Päästä varpaisiin – Tue verenkierron hyvinvointia

Päästä varpaisiin – Tue verenkierron hyvinvointia

Verenkiertoelimistö on kuin kehomme logistiikkakeskus. Se kuljettaa postipaketteja ympäriinsä soluillemme ja sydän toimii sen moottorina. 

Elimistö ei toimi pelkästään raikkaalla ilmalla ja puhtaalla vedellä, vaan se tarvitsee useita ravintoaineita sopivina annoksina, jotta sen toiminnot pysyisivät tasapainossa. Verisuonet kuljettavat happea sekä ravintoaineita ympäri elimistöä.

Verenkiertoelimistö on kokonaisuus

Mitään ominaisuutta elimistössämme ei voi väheksyä, sillä jokaiselle on oma tehtävänsä. Verenkiertoelimistökin on kokonaisuus, jossa sen eri osat vaikuttavat valtavasti kokonaisterveyteen. 

Varsinkin Suomessa verenkiertoelimistön häiriöistä puhutaan paljon, sillä sydän- ja verenkiertotaudit ovat suomalaisten kroonisia eli pysyviä kansantauteja.

Verenkiertoelimistö on kokonaisuus, johon kuuluvat:

Sydän

Sydän toimii moottorina, jonka läpi sekä hapeton, että hapekas veri kulkevat kohti verisuonia. Hapeton veri käy kierroksen keuhkoissamme, josta sydän pumppaa hapekkaan veren kohti uutta kierrosta kehoomme. Se on kuin moottorimme, joka pitää kaiken käynnissä ja luo paineen veren kierrättämiselle.

Keskimääräisen eliniän aikana sydän lyö jopa yli kolme miljardia kertaa. Veri kiertää kehomme verenkierron lävitse ainoastaan 20 sekunnissa. Vikkelää, vai mitä?

Yksi kiinnostava seikka on myös se, että sydän työskentelee jopa tuplasti niin kovaa, kuin ihmisen jalkalihakset, jotka juoksevat täyttä vauhtia.

Lähde: Sydänturva.fi

Paljaat jalat oranssia taustaa vasten

Valtimot

Joustavaa kudosta olevat valtimot vastaanottavat suurella paineella siirtyvää verta. Valtimot myös ylläpitävät veren tasaista virtausta elimistössä.

Sydämen aortasta lähtee kaksi sepelvaltimoa, oikea sekä vasen. Oikean puolen valtimon tehtävänä on kuljettaa verta 30 % sydämestä.

Vasen sepelvaltimo puolestaan kattaa 70 % sydämen verenkierrosta. Niillä on siis todella tärkeät tehtävät.

Laskimot

Laskimot ovat verisuonia, jotka kuljettavat veren takaisin sydämeen. Veri laskimoissa on vähähappista, jonka vuoksi ne saattavat kuultaa ihon läpi monesti sinisensävyisinä.

Hiussuonet

Ohuimmat verisuonemme - hiussuonet ovat myös tärkeänä osana verenkierrossa. Aineenvaihduntatuotteet sekä kaasut vaihtuvat verenkierron ja kudosten välillä niiden seinämien läpi.

Lähde: Solunetti.fi

Myös luissa kiertää veri

Jotkut saattavat elää siinä käsityksessä, että luusto kasvatetaan lapsuudessa, jonka jälkeen se on ikään kuin valmis. Se on kuitenkin harhakäsitystä.

Luusto on samalla tavalla jatkuvasti uusiutuva mekanismi, aivan kuin moni muukin kehomme osa. Luusto on osa elävää kokonaisuutta. Luissa on paljon erilaisia hermostoja ja niissä kiertävät myös verisuonet.

Kuinka usein luusto uusiutuu?

Koko ihmisen luusto uusiutuu noin kerran kymmenessä vuodessa, joten ne tosiaankin ovat elävää kudosta. Hyvin toimiva verenkiertoelimistö on siis avainasemassa myös luuston kestävyyden ja terveyden kannalta.

Sairaudet, kuten esimerkiksi osteoporoosi tarkoittaa sitä, että luuston tiheys on pienentynyt ja luiden aineenvaihdunnallinen tasapaino on jonkinasteisesti häiriintynyt. Tällöin syntyy myös luukadon uhka.

Arjessa on hyvä kiinnittää huomiota myös pieniin tekoihin, jotka vahvistavat luustoa.

K-vitamiini vaikuttaa vereen sekä luustoon

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on tärkeä osa veren hyytymisessä. Se auttaa kehoa parantamaan haavoja, rakentamaan vahvoja luita sekä ylläpitämän terveitä verisuonia.

K-vitamiinin hyödyt liittyvät veren hyytymiseen, sillä se on hyytymistekijöiden muodostumiselle välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, joka vaikuttaa myös kalsiumin aineenvaihduntaan luustoa vahvistaen.

Erilaisia kasviksia kuuden haarukan päässä

Liikunta ja ruokavalio edistävät verisuonten terveyttä

Liikunta vaikuttaa sydämeen positiivisesti. Leposyke pienenee ja iskutilavuus sydämessä suurenee. Sydän pystyy toimimaan tehokkaasti pienemmällä työkuormalla.

Liikunnan ansiosta HDL-kolesterolin eli niin sanotun "hyvän kolesterolin" määrä suurenee. Verenvirtaus myös tehostuu, eli liikunta on todella hyväksi verenkiertoelimistölle.

Ruokavaliolla voi edesauttaa paitsi koko kehon - niin myös verenkiertoelimistön terveyttä. Marjat, kasvikset, kuidut, hedelmät ja hyvät rasvat edistävät verisuonten terveyttä.

Luusto + 

Suomen Vitamiinikeskuksen Luusto+ on hyvä vaihtoehto turvaamaan K-vitamiinin sekä kalsiumin riittävän saannin.

Valmisteen sisältämä VitaMK7® eli menakinoni on K-vitamiinien pitkävaikutteinen ja tehokkaasti imeytyvä muoto. K2-vitamiini edistää veren normaalia hyytymistä. Lisäksi K2-vitamiini auttaa kalkkia kiinnittymään oikeaan paikkaan, eli luustoon ja näin ollen edistää luuston pysymistä normaalina.

Takaisin blogiin

2 kommenttia

Koska tälläiset tietoiskut ovat vähäisiä nyky julkaisuissa, koen tämän erittäin tärkeäksi muistutukseksi terveyteni kannalta.

eija pelkonen

Verenkiertoelinten täytyy toimia myös normaalisti jotta jaksamme kuluttaa kalsiumin.

Seija Timonen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.