Siristävätkö silmät? Helpotusta auringon häikäisemiin silmiin

Siristävätkö silmät? Helpotusta auringon häikäisemiin silmiin

Kesällä aurinko piristää arkea, jolloin aikaa tulee vietettyä paljon myös ulkona. Tuuli, aurinko, katu- ja siitepöly sekä ulkoa sisälle siirtyminen haastavat kuitenkin silmiämme yllättävän paljon.

Silmät ovat näkömme pääkeskus ja niistä on hyvä pitää huolta mahdollisimman parhaalla tavalla. Joskus näössämme voi ilmetä kuitenkin erilaisia haasteita, jotka korostuvat säiden kirkastuessa.

Väsyneet silmät monen vaivana

Moni työskentelee pitkiä päiviä tietokoneen ääressä, viettää aikaa auringossa, tuijottaa älylaitteita tai ajaa pitkiä matkoja yöllä.

Silmät kokevat hyvin monenlaista rasitusta pitkin päivää ja ilmiö on vain lisääntynyt yleistyneen näyttöpäätetyöskentelyn ja tietokoneen ääressä vietettyjen tuntien vuoksi. Silmien rasittuminen onkin todella yleinen ja epämiellyttävä vaiva, joka on yleistynyt digitalisaation myötä.

Merkkejä silmien rasituksesta voivat olla esimerkiksi:

 • Väsymyksen tunne silmissä
 • Arkuuden tunne silmissä
 • Silmien särky
 • Silmien “takana” tuntuva pääkipu
 • Vuotavat silmät
 • Verestävät silmät

Monesti väsyneet silmät kaipaisivat nimensä mukaisesti lepoa, eli voi tulla tunne, että silmät haluaisi laittaa hetkeksi kiinni. Tällöin niin kannattaakin tehdä vaikka muutaman minuutin ajan, jos siihen on mahdollisuus.

Aivan kuin lihakset menevät helposti jumiin rankan liikuntasuorituksen jälkeen, voivat silmänpohjalihakset rasittua jatkuvasta työskentelemisestä.

Mikä ihmeen näköhäiriö?

Näköhäiriöistä puhutaan, kun näkökenttä heikkenee tai ilmenee muunlaisia vaikeuksia näkemisessä. Myös jotkin sairaudet aiheuttavat näköhäiriöitä, jonka vuoksi lääkärin pakeille meneminen näköasioissa kannattaa tehdä herkällä tuntumalla.

Ikänäöstä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä likinäköä, jolloin lähelle näkeminen vaikeutuu. Se on ikääntymiseen liittyvä ilmiö ja varsin yleinen. Silmät voivat myös entisestään herkistyä eri ärsykkeistä, joita kesällä ulkoilmassa riittää.

Silmätipat voivat auttaa hetkellisesti

Keskittyessämme pitkiä aikoja vaikka tietokoneella työskentelyyn – silmien luonnollinen räpyttely hidastuu. Tällöin silmät tuntuvat väsyneemmiltä ja epämukavilta.

Silmätipat ja muu ulkoinen apu voi auttaa hetkellisesti, mutta niin muun kehon, kuin myös silmien kuivuutta on hyvä lähteä ravitsemaan sisältäpäin. Se voi auttaa koko kehoa voimaan paremmin.

Sisäisesti nautittavat lisäravinteet ovat loistava apu väsyneille silmille ja niiden lisäksi esimerkiksi silmätipat voivat tehokosteuttaa niitä entisestään.

Myös silmät voivat palaa auringossa

Voimakas ultraviolettisäteily eli UV-altistus esimerkiksi veneillessä tai auringon alla pitkiä aikoja oleillessa voivat tehdä hallaa silmille. Tällöin puhutaan tunnetusta ilmiöstä eli “lumisokeudesta”.

Tällöin silmän sarveiskalvo voi vaurioitua UV-säteistä, jolloin silmien voidaan sanoa niin sanotusti palaneen samalla tavoin, kuin iho voimakkaan auringonpaisteen aikana.

Silmien kosteutuksesta sekä tarvittavista vitamiineista ja kivennäisaineista on siis todella tärkeää huolehtia myös sisäisesti sekä suojata silmät liialta UV-säteilylle altistumiselta. Aurinkolasit ovat yksi apukeino silmien suojaamiseen.

