Testosteronivaje

Myyttejä testosteronista - tiesitkö nämä?

Testosteroni on hormoni, joka liitetään usein maskuliinisuuteen ja mieheyteen. Siitä liikkuu myös lukuisia myyttejä.

Myös testosteronivajeeseen liittyy joitakin myyttejä. Moni saattaa nimittäin kärsiä huomaamattaan testosteronin puutteesta. 

Käymme läpi mielenkiintoisia faktoja testosteroniin liittyen!

Myytti 1: Korkea testosteronitaso tekee ihmisestä aggressiivisen ja raivokkaan

Tämä ei ole niin yksiselitteistä. Korkea testosteronitaso voi lisätä kilpailuhenkeä ja itsevarmuutta, mutta se ei välttämättä tee ihmisestä automaattisesti aggressiivista tai raivokasta. Aggressiivisuus riippuu monista muistakin tekijöistä, kuten persoonallisuudesta ja ympäristöstä. 

Testosteronipitoisuuden yhteyttä psykiatrisiin häiriöihin on tutkittu ainoastaan vähän, mutta tutkimukset kuitenkin osoittavat, että suurentuneen testosteronipitoisuuden on  osoitettu lisäävän aggressiota. 

On kuitenkin pimennossa, aiheuttavatko korkeat testosteronitasot agressiota kaikille vai laukaiseeko se agressiivista käytöstä ainoastaan sille taipuvaisille henkilöille.

Lähde: Duodecimlehti.fi

Testosteroni liikunta

Myytti 2: Testosteronia esiintyy ainoastaan miehillä

Vaikka testosteronia esiintyy kaikkein eniten miehillä, muodostuu sitä myös pieniä määriä naisten munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa. Tämän vuoksi myös naisilla sitä on veressä vähäisiä määriä. Sillä on myös naisten elimistössä yllättävän tärkeitä tehtäviä.

Naisilla testosteroni vaikuttaa esimerkiksi kehonkoostumukseen ja mielialaan, sillä se auttaa torjumaan masennusta. Se voi vaikuttaa sukupuoliviettiin sekä yleiseen vastustuskykyyn.

Pitoisuus saattaa olla korkeampi naisilla, jotka sairastavat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää. Tällöin voi ilmaantua esimerkiksi aineenvaihdunnan häiriöitä, ihon rasvoittumista tai kuukautishäiriöitä.

 Lähde: Terveyskirjasto.fi

Testosteronivajeen itsehoito

Myytti 3: Testosteronilisät parantavat lihaskasvua välittömästi

Testosteronilisät voivat lisätä hormonitasoja, mutta niiden vaikutus lihaskasvuun ei ole niin suora tai yksiselitteinen. Lihaskasvuun vaikuttavat myös esimerkiksi harjoittelun kuormitus sekä laatu, riittävä ja monipuolinen ravitsemus sekä palauttava ja riittävä lepo.

Testosteronilisiä tulisi käyttää ainoastaan lääkärin valvonnassa. Sen sijaan luonnollista testosteronin tuotantoa voidaan tukea esimerkiksi ravintolisän avulla (lue lisää blogin alalaidasta).

Myytti 4: Testosteronitasot laskevat ainoastaan ikääntymisen myötä

On totta, että vanhemmiten testosteronin eritys vähenee asteittain niin, että yli 75-vuotiaista miehistä ainakin kolmasosalla sen määrä veressä on ns. normaalia pienempi.

Tasot voivat kuitenkin laskea myös muista syistä.

Testosteronivajeelle voi olla monia eri syitä ja on hyvä muistaa, että testosteronin muodostus tapahtuu miehillä kolmella eri tasolla; kivestasolla, aivolisäketasolla ja hypotalamustasolla. 

Vaikka näissä kolmessa ei olisi minkäänlaisia häiriötä, on nuorten aikuisten yksi yleisimmistä syistä testosteronin vajaukselle ylipaino, sillä rasvakudos muodostaa estrogeeniä. 

Muita syitä voivat olla esimerkiksi:

  • diabetes
  • masennus
  • runsas alkoholin käyttö
  • psyykkinen ja/tai fyysinen stressi

testosteronivaje hoito

Testosteronituotannon tukeminen luonnollisesti

Yleisimpiä tapoja tukea testosteronin tuotantoa ovat terveelliset elämäntavat, lihaskuntaharjoittelu sekä alkoholin runsaan käytön välttäminen.

Tämän lisäksi voidaan testosteronivajetta tukea laadukkaan ravinnelisän avulla.

Kotimainen Testo+ lisäravinne

Testo+ lisäravinne on kehitetty tukemaan seksuaalista halukkuutta ja kyvykkyytä, testosteronitasojen ylläpitoa sekä hedelmällisyytä. Tuotteella on myös avainlippumerkki.

Suomen Vitamiinikeskuksen Testo+ sisältää erityisesti testosteronitoiminnalle tärkeitä ainesosia: Tribulus terrestrisiä, sinkkiä sekä seleeniä.

Tribulus terrestris on Välimereltä peräisin oleva kasvi, joka edistää seksuaalista halukkuutta sekä kyvykkyyttä. Tribulus on täysin luonnollinen ainesosa, joten sillä ei ole haittavaikutuksia elimistön omaan testosteronin tuotantoon liittyen.

Suomen Vitamiinikeskuksen Testo+ sisältää myös sinkkiä ja seleeniä:

  • Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä, proteiinisynteesiä, makroravintoaineiden aineenvaihduntaa, sekä veren testosteronitasojen pysymistä normaalina.
  • Seleeni edistää normaalia siittiöiden muodostusta sekä kilpirauhasen normaalia toimintaa.

Tilaa kotimainen testosteronin tuotannon tukija suoraan kotiovellesi verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.