Pitkittynyt stressi voi uuvuttaa

pitkittynyt stressi

Tiedätkö sinä, mitä stressi oikeastaan edes on? Vai onko se vain epämääräinen kyhmy rinnassa ja kaaos päässä? Vai lamaantunut olo?

Mitä stressi on?

Stressi on kehomme vastaus paineeseen. Monet erilaiset tilanteet tai elämäntapahtumat voivat aiheuttaa stressiä. Stressireaktio usein käynnistyy, kun koemme jotain uutta tai odottamatonta, joka uhkaa itsetuntoamme, tai kun tunnemme, ettemme voi hallita tilannetta.

Me kaikki käsittelemme stressiä eri tavalla. Selviytymiskykymme voi riippua genetiikasta, varhaisista elämäntapahtumista, persoonasta sekä esimerkiksi sosiaalisista ja taloudellisista olosuhteista.

stressi

Stressihormonit

Kun kohtaamme stressiä, kehomme tuottaa stressihormoneja, jotka laukaisevat taistele tai pakene -reaktion. Tämä auttaa meitä reagoimaan nopeasti vaarallisiin tilanteisiin.

Joskus tämä stressireaktio voi olla hyödyllinen. Se voi auttaa meitä selviytymään pelosta tai kivusta, jotta voimme esimerkiksi juosta maratonin tai pitää puheen.

Stressaantuneena elimistön hormonitasapainossa kuitenkin tapahtuu muutoksia. Elämää pidempään kuormittava tilanne saa stressihormonien, kuten adrenaliinin ja kortisolin tuotannon kiihtymään. Hormoneja erittyy verenkiertoon, jolloin niiden jatkuva erittyminen voi pitää yllä levotonta olotilaa.

Pitkään jatkunut stressi

Liiallinen stressi voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia, jolloin voimme olla ylikuormittuneessa tilassa. Pitkällä aikavälillä tämä voi vaikuttaa niin fyysiseen, kuin myös psyykkiseen terveyteemme.

Pitkäkestoinen stressi voi vaikuttaa muistiin, vastustuskykyyn tai jopa ruuansulatukseemme.

Stressin varoitusmerkkejä

  • jännittyneisyys
  • ärtymys
  • aggressiot
  • levottomuus
  • ahdistuneisuus
  • muistiongelmat
  • vaikeus tehdä päätöksiä
  • unihäiriöt

Apua stressiin

Stressi on kehon luonnollinen reaktio uhkiin ja paineisiin, mutta liiallinen stressi voi vaikuttaa haitallisesti niin fyysiseen, kuin myös psyykkiseen terveyteemme. Pidemmän päälle stressi voi johtaa esimerkiksi unettomuuteen tai ahdistuneeseen olotilaan, joka osaltaan kuormittaa yhä enemmän.

Stressinhallinta

Hengitysharjoitukset

  • Syvään hengittäminen on yksinkertainen mutta tehokas tapa laskea stressitasoja. Opettele syvähengitystekniikoita ja harjoittele niitä säännöllisesti rentoutumisen edistämiseksi.

Meditaatio ja mindfulness

  • Meditaatio ja mindfulness-harjoitukset auttavat keskittymään hetkeen ja vähentämään stressiä. Aloita päiväsi lyhyellä meditaatiohetkellä ja lisää harjoitusten pituutta vähitellen.

Liikunta

  • Säännöllinen liikunta vapauttaa endorfiineja, luonnollisia "onnea tuottavia" hormoneja. Valitse itsellesi mieluisa liikuntamuoto ja anna kehollesi mahdollisuus purkaa stressiä.

Aikataulutus ja priorisointi

  • Suunnittele päiväsi huolellisesti ja aseta realistisia tavoitteita. Priorisoi tehtävät ja muista varata aikaa levolle ja rentoutumiselle.

Stressi kuluttaa magnesiumia

Magnesium on kivennäisaine, joka on välttämätön kehon monille toiminnoille, mukaan lukien hermoston toiminta. Hermoston toiminta on välttämätön rentoutuneen olotilan saavuttamiseksi.

Magnesiumia tarvitaan myös esimerkiksi luukudoksen muodostukseen sekä lihasten supistumiseen ja rentoutumiseen.

    Magnesiumlisä aktiiviseen arkeen

    • Magnesiumlisä on kätevä tapa varmistaa riittävä magnesiumin saanti. Suomen Vitamiinikeskuksen Merimagnesium+B-vitamiini on Suomessa valmistettu - laadukas valmiste.

    Stressiä voi oppia hallitsemaan

    Stressin hallinta on olennainen osa hyvinvointiamme, ja päivittäisten rutiinien luominen voi parantaa kehomme sekä mielemme kykyä stressin haittavaikutuksia vastaan. Erilaisten stressinhallintatekniikoiden käyttö voi olla avainasemassa tässä prosessissa.

    Stressinhallinnan rutiinin kehittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tulokset eivät välttämättä näy välittömästi, mutta säännöllinen harjoittelu ja rutiinin ylläpito voivat vähitellen vahvistaa kehon ja mielen kykyä käsitellä stressiä. Tämä puolestaan voi edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tasapainoa elämässä.

    Anna itselle aikaa

    Stressinhallinta on kokonaisvaltainen prosessi, joka vaatii omistautumista ja kärsivällisyyttä. Kokeile eri stressinhallintatekniikoita ja löydä ne, jotka sopivat parhaiten juuri sinulle.

    Tasapainoisen mielen ja kehon saavuttaminen on mahdollista, kun yrität pohtia omia elämän osa-alueita ja koitat löytää keinoja kuormittavien asioiden helpottamiseen.

    Takaisin blogeihin

    Jätä kommentti

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.