vaihdevuodet oireet

Vaihdevuodet: tämä sinun kannattaa tietää

Vaihdevuodet viittaavat ajanjaksoon, jolloin naisen munasarjojen toiminta vähenee ja lopulta loppuu kokonaan. Tämä merkitsee munarakkuloiden määrän vähenemistä, ovulaatioiden lakkaamista ja estrogeenituotannon vähenemistä.

Menopaussi on myös tärkeä käsite vaihdevuosien ymmärtämisessä. Menopaussin diagnosointi edellyttää sitä, että kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Tämä tarkoittaa, että menopaussi vahvistetaan vasta tämän odotusajan jälkeen.

Minkä ikäisenä menopaussi ilmenee?

Keskimäärin menopaussi ilmenee noin 51 vuoden iässä. On kuitenkin myös tapauksia, joissa menopaussi esiintyy jo 40-vuotiaana tai vasta 60-vuotiaana.

Tupakointi voi aiheuttaa menopaussin ilmenemisen 1–2 vuotta aikaisemmin. Vaihdevuodet voivat myös alkaa aiemmin, jos munasarjat poistetaan leikkauksella tai henkilö saa sädehoitoa tai solunsalpaajahoitoja.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Vaihdevuosi oireet

Vaihdevuosioireet johtuvat munasarjojen radikaalista estrogeenituotannon vähenemisestä. Ne voivat alkaa ennen kuukautisten loppumista, mutta yleensä pahimmillaan ne ovat vuoden sisällä menopaussista.

Tyypillisimpiä oireita ovat:

  • hikoilu
  • kuumat aallot
  • unihäiriöt
  • mielialan vaihtelut
  • seksuaalisen halun väheneminen
  • emättimen kuivuus
  • yhdyntäkivut

Oireet voivat kestää 2–7 vuotta, ja jotkut kokevat niitä vielä jopa 10–20 vuotta menopaussin jälkeen. Oireiden kirjo voi olla hyvin yksilöllinen.

kuumat aallot

Vaihdevuodet voi kokea myös kehon muutoksina 

Me kaikki vanhenemme ja se on täysin luonnollista. Nykyaikana ikuisen nuoruuden tavoittelu on saattanut luoda osalle paineita sosiaalisen median ja myös yleistyneiden esteettisten hoitojen myötä.

Tärkeintä on kuitenkin tuntea itsensä hyväksytyksi ja kohdella itseään hyvin. Näin jokainen meistä voi olla upea missä iässä tahansa. Kehon muutokset yhdessä myllertävän mielen kanssa saattavat aiheuttaa monenlaisia tunteita, joista on tärkeää puhua myös ääneen.

Tässä muutamia fyysisiä asioita, joihin vaihdevuodet voivat naisilla vaikuttaa:

Paino

Keski-ikäisillä ihmisillä painonnousu voi olla yli puoli kiloa vuodessa, mutta tämä vaihtelee yksilöllisesti. Munasarjojen hormonitoiminnan hiipuminen ei tutkimusten mukaan merkittävästi vaikuta painoon, mutta elämäntapojen muutoksilla, kuten liikunnan vähäisyydellä, voi olla yhteys painon muutoksiin.

Uni

Esimerkiksi hikoilu voi aiheuttaa unettomuutta, jolloin vaihdevuodet voivat aiheuttaa unettomia öitä tai pätkittäin nukkumista. Jotkut naiset hakevat ensin apua esimerkiksi melatoniinista, joka voi auttaa unenlaadun parantumisessa.

Vartalo

Estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa rintojen pienenemistä ja veltostumista. Rauhaskudoksen osuus yleensä vähenee ja puolestaan rasvakudoksen määrä kasvaa. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Se voi myös aiheuttaa ihon vanhenemista, ohentaa ihoa ja lisätä auringonpolttamisen riskiä. Hiukset voivat ohentua ja menettää jäntevyytensä. Limakalvot ohenevat, mikä voi aiheuttaa kuivuutta ja muita oireita, kuten erilaisia vaivoja tai lisätä tulehdusten riskiä.

Luusto ja lihakset

Estrogeenin väheneminen voi heikentää luustoa ja altistaa osteoporoosille. Vaihdevuosien aikana voi esiintyä myös nivelkipuja ja lihasten heikkoutta. Onkin tärkeää tukea luuston ja lihasten terveyttä paitsi koko elämän ajan niin varsinkin iän karttuessa.

Sydän- ja verenkiertoelimistö

Estrogeenin väheneminen voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen loppuminen voi johtaa sepelvaltimotaudin riskin suurenemiseen.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Oireet voivat olla joskus haastavia

Vaihdevuodet ovat luonnollinen elämänvaihe jokaiselle naiselle, mutta niihin liittyvät oireet voivat joskus olla haastavia tai jopa kiusallisia ja vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi.

Vaikka vaihdevuosioireita voidaan lievittää lääkityksellä, monet naiset etsivät myös luonnollisempia tapoja hallita näitä oireita, ja tässä lisäravinteet voivat tarjota apua ja tukea.

Tue omaa jaksamista ja hae tarvittaessa apua

Vaikka vaihdevuodet tunnetaan fyysisistä oireista, kuten kuumista aalloista ja unihäiriöistä, ne voivat vaikuttaa myös naisen mielenterveyteen. Monet naiset kokevat vaihdevuosien aikana mielialan vaihteluita, ahdistusta tai jopa masennusta, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.

Hae tarvittaessa apua ja tukea terveydenhuollon ammattilaiselta tai ota selvää, mikä voisi tuoda helpotusta juuri omiin oireisiisi.

Lisäravinne vaihdevuosioireisiin?

Femina+ on monipuolinen lisäravinne tukemaan naisten kokonaisvaltaista hormonitoimintaa. Se tukee seksuaalista halukkuutta sekä auttaa tuntemaan olon energiseksi ja elinvoimaiseksi.

Tuote omaa myös kotimaisen Avainlippu-merkin! Tilaa tuote verkkokaupasta ja huomaa ero!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.