Kasvissyöjä, sisältyykö tämä ravintolisä ruokavalioosi?

Kasvissyöjä, sisältyykö tämä ravintolisä ruokavalioosi?

Yksi tärkeimpiä vitamiineja terveydellemme, psyykkiselle hyvinvoinnillemme ja jaksamisellemme on B12-vitamiini. Sitä saa kuitenkin vain eläinperäisestä ruokavaliosta. Siksi kasvisperäistä ruokavaliota noudattavien on erittäin tärkeää nauttia sitä ravintolisänä.

Mitä B12-vitamiini tekee?

B12-vitamiinia eli kobalamiinia kutsutaan usein muistivitamiiniksi. Sillä on paljon erilaisia vaikutuksia aivojen sekä hermoston toimintaan. Lisäksi sitä tarvitaan veren punasolujen muodostukseen ja se osallistuu myös perintötekijöidemme eli DNA:n rakentumiseen yhdessä foolihapon kanssa.

Toinen B12-vitamiinin lempinimi on energiavitamiini, sillä oppimisen ja muistin lisäksi se vaikuttaa myös vireystilaan ja mielialaan. Jos olo on todella väsynyt ja vetämätön, syy saattaa piillä B12-vitamiinin puutoksessa. Se vaikuttaa myös aineenvaihduntaan tehostavasti ja auttaa soluja uusiutumaan.

Tärkeiden tehtäviensä takia B12 on meille välttämätön vitamiini, jota elimistö ei pysty kuitenkaan itse valmistamaan lainkaan. Niinpä sen riittävä saanti on turvattava joko monipuolisella, eläinperäisiä tuotteita sisältävällä ruokavaliolla tai ravintolisällä.

lääkäri pitää kädellään pöydällä olevia B12 palikoita

B12-vitamiinin lähteinä ravinnossa ovat liha, kala ja maitotuotteet. Vitamiinia on kuitenkin lisätty moniin kasviperäisiin tuotteisiin, jotka sopivat myös vegaaniruokavaliota noudattaville. Monet kasvimaitotuotteet ja -jogurtit sekä ravintohiivahiutaleet sisältävät mikrobien tuottamaa B12-vitamiinia, joten myös eläinperäisiä tuotteita välttävät voivat käyttää niitä.

B12-vitamiini on kuitenkin monimutkaisen rakenteensa vuoksi vaikeasti imeytyvä. Vain pieni osa ravinnon kautta saadusta määrästä imeytyy elimistössä. Näin ollen sen riittävä saanti ruuasta voi olla haastavaa erityisesti kasvisruokavaliota noudattaville, joten ravintolisä kannattaa ottaa ruokavalion oheen turvaamaan tilanne.

Mitä B12-vitamiinin puute aiheuttaa?

B12-vitamiinin puutos voi hidastaa aivojen toimintaa ja aiheuttaa sitä kautta muisti- tai oppimishäiriöitä. Pitkään jatkunut riittämätön saanti voi johtaa myös ääreishermoston surkastumiseen eli polyneuropatiaan. Koska B12 osallistuu veren punasolujen muodostumiseen, sen puute voi aiheuttaa anemiaa.

Liian vähäinen B12-vitamiinin saanti voi aiheuttaa erilaisia oireita vasta vuosien kuluttua, sillä B12-vitamiini varastoituu maksaan ja varastot voivat kestää useita vuosia. Jos noudatat vegaaniruokavaliota, on tärkeää alkaa panostaa puutostilan ennaltaehkäisyyn saman tien, jottei sitä pääse pitkällä aikavälillä syntymään lainkaan.

B12-vitamiinin puutteen aiheuttamia oireita voivat olla mm.

  • hermosto-oireet: käsien ja jalkojen pistely, puutuminen, tuntohäiriöt
  • hajamielisyys, muistin häiriöt (kuten sanojen unohtelu)
  • lihasten heikkous
  • anemia
  • väsymys

Harvinaisempia puutosoireita ovat

  • kielitulehdus, aftat
  • ihon keltaisuus
  • laihtuminen
  • hedelmättömyys
  • verisuonitukokset

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

Vaikka B12-vitamiini varastoituu elimistöön, sen liikakäyttöä ei kuitenkaan kannata pelätä. B12-vitamiinilla ei ole havaittu haittavaikutuksia suurillakaan annoksilla, eikä turvallisen saannin ylärajaa ole erikseen määritelty. Näin ollen B12-vitamiinia ei voi saada liikaa ruoasta eikä ravintolisänä nautittaessa.

Huomioithan B12-vitamiinilisää käyttäessäsi, että kaikki vitamiinivalmisteet eivät ole samanlaisia! B12-vitamiinista käytetään lisäravinteena yleisimmin joko synteettistä syanokobalamiinia tai luonnollista metyylikobalamiinia. Ensin mainittu syanokobalamiini ei ole B12-vitamiinin aktiivinen muoto eikä meidän elimistömme pysty hyödyntämään sitä sellaisenaan, vaan se elimistön täytyy ensin muuttaa se aktiiviseen muotoon. Metyylikolobamiini puolestaan on aktiivinen B12-vitamiinin muoto, joten se imeytyy heti tehokkaasti.

tableteista muodostettu B12 teksti

Suomen Vitamiinikeskuksen B12-vitamiini on luonnollista metyylikolobamiinia. Tabletti maistuu hyvältä ja liukenee suussa, joten imeytyminen alkaa välittömästi suun limakalvoilta. Tuotteessa on 1000 mikrogrammaa B12-vitamiinia, joten sen avulla on todella helppo varmistaa vitamiinin riittävä saanti. 😊 Tabletti on täysin vegaaninen eikä se sisällä myöskään hiivaa tai gluteenia.

B12-vitamiinin ja muut laadukkaat tuotteemme voi tilata suoraan kotiovelle kätevästi verkkokaupastamme.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.