Hyvä kunto arkiliikunnalla?

Hyvä kunto arkiliikunnalla?

Arkiliikunta on tärkeämpää, mitä moni osaa edes ajatella. Usein keskustelut terveydestä ja kunnon ylläpitämisestä keskittyvät tuntien viettämiseen kuntosalilla tai lenkkipolulla.

Oletko kuitenkaan miettinyt, että päivittäinen aktiivisuus, kuten kävely, puunhakkuu, pyöräily tai puutarhatyöt, voivat olla kokonaiskuvan kannalta parempi vaihtoehto verrattuna harvemmin tehtyihin, intensiivisiin harjoituksiin?

Erityisesti kesäaika tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia hyötyliikunnalle, joka edistää terveyttä kaiken ikäisten elämässä.

Hyötyliikuntaa kaiken ikäisille

Kesäinen sää houkuttelee ulkoilemaan ja osallistumaan erilaisiin fyysisiin aktiviteetteihin, jotka lisäävät päivittäistä liikettä ja parantavat hyvinvointia.

Arkiliikunnan rooli terveydelle on merkittävä, erityisesti verrattuna harvakseltaan tehtäviin intensiivisiin harjoituksiin. Jo 30 minuutin kävely päivässä voi alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä, edistää unen laatua ja auttaa painonhallinnassa!

Esimerkiksi ikääntyneillä hyötyliikunta ylläpitää tasapainoa, liikkuvuutta ja vähentää kaatumisriskiä.

Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten kehityksen tueksi tarvitaan päivittäistä liikuntaa. Hyötyliikunta voi olla osa heidän arkeaan ja harrastuksiaan, ja vanhemmat voivat yrittää olla tässä esimerkkeinä.

  • Koulumatkaliikunta: Kävely tai pyöräily kouluun ei ole vain terveellistä, vaan se myös valmistaa aivoja oppimiseen ja tukee lihasten kehitystä.

  • Leikkiminen ulkona: Aktiivinen leikkiminen kehittää motorisia taitoja ja luo perustaa kordinatiokyvylle sekä liikunnalliselle elämäntavalle.

  • Kotitöissä auttaminen: Osallistuminen kotitöihin ei vain opeta vastuun ottamista, vaan se myös tarjoaa hyvää liikuntaa kevyttä pyykkikoria kantaessa tai lattioita imuroitaessa.

Lasten ja nuorten liikkuminen on ollut lähiaikoina usein tapetilla mediassa. Moni Suomessa pohtii jo eduskuntatasolla, kuinka lapset ja nuoret saataisiin liikkumaan.

Usea pitää positiivista kannustamista hyvänä keinona, sillä pakottamalla emme voi saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia. Voimme kaikki yhdessä esimerkillämme ainakin kannustaa tässä asiassa!

Aikuiset

Aikuistenkin olisi hyvä panostaa päivittäiseen aktiivisuuteen terveyden ylläpitämiseksi ja stressin hallitsemiseksi. Tässä muutamia yleisiä arkiliikunnan muotoja:

  • Kävely ja pyöräily: Päivittäinen kävelylenkki tai pyöräilymatka vahvistavat sydäntä ja parantavat mielialaa.

  • Puutarhatyöt: Puutarhanhoito tarjoaa monipuolista liikuntaa ja mielen virkistystä. Tätä voi harrastaa myös parvekkeella!

  • Työmatkaliikunta: Kävely tai pyöräily työmatkalla voivat erinomaisia tapoja lisätä aktiivisuutta päivään. Vinkki: jää joukkoliikenteessä aikaisemmalla pysäkillä pois ja tee pieni happihyppely!

  • Uinti Miltä kuulostaisi kesäinen uintireissu järvelle tai merelle? Pienten lasten kanssa erilaiset vesileikit ja vanhemmiten uimalenkit ovat erinomainen tapa lisätä liikkuvuutta. Kenellä olisi paha mieli raikkaan pulahduksen jälkeen?

  • Fyysisesti aktiivinen työ Joillakin onnekkailla askelia tulee työpäivän aikana jo rutkasti, ja arkiliikunta onkin hyvä suhteuttaa tähän.

  • Kotityöt Esimerkiksi siivous ja ruoanlaitto vaativat fyysistä aktiivisuutta, jorka parantavat kestävyyttä ja lihasvoimaa. Myös pienten lasten kantaminen menee välillä urheilusuorituksesta!

