Neljä syytä pitää hyvää huolta luustosta

Neljä syytä pitää hyvää huolta luustosta

Luusto on paljon enemmän, mitä päivittäisessä elämässä ehkä tajuamme edes ajatella.

Pysähdymme yleensä miettimään luiden hyvinvointia siinä vaiheessa, kun tapahtuu jokin äkillinen tapaturma, kuten murtuma. Monet meistä miettivät paljon myös lasten luuston hyvinvointia.

Luut ovat todella suuressa roolissa jokapäiväisessä toimintakyvyssämme ja luuston tehtävät ovat monipuoliset. Nostetaan siis esiriippu ja annetaan estradille nousta ne asiat, minkä vuoksi sinunkin kannattaa kiinnittää huomiota luustosi hyvinvointiin. 

 

1. Hampaat kiittävät

Ja myös kiiltävät! 🦷✨

Luuston hyvinvointia pohtiessa ensimmäiseksi mielikuvaksi saattaa muodostua ajatus selkärangasta ja raajoista, joiden ansiosta lihaksistomme pysyy kasassa. Luustomme on kuitenkin myös paljon muuta.

Hampaan aines on kovinta kudosta elimistössämme ja hampaiden kiilteen pysyminen terveenä on erittäin tärkeää.

Monissa yhteyksissä  puhutaan siitä, kuinka suun terveys heijastuu kokonaisterveyteemme ja se on täysin totta. Hampaiden terveysongelmat, kuten ientulehdus tai karies voivat heijastua suurenevaan sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Hoitamattomana suun tulehdukset voivat siis aiheuttaa matala-asteisia tulehduksia myös muualle kehoon.

Hampaiden luustosta voi pitää huolta:

  • Varmistamalla riittävän kalsiumin saannin
  • Harjaamalla hampaat säännöllisesti
  • Käymällä hammastarkastuksessa säännöllisesti
  • Harjaamalla myös hammasvälit
  • Syömistä säännöstelemällä välttäen toistuvia happohyökkäyksiä
  • Terveellisillä elämäntavoilla

2. Luunmurtumien riski pienenee

Luiden murtumat ovat melko yleisiä. Olet varmaan kuullut tarinan tuttavasta, joka ei huomannut esimerkiksi hiusmurtumaansa. Tai ehkä olet itse joskus kaatunut ja pohtinut, kuinka pahasti kävi, etkä mennyt heti lääkäriin?

Murtumien tunnistaminen on tärkeää ja kaikissa mahdollisissa vammoissa kannattaa aina hakeutua hoidon piiriin. Murtumia on erityyppisiä ja läheskään kaikkia ei pystytä tunnistamaan ilman tarkempia tutkimuksia.

Luunmurtumia pystyy ehkäisemään

Voimme paitsi varovaisuudella, niin myös oikeanlaisella ravitsemuksella koittaa vähentää luiden murtumisen riskiä. Terveen ihmisen luut kestävät normaalia rasitusta, kunhan liikeradat tehdään oikein ja vältetään tapaturmia.

Luita tulisi harjoitella samalla tavalla kuin lihaksistoa, sillä luiden kuormitus ja riittävä aktiivisuus vahvistaa luustoa. Aktiivisuuden ohella olisi tärkeää huolehtia myös riittävästä kalsiumin saannista.

Jotkin harrastukset lisäävät riskiä murtumiin

Aktiivinen elämäntapa ei aina automaattisesti tarkoita tervettä ja hyvinvoivaa luustoa. Esimerkiksi tietyissä harrastuksissa on selkeästi suurempi riski altistua murtumille, vaikka luusto voisi ravinnon puolesta hyvin ja käytössä olisi kalsium-lisäravinnetta.

HUS:in tutkimuksessa tutkittiin vuoden 2013–2018 välisenä aikana urheilussa sattuneiden kasvomurtumavammojen esiintyvyyttä. Kasvomurtumavammojen kärjessä olivat jääkiekko, ratsastus sekä jalkapallo.

Eri lajien parissa viihtyvillä olisikin erittäin tärkeää käyttää kullekin lajille tyypillisiä suojia murtumien ja muiden vammojen ehkäisemiseksi.

