kofeiini vaikutukset

5 faktaa kofeiinista

Kofeiini on yksi maailman eniten käytetyistä psykoaktiivisista aineista, mutta sen vaikutukset ihmiseen ja elimistöön ovat monimuotoiset. Suomalaisille kofeiinista tulee ehkä ensimmäisenä mieleen kahvi tai tee, mutta myös erilaisten energiajuomien juominen on lisääntynyt.

Kofeiinilla on positiivisia, mutta myös liuta joitakin negatiivisia vaikutuksia.

Tässä viisi faktaa kofeiinista!

1. Oletko kuullut kofeinismista?

Osalle kahvin käyttäjistä saattaa kehittyä niin kutsuttua kofeinismia, joka ilmenee ahdistuksena, masennuksena ja runsaana kahvin kulutuksena. Kahvi sisältää tietysti myös lukuisia muita ainesosia kofeiinin lisäksi, mutta niiden tutkimista on pidetty varsin toissijaisina.

Toki kofeinismia voi aiheuttaa myös muut kofeiinipitoiset juomat. Kofeiinin vähentäminen voi olla haastavaa, sillä se voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä tai väsymystä.

2. Kofeiini vaikutukset

Kofeiini aiheuttaa tutkimusten mukaan niin positiivisia, kuin myös joitakin negatiivisiakin vaikutuksia. Vaikutukset voivat olla hyvin moninaisia sekä yksilöllisiä.

Vaikutukset imetytymisessä:

 • Kofeiini imeytyy täysin noin 45 minuutissa
 • Kofeiiniptoisuus elimistössä on suurimmillaan noin viidentoista minuutin ja kahden tunnin välillä sen nauttimisesta.
 • Raskauden loppuaikana kofeiini hajoaa hitaammin.
 • Tupakoijien kofeiini elimistössä hajoaa puolestaan muita nopeammin.
 • Kofeiini poistuu elimistöstä lähinnä maksassa metaboloitumalla.

Lähde: kahvijaterveys.fi

Kofeiinin vaikutukset aikuisilla:

 •  Kofeiini imeytyy nopeasti ja vaikuttaa keskushermostoon noin 30 minuutissa.
 • Yksi tai kaksi kahvikupillista piristää aikuisia, erityisesti väsyneitä ja vuorotyöläisiä.
 • Kofeiini voi parantaa tarkkaavaisuutta ja vähentää jopa ajovirheitä.
 • Se vaikeuttaa nukahtamista ja lyhentää unta, vaikutukset uneen vaihtelevat perinnöllisesti.
 • Kofeiini voi lisätä kestävyysurheilun suorituskykyä noin 3 %.
 • Suurin osa suomalaisista saa kofeiinia päivittäin kahvista, teestä, tai muista juomista. 

Kofeiini vaikutukset lapsilla

 • Ihmisen koko vaikuttaa kofeiinin vaikutuksiin, joten lapsilla vaikutukset ovat luonnollisesti voimakkaampia kuin aikuisilla.
 • Lapsille suositellaan kofeiinin saannin rajoittamista painokiloa kohden. Sen enimmäismäärä on 2,5 mg/kg päivässä.
 • Esimerkiksi 40-kiloisella lapsella tämä tarkoittaa enintään 100 mg päivässä. On hyvä huomioida, että tämä ylittyy jo yhdestä 0,33 litran energiajuomatölkistä.
 • Lapsilla kofeiiniriippuvuutta voi esiintyä jo hyvin pienilläkin kofeiinimäärillä.

Lähde: Duodecimlehti.fi

kofeiini vaikutukset

 3. Kofeiini on kasvien luontainen torjunta-aine

Kofeiini ei ole pelkästään ihmisten piristyksellinen ilo, vaan se on myös luonnon oma torjunta-aine. Kasvit tuottavat kofeiinia suojellakseen itseään hyönteisten hyökkäyksiltä. Kofeiini on nimittäin tappavaa hyönteisille.