  • Valitse portaat Mitä jos kävelisitkin ensi kerralla portaat hissin käytön sijasta? Leikittele mielessäsi ja laske portaat, ota erilaisia askeleita ja kävele portaita välillä joka toisella askeleella. Kroppasi kiittää!

  • Liikunta lasten kanssa Puhaaminen lasten kanssa niin sisällä kuin ulkona, kuten jalkapallo, sulkapallo, hippa tai pyöräretki, tarjoavat hauskanpidon ohella liikettä koko perheen niveliin!

  • Harrastus Joko sinulla on kiva liikuntaharrastus tai jännittääkö sellaisen aloittaminen? Kannattaa olla rohkea ja kokeilla eri lajeja, sillä jokaiselle löytyy varmasti mieleinen. Ota kaveri mukaan tai laita ilmoitus paikalliseen Puskaradioon!

 Ikäihmisten hyötyliikunta

Ikääntyneillä hyötyliikunta on erityisen tärkeää terveyden ylläpitämiseksi ja liikkuvuuden säilyttämiseksi. Tässä muutamia esimerkkejä ikäihmisten hyödyllisistä arkiliikunnan muodoista:

  • Kävely tai kevyt pyöräily: Säännöllinen liikkuminen ylläpitää liikkuvuutta ja tasapainoa. Kävelylenkki tekee myös hyvää mielelle.

  • Voimaharjoittelu arjessa: Lyhyiden kotijumppien avulla voidaan ylläpitää lihasvoimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Pyydä läheistäsi tulostamaan sinulle jumppaohjelma, esimerkiksi tuolijumppaa tai lonkkien liikkuvuutta edistäviä venytyksiä ja kehystä se kauniisiin kehyksiin hyllylle.

    Näin kynnys jumppaamiseen tai aamuveryttelyyn pienenee!

  • Puutarhanhoito: Puutarhan askareet tarjoavat mielekästä liikuntaa sekä kepeää mieltä. Se on vaihtelevan raskasta puuhaa riippuen onko kyseessä omakotitalon piha, vai oma parveke. Oman kädenjäljen näkeminen on joka tapauksessa todella mukavaa arkiliikunnan ohella!

  • Onko hengästyminen huono asia?

    Joskus arkiliikunta saattaa aiheuttaa suurtakin hengästymistä. Se ei ole huono asia, vaan itse asiassa se on merkki siitä, että kehosi työskentelee tehokkaasti ja mukautuu fyysiseen rasitukseen.

    Kun harrastat liikuntaa, hengityksesi nopeutuu ja syvenee, mikä auttaa toimittamaan enemmän happea lihaksille ja poistamaan hiilidioksidia kehosta. Tämä on luonnollinen osa kehon sopeutumista fyysiseen aktiviteettiin.

    Hengästyminen voi myös kertoa, että harjoittelusi on riittävän haastavaa parantamaan kestävyyskuntoasi. Jos et koskaan hengästy, et ehkä kuormita kehoasi tarpeeksi kehittääksesi kuntoasi ja saavuttaaksesi terveyshyötyjä.

    Toisaalta, jos hengästyminen tuntuu epämiellyttävältä tai siihen liittyy muita oireita kuten huimausta tai rintakipua, on tärkeää kuunnella kehoa ja tarvittaessa hidastaa tahtia. On hyvä muistaa, että hengästyminen on yksilöllistä ja riippuu monista tekijöistä, kuten fyysisestä kunnosta, iästä ja terveydentilasta.

    Ota pieni hengästyminen osaksi päivääsi

    Kevyt hengästyminen voi olla osa päivittäistä aktiivisuutta, kun taas voimakas hengästyminen voi liittyä intensiivisempään harjoitteluun. Molemmat ovat hyödyllisenä osana aktiivista elämäntapaa.

    Joten älä pelkää hengästymistä – se on luonnollinen ja terveellinen osa liikkumista!

    Luusto+ - arkiliikunnan tueksi

    Luusto+ on suunniteltu tarjoamaan kokonaisvaltaista tukea luustolle ja hampaille. Sen ainutlaatuinen koostumus sisältää Aquamin® Kalsiumkarbonaattia.

    Tämä ainutlaatuinen ainesosa ei ainoastaan tarjoa kalsiumia, vaan sisältää myös kymmeniä merestä peräisin olevia mineraaleja, jotka synergisesti tukevat luuston tiheyttä ja kestävyyttä. Tilaa omasi verkkokaupasta.

    Takaisin blogeihin

    Jätä kommentti

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.