Elinvoimaiset hiukset tämän vitamiinin avulla

Elinvoimaiset hiukset tämän vitamiinin avulla

Onko ongelmanasi hitaasti kasvavat, hauraat hiukset tai runsas hiustenlähtö? Saatat kärsiä biotiinin puutteesta.

Biotiini on vesiliukoinen B7-vitamiini. Sitä kutsutaan myös H-vitamiiniksi – kirjain H tulee saksan kielen sanasta ”Haut”, joka tarkoittaa suomeksi ihoa. Sana biotiini on puolestaan perua kreikan kielen sanasta ”Biotos” eli elämä.

Biotiinilla onkin erittäin tärkeä rooli ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnissa, mutta se on meille välttämätön vitamiini myös aivan normaalien elintoimintojen näkökulmasta. Biotiini nimittäin osallistuu energia-aineenvaihduntaan muuttaen syömämme ruuan energiaksi ja makroravinteiksi. Sen lisäksi se tukee hermoston normaalia toimintaa ja auttaa ylläpitämään limakalvojen kuntoa.

Miten biotiini vaikuttaa hiuksiin?

Yksi biotiinin tärkeä tehtävä on edistää hiusten hyvinvointia. Se tapahtuu keratiinin eli eräänlaisen sarveisaineesta muodostuvan proteiinin välityksellä. Iso osa hiuksistamme koostuu keratiinista ja biotiini puolestaan edesauttaa keratiinin muodostumista.

Biotiini lujittaa hiuksen ja hiustupen rakennetta ja auttaa ravinteita imeytymään tehokkaasti. Kun hiukset saavat riittävästi ravintoaineita, ne ovat kestävämmät, kiiltävämmät ja tuuheammat! Biotiini edistää hiusjuurten aineenvaihduntaa ja auttaa kauniiden, elinvoimaisten hiusten muodostumisessa.

Jos saat liian vähän biotiinia ruokavaliostasi, seurauksena voi olla hiustenlähtö. Biotiinin nauttiminen ravintolisänä voi auttaa, mikäli sen puute on hiustenlähdön taustalla. Mutta jos epäilet, että hiustenlähdön syynä ovat perinnölliset tekijät, biotiini ei valitettavasti pelasta tilannetta 🙁 Biotiini voi kuitenkin myös silloin edistää hiusten hyvinvointia ja pituuskasvua.

nainen-tarkastaa-hiustenlähtöä

Toinen oleellinen tekijä elinvoimaisten hiusten tavoittelussa on hiuksille ja päänahalle suunnitellut puhdistus- ja hoitotuotteet, kuten shampoot ja hoitoaineet. Päänahan kuntoa voi lisäksi parantaa käyttämällä erilaisiin tilanteisiin soveltuvia rasvoja tai liuoksia. Hiustenhoitorutiinit ovat yksilöllisiä ja riippuvat hiuslaadusta, siksi on tärkeää valita juuri itselleen sopivat hiustenhoitotuotteet. 

Mistä biotiinia saa?

Lähes kaikki ruoka-aineet sisältävät biotiinia. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos ruuassa on B-vitamiinia, niin silloin siinä on yleensä myös biotiinia. Erityisen paljon biotiinia sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi:

  • täysjyväviljatuotteet, erityisesti kaura
  • hiivalla kohotettu leipä
  • kananmunan keltuainen
  • liha ja kala
  • maksa
  • soijapapu

Myös ihmisen oma suolisto pystyy itse tuottamaan biotiinia suolistomikrobeista.

Biotiini imeytyy yleensä hyvin, mutta sen saanti voi jäädä heikoksi esimerkiksi yksipuolisen ruokavalion takia. Myös suolistosairaudet kuten Crohnin tauti tai muu imeytymishäiriöitä aiheuttava sairaus voivat heikentää biotiinin saantia. Lisäksi alkoholin käytöllä ja joillain lääkkeillä on biotiinin imeytymistä heikentävä vaikutus.

Mikäli tapanasi on syödä runsaasti raakoja kananmunia, biotiinin puutostila voi olla hyvinkin mahdollinen. Raaka kananmunan valkuainen sisältää nimittäin avidiini-nimistä proteiinia, joka häiritsee biotiinin imeytymistä. Kananmunan kypsentäminen saa avidiinin kuitenkin muuttamaan muotoaan, joten kypsien kananmunien syöjät voivat olla huoletta😊

nainen-vetää-hiuksiaan-kädellä

Jos haluat huolehtia hiustesi ja ihosi hyvinvoinnista mahdollisimman hyvin, Suomen Vitamiinikeskuksen Kauneus+ on erinomainen tuote ruokavalion tueksi. Siinä on tarpeeksi vahva kerta-annos biotiinia, sillä annoksen on hyvä riittävän suuri vaikutusten havaitsemiseksi.

Paljonko biotiinia voi nauttia päivässä?

Biotiinin saannille ei ole asetettu ylärajaa, sillä vesiliukoisena vitamiinina ylimäärä poistuu virtsan mukana. Niinpä Kauneus+ sisältämä 5 milligramman päivittäinen kerta-annos on turvallinen lisä hiusten ja kynsien hyvinvoinnin edistämiseen. Kun biotiinia saa riittävästi, sen vaikutukset tulevat näkyviin hiusten ja kynsien uusiutuessa.

Biotiinia voi siis hyvillä mielin syödä jatkuvasti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vahva biotiiniannos voi vaikuttaa vääristävästi joihinkin laboratoriotuloksiin (esimerkiksi kilpirauhaskokeisiin). Siitä syystä on hyvä pitää parin päivän tauko ennen laboratoriotutkimuksiin menoa.

Tilaa Kauneus+ näppärästi verkkokaupastamme!

Takaisin blogeihin

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.