Sinkki lähteet

Elämäntavoilla voi olla suuri merkitys näkömme terveyteen. Näkö on yksi tärkeimmistä aisteistamme, jota kukaan tuskin haluaa tahallisesti heikentää tai poistaa.

Näön tukemisen edistäminen ruokavaliolla onnistuu, kun saamme ravinnostamme monipuolisesti eri ravinneaineita, kuten vihreitä, lehtivihanneksia, hyviä rasvoja ja vitamiineja.

Sujauta eväsrasiaan siis esimerkiksi näitä raaka-aineita:

 • Siemenet
 • Täysjyväviljat
 • Kananmunat
 • Liha
 • Pähkinät

Jos ruokavalio on monipuolinen sekä tasapainoinen, voi sinkkiä saada tarpeeksi ruokavaliosta, mutta yhä useampi suomalainen haluaa varmistaa sinkin saantinsa ravinnelisien avulla.

Yleisimmin käytetyt sinkkivalmisteet ovat joko sinkki tabletti tai sinkki suihke.

Käsi pitelemässä marjoja täynnä olevaa lautasta ulkona piknikillä

Edullinen keino silmien terveydelle

Sinkki edistää näön pysymistä normaalina, minkä vuoksi se on loistava ja edullinen keino tukea omaa silmäterveyttä. Sinkki on välttämätön kivennäisaine normaalille näkökyvylle sekä silmän toiminnalle.

Sinkki edistää esimerkiksi kognitiivisia toimintoja, happo-emäsaineenvaihduntaa, A-vitamiinin aineenvaihduntaa sekä proteiinisynteesiä. Sinkistä on siis moneksi, sillä siitä on hyvin monenlaisia terveyshyötyjä.

Parhaiten imeytyvä sinkki

Sinkkiä saa nykyään monessa eri muodossa, joita ovat:

 • Sinkkiglukonaatti
 • Sinkkisitraatti
 • Sinkkiasetaatti

Mutta miten kuluttaja tietää, mikä näistä vaihtoehdoista on paras? Entä mistä hyvälaatuista sinkkilisää saa?

Kuluttajan on hyvä tukeutua tutkimustuloksiin. Sinkkiä on tutkittu todella paljon, sillä siitä on jopa tuhansia erilaisia tutkimuksia.

Tutkimusten pohjalta voidaan sanoa, että sinkkivaihtoehdoista parhaiten imeytyvä sinkin muoto on sinkkiasetaatti, sillä se ei sido sinkkiä lainkaan, vaan se imeytyy kokonaan. Tällöin keho voi kaikkein parhaiten käyttää koko sinkkimäärän hyödykseen.

Naisen silmät katsomassa ulos ikkunasta

Sinkkisuihke

Myös erilaiset suihkeet, kuten sinkki- ja D-vitamiinisuihkeet ovat kasvattaneet suosiotaan. Kosteuttavia silmäsuihkeitakin on nykyään olemassa niille, joille silmätippojen laittaminen geelimäisessä muodossa on haastavaa.

Suihkutettavat vitamiinit ovat myös käteviä nielemisvaikeuksista tai muunlaisista liikkumisrajoitteista kärsiville sekä lapsille, joiden on vaikea niellä tabletteja. Myös imeskelytabletit ovat tähän loistava vaihtoehto.

Triplasinkki + C-vitamiini valmiste sisältää sinkkiä kolmessa eri muodossa

Triplasinkki + C-vitamiini -sinkkivalmiste on yksi parhaimmista, sillä se sisältää sinkkiä kolmessa eri muodossa. Tuote sisältää tietysti sinkin parasta muotoa eli sinkkiasetaattia.

Imeskeltävä tabletti vapauttaa sinkkiasetaatin 100-prosenttisesti, jolloin sinkki-ionit pääsevät syljen mukana imeytymään parhaalla mahdollisella tavalla. Silmien terveyden kannalta parhaiten imeytyvä sinkki on hyvä vaihtoehto ja tämä tuote takaa parhaan imeytyvyyden.

Suomen Vitamiinikeskus tarjoaa laadukkaat tuotteet helposti ja nopeasti suoraan kotiovelle toimitettuina. Tutustu koko tuotevalikoimaan verkkokaupassamme.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.