Arkipäiväisiin konsteihin luuston hyvinvoinnin tukemiseksi voit perehtyä tästä linkistä: https://vitamiinikeskus.fi/blogs/suomen-vitamiinikeskus-oy/vahvista-luustoa

Henkilö pitelemässä kyynärpäätään, josta hehkuu läpi luusto

 

3. Suojelet samalla sisäelimiä

Mikään luu ei ole meillä sattumalta, sillä jokaisella luuston osalla on oma erittäin tärkeä tehtävänsä.

Vaikka esimerkiksi häntäluu voi olla monen mielestä ihmiselle turha, suojaa sekin silti ihmisen lantion aluetta. Tosin sen tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä.

Luuston yksi tärkeimmistä tehtävistä on suojata sisäelimiä ja siksi se onkin elintärkeä osa ihmiskehoa. Ilman luustoa olisimme kuin löysiä spagetteja, emmekä pystyisi tekemään liikeratojamme. Luut ovat kuin rautalankoja, jotka hermoston ja lihaksiston kanssa auttavat meitä liikkumaan.

Luuston uusiutuminen

Luusto on niin sanottua elävää kudosta ja se uusiutuu koko elämän ajan. Uusiutuminen ei ole nopeaa, sillä luuston kokonaan uusiutuminen vie aikaa noin kymmenen vuotta

Uusiutuminen on solujen yhteistyötä, jossa luukudosta muodostavat – sekä luuta hajottavat solut tekevät yhteistyötä keskenään. Kun ravintoaineita on tarpeeksi ja luiden niin sanottu aineenvaihdunta toimii oikealla tavalla, tapahtuu uusiutuminen tasapainossa. Silloin uutta luukudosta muodostuu sitä mukaa, kun sitä luunsyöjäsolujen myötä tuhoutuu.

Osteoporoosissa eli luukatosairaudessa tämä mekanismi on häiriintynyt, jolloin luusto haurastuu normaalia tiheämmin. Myös kalsiumin tarve korostuu.

Nainen rannalla venyttelemässä käsipainojen kanssa

4. Luut ovat kivennäisaineiden varasto

Harva tietää, että yleisin kivennäisaine elimistössä on kalsium. Mielikuvat menevät heti luustoon ja ei ihmekään, sillä luut toimivat kivennäisaineiden varastona.

Kalsium on luiden tärkeä rakennetekijä ja sitä on runsaasti paitsi jokaisessa luussamme, niin myös hampaissa. Se vaikuttaa esimerkiksi:

  • Hermovälittäjäaineiden vapautumiseen
  • Solujen välisten aineiden kuljettamiseen
  • DNA-synteesiin
  • Lihasten supistumiseen
  • Solujen jakautumiseen

On tietysti olemassa myös muita kivennäisaineita, joita ovat esimerkiksi natrium, magnesium sekä kalium. Kivennäisaineet muodostavat noin neljä prosenttia elimistön kokonaispainosta.

Lähde: Terveyskirjasto

 

Luuston kehitys

Luuston kehityksestä puhutaan varsinkin kasvuiässä. Lapsuus ja nuoruus ovatkin luuntiheyden sekä -massan kannalta tärkeää aikaa. Kahdeksankymmentä prosenttia luuntiheydestä määräytyy geneettisten tekijöiden pohjalta.

Loppu on kiinni ympäristötekijöistä.

Ympäristötekijät vaikuttavat myös paljon siihen, saavuttaako luusto optimaalisen kestävyyden. Haittaavia ympäristötekijöitä ovat esimerkiksi:

  • kalsiumin vähäinen saanti,
  • liikkumattomuus,
  • tupakointi,
  • ylipaino tai alipaino sekä
  • D-vitamiinin vähäinen saanti.

Lähde: Duodecimlehti

 

Luusto+

Monet asiat ovat riippuvaisia luustosta, joten yhä useampi haluaa varmistaa luustonsa hyvinvoinnin. Sisäisesti nautittavat ravinteet ovat tärkeitä, jotta luut pääsevät puuhaamaan niille tärkeimpien tehtävien parissa.

Suomen Vitamiinikeskuksen Luusto+ sisältää muunmuassa merivedestä peräisin olevaa korkealaatuista Aquamin® kalsiumkarbonaattia, joka on kalsiumin kasviperäinen, luonnollinen muoto ja sisältää kymmeniä erilaisia mereen liuenneita mineraaleja.

Se on yksi erinomainen vaihtoehto luuston terveyden tukemiseksi.

Takaisin blogeihin

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.