Testosteronivaje hoito

Mies, onko veto poissa? Näin vaikutat testosteronin tuotantoon.

Väsyttää, ahdistaa ja masentaa. Seksihalut ovat nolla ja unetkin ovat kadonneet jonnekin. Kuulostaako tutulta? Saatat kärsiä testosteronivajeesta.

Testosteroni on usein ”mieshormoniksi” kutsuttu sukuhormoni, jota miehillä syntyy murrosiästä lähtien kiveksissä. Hormonin tuotanto jatkuu läpi koko eliniän ollen korkeimmillaan parikymppisenä, mutta se alkaa vähetä asteittain keski-iästä lähtien. Testosteronitason väheneminen on siis täysin luonnollinen ilmiö eikä siihen tarvitse sen kummemmin puuttua, mikäli se ei aiheuta mitään oireita. Myös naisilla muodostuu testosteronia pieniä määriä munasarjoissa sekä lisämunuaisen kuorikerroksessa.

Testosteronia tarvitaan moneen asiaan. Aikuisiällä se ylläpitää lihasten ja luiden kuntoa. Lisäksi se on tärkeä osa seksuaalisuutta, sillä se vaikuttaa sukupuoliviettiin sekä sperman tuotantoon. Testosteronilla on vaikutusta myös mielialaan, aineenvaihduntaan ja rasvan varastoitumiseen.

Testosteroniin liittyy myös yllättävän paljon myyttejä. Oikaise neljä yleisintä myyttiä perehtymällä blogiimme "Myyttejä testosteronista - tiesitkö nämä?".

Mistä testosteronivaje johtuu?

Testosteronin määrä voi joskus vähetä luonnollista laskua enemmän, jolloin elimistössä alkaa syntyä erilaisia oireita aiheuttavaa testosteronivajetta. Testosteronin puutos johtuu siitä, että kivekset eivät pysty tuottamaan sitä riittävästi. Taustalla voi olla jokin tekijä, joka vahingoittaa kiveksiä suoraan tai häiritsee kivesten toimintaa säätelevää aivolisäkettä. Mutta yhä useammin testosteronin puute johtuu elintapojemme aiheuttamista terveysongelmista – tyypin 2 diabeteksesta tai lihavuudesta.

Lihavuuden lisäksi myös kuormittavat tekijät ja huonot elintavat voivat aiheuttaa testosteronivajetta. Stressi ja muu henkinen rasitus, unihäiriöt sekä alkoholin liikakäyttö ja tupakointi voivat sotkea elimistön normaalia toimintaa ja sen myötä myös testosteronin tuotantoa.

Mistä tunnistaa testosteronivajeen?

Alhaiseen testosteronin tasoon voi liittyä monenlaisia oireita. Tyypillisimpiä ovat erilaiset yleisoireet kuten väsymys, alakuloisuus, unihäiriöt, aloitekyvyttömyys ja keskittymisvaikeudet. Lisäksi testosteronivaje aiheuttaa seksihalujen heikkenemistä ja impotenssia. Jos puutos on jatkunut todella pitkään, se saattaa johtaa lopulta karvoituksen vähenemiseen sekä lihasheikkouteen ja osteoporoosiin. Siittiöiden tuotannon väheneminen ja impotenssi aiheuttavat myös lapsettomuutta.

Miehellä kädessään surullinen hymynaama vyön alapuolella

Oireet ovat usein hyvin samankaltaiset kuin masennuksessa tai uupumuksessa. Niinpä testosteronin puutos diagnosoidaan herkästi väärin. Testosteronivaje todetaan laboratoriossa verikokeella, joita vaaditaan yleensä useampi, sillä testosteronitaso vaihtelee luontaisesti jonkin verran.

Miten saada lisää testosteronia?

Lääkärissä toteutettavat testosteronihoidot ovat rajuja ja niiden seurauksena oma testosteronin sekä siittiöiden tuotanto saattaa lakata kokonaan. Tärkein asia testosteronivajeen korjaamisessa onkin oma aktiivinen panostus hyviin elintapoihin.

Ensisijaisena hoitona on siis pyrkimys karistaa vyötäröllä mahdollisesti majailevat ylimääräiset kilot. Jo muutaman kilon painonpudotus nostaa testosteronitasoa! Rasvakudos nimittäin tuottaa entsyymiä, joka saattaa sekoittaa sukupuolihormonien tuotantoa aiheuttaen liiallista estrogeenin syntymistä. Estrogeeni puolestaan estää testosteronin muodostumisen.

Lisäksi stressin välttäminen, alkoholin käytön vähentäminen, terveellinen ruokavalio sekä liikunnallinen aktiivisuus auttavat – tässäkin asiassa. Aktiivinen kannattaa olla myös makuuhuoneessa, sillä seksi itsessään nostaa testosteronitasoja. Hellyys ja läheisyys ovat tärkeitä myös mielenterveyden kannalta, joten niistä kannattaa pitää huolta mikäli siihen vain on mahdollisuus. Jos testosteronivajeeseen liittyy erektiohäiriöitä, avuksi voi hankkia erektiolääkkeen.

Myös me Suomen Vitamiinikeskuksella olemme kehittänyt tuotteen, jonka avulla seksihalut pysyvät yllä! Testo+ sisältää testosteronitoiminnan ylläpidon kannalta tärkeitä ainesosia Tribulus terrestrisiä, sinkkiä sekä seleeniä. Tribulus terrestris on Välimereltä peräisin oleva kasvi, joka edistää seksuaalista halukkuutta sekä kyvykkyyttä. Tribulus on täysin luonnollinen ainesosa, joten sillä ei ole haittavaikutuksia elimistön omaan testosteronin tuotantoon liittyen.

Suomen Vitamiinikeskuksen Testo+ sisältää myös sinkkiä ja seleeniä. Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä, proteiinisynteesiä, makroravinteiden aineenvaihduntaa sekä veren testosteronitasojen pysymistä normaalina. Seleeni edistää normaalia siittiöiden muodostusta sekä kilpirauhasen toimintaa.

Testo+ saat tilattua helposti kotiovellesi verkkokaupastamme! 😊

 

 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.