynnit voivat aiheuttaa joillekin jännitystä tai pelkoa. Pelkoon kannattaa kuitenkin hakea apua.

Jos olet vältellyt hammaslääkärissä käymistä, on hyvä muistaa, että säännölliset tarkastukset ja ennaltaehkäisevä hoito voivat auttaa välttämään suurempia ongelmia myöhemmin. Mikäli sinulla on huolia tai kysymyksiä hammaslääkärikäynneistä, voit aina keskustella niistä ammattilaisen kanssa.

Hammaslääkäripelko on myös yllättävän yleistä, jolloin myös vertaistuki voi auttaa.

Suun terveyden omahoito ja tavat

Hampaiden reikiintymisen estämistä hallitaan pääasiassa terveellisin elämäntavoin. Suun terveydestä huolehtiminen vakiintuu jo lapsena ja terveellisiin elämäntapoihin kuuluu oleellisesti myös suun terveydestä huolehtiminen.

Lasten hampaidenhoidon vastuu on aina aikuisilla. Suomessa hampaiden hoitamiseen koitetaankin kannustaa jo yhteiskunnallisissa rakenteissa, kun alle 18-vuotiaille tarjotaan ilmaiset hammaslääkäripalvelut. Kodissa tehtävää

Hyviä tapoja tukea hammasterveyttä:

  • Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä.
  • Monipuolinen ruokavalio.
  • Säännöllinen ateriarytmi (ei siis toistuvaa napostelua).
  • Janojuomana pelkkä vesi.
  • Ksylitolituotteiden käyttö.
  • Sokeristen sekä happamien tuotteiden tiheän nauttimisen välttäminen.

    Lähde: Duodecim.fi

    C-vitamiini edistää hampaiden normaalia toimintaa

    C-vitamiini on loistava asia terveyden kannalta. Ei pelkästään sen vuoksi, että se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta – vaan se myös edistää hammasterveyttä.

    Koska C-vitamiini tukee normaalia kollageenin muodostumista, vaikuttaa se sitä kautta esimerkiksi ikenien terveyteen. Vaikka usein puhutaan hampaiden reikiintymisestä - on myös ikenien kunto todella tärkeässä osassa sekä yhteydessä hammaspeikkoihin.

    Pitkittynyt ientulehdus voi johtaa vakavaan sairauteen parodontiittiin, joka tarkoittaa hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta. Tämän seurauksena ikenet vetäytyvät ja hampaat voivat lopulta jopa tippua kokonaan.

    Suomalainen C-vitamiini lisäravinne

    C-vitamiini tukee hampaiden normaalia toimintaa, minkä vuoksi sen saantia on hyvä tukea esimerkiksi laadukkaan lisäravinteen avulla. C-vitamiini yhdistettynä säännölliseen ja huolelliseen hampaiden puhdistukseen tukee loistavasti hammasterveyttä.

    Tutustu Suomen Vitamiinikeskuksen Triplasinkki + C-vitamiinivalmisteeseen, joka sisältää hammasterveyden tukemisen lisäksi monia muita terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

    Tilaa Suomessa valmistetut vitamiinit suoraan kotiin Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.

    Takaisin blogeihin

    Jätä kommentti

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.