Kahvipavuissa elää vain yksi hyönteinen nimeltään kahvikuoriainen. Se poraa kahvin papuihin reikiä, joihin se sitten munii munansa. Muuten ötökät eivät kuitenkaan kofeiinin äärellä viihdy.

Oletko itse joskus kaatanut kahvitilkan huonekasveihisi? Emme kuitenkaan takaa sen vaikutuksista kasveihin!

 

kofeiini ja hiukset

4. Kofeiinia hiusten kasvun tukemiseksi?

Oletko jo kuullut kofeiinishamppoista? Hiusten kasvun edistäminen kahvin juomisella olisi vaikeaa, sillä kahvia täytyisi juoda päivässä todella suuria - lähes kohtuuttomia määriä hiusten kasvun edistämiseksi.

Puolestaan joidenkin mielenkiintoisten tutkimusten mukaan kofeiini edistäisi hiusten kasvua edistämällä dihydrotestosteronin (DHT) vaikutuksia hiuspohjaan. DHT on hormoni, joka voi aiheuttaa hiustenlähtöä etenkin geneettisesti alttiilla henkilöillä.

Yksi teoria on, että kofeiini voi stimuloida hiusnystyjen kasvua ja pidentää hiusten kasvuvaihetta. Lisäksi se saattaa parantaa verenkiertoa hiuspohjassa, mikä voi myös edistää hiusten kasvua.

5. Kofeiinin lopettaminen voi olla myös hyödyksi

Kofeiinin lopettaminen voi tarjota joillekin ihmisille hyötyjä hyvinvoinnin kannalta. Vaikka kofeiini tarjoaa hetkellistä piristystä ja auttaa pysymään virkeänä, voi se myös häiritä unen laatua ja aiheuttaa energiatasojen laskua vaikutuksen haihduttua.

Vaikka kofeiinin lopettaminen saattaa aiheuttaa aluksi vieroitusoireita, monet runsaasti kofeiinia käyttävät kokevat pitkällä aikavälillä parempaa unen laatua ja tasaisempia energiatasoja.

Tukea energiatasoille lisäravinteista?

Esimerkiksi sinkki voi olla potentiaalinen vaihtoehto kofeiinin käytön lopettamista harkitsevalle, sillä se esimerkiksi edistää normaaleja kognitiivisia toimintoja sekä makroravintoaineiden aineenvaihduntaa.

Sinkki osallistuu myös moniin muihin kehon toimintoihin, kuten immuunijärjestelmän normaalin toiminnan edistämiseen, hiusten pysymiseen normaaleina sekä luuston, ihon ja kynsien pysymiseen normaaleina. Nämä ominaisuudet tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon kofeiinille.

Triplasinkki + C-vitamiini

Suomen Vitamiinikeskuksen Triplasinkki + C-vitamiini on avainasemassa aineenvaihdunnan tukemisessa. Yhdessä nämä kaksi ravintoainetta varmistavat elimistön aineenvaihdunnan tehokkaan ja sujuvan toiminnan.

C-vitamiini edistää myös esimerkiksi immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja tuotteen sisältämä tehokas triplasinkkiyhdistelmä takaa sen loistavan imeytyvyyden.

Lue lisää Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupassa.

Takaisin blogiin

1 kommentti

En ole koskaan huomannut kahvita itselleni virkistävää vaikutusta ja yleensä juon kupillisen nukkumaan mennessä. Kahvin juominen lienee minulle vain piintynyt tapa. Joku vaikutus kofeiinilla kuitenkin täytyy olla, sillä joskus, kun laivalta on kahvi loppunut, päivän mittaan ilmaantuu sitkeä päänsärky, joka helpottaa laiva-apteekista löytyvällä kofeiinitabletilla. Mielikahvini on halpaa ja melko laihaa, maidolla jatkettuakin.
Luen itseni kuitenkin kahvin ystäviin, vaikk’ei maullakaan ole niin suurta väliä.

Jukka Liipola

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.