Vaihdevuodet ovat vääjäämättä edessä kaikilla naisilla. Se ei kuitenkaan ole aina huono juttu.Lue viisi hyvää vinkkiä vaihdevuosien aikaiseen liikuntaan.
Kuuntele kehoasi
Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija sekä entinen suolistotutkija Paula Heinonen kertoo Anna-lehden artikkelissa näkökulman siihen, että vaihdevuodet eivät ole sairaus, vaan luonnollinen asia naisen kehossa. Hän kertoo, että hänellä itsellään kuukautiset veivät vain energiaa arjessa ja niiden (kuukautisten) loppumista jopa odotti. Menopaussi hänellä itsellään alkoi 55 vuoden iässä.
Heinonen ymmärtää naisten haluavan turvautua hormonikorvaushoitoihin, mutta toivoisi kuitenkin heidän miettivät ennen hormonikorvaushoidon aloittamista myös muita keinoja, kuten ruokavaliota ja elämäntapoja. Häiritsevät oireet eivät hänen mukaansa johdu pelkästään parista hormonista, vaan kyseessä on paljon isompi kokonaisuus.
Vaihdevuosissa onkin tärkeää kuunnella omaa kehoaan myös liikuntaa harrastaessa.
Mielen hyvinvointi ja liikunta
Vaihdevuodet voivat vaikuttaa merkittävästi mielialaan. Onkin tärkeää yrittää antaa omalle keholle lempeyttä ja huolenpitoa myös huonoina päivinä, jolloin mieli on maassa.
Liikunta tekee hyvää koko keholle ja on yhteydessä myös mielialaan. Reippailu metsässä tai kunnon hikijumppa tekevät olosta mukavan viimeistään liikuntasuorituksen jälkeen.
Toki liikunta myös muokkaa kehoa niin, että se voi nostattaa itsetuntoa. Se, että jaksaa hyvin kantaa kauppakassit ja kävellä portaikkoa ylöspäin ovat yksinkertainen, mutta mahtava asia iästä riippumatta!
Lisäravinne vaihdevuosioireisiin
Vaihdevuodet voivat tuoda monenlaisia oireita, kuten:
- hikoilua
- mielialan muutoksia
- univaikeuksia
- selittämätöntä väsymystä
- seksuaalista haluttomuutta
- limakalvojen kuivuutta
näihin oireisiin on kuitenkin nykyään onneksi olemassa erilaisia apteekkivalmisteita, jotka voivat lievittää oireita. Oireista on myös hyvä keskustella tarvittaessa oman lääkärin kanssa.
Jotkut turvautuvat myös lisäravinteiden voimaan. Ne eivät ole suora apu vaihdevuosiin, eivätkä ne korvaa esimerkiksi monipuolista ruokavaliota, mutta ne voivat tukea vaihdevuosi-ikäisiä naisia tuntemaan olonsa hyvinvoivaksi.
Femina+ on suunniteltu etenkin +50-vuotiaille tukemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia etenkin vaihdevuosioireilun aikana sekä vaihdevuosien jälkeen.
Voimaharjoittelu kunniaan
Ikääntyessä lihasmassa ja -voima alkaa vähentymään luontaisesti. Toimintakyvyn kannalta on lihaskunnon ylläpito kuitenkin todella tärkeää.
Se mitä moni ei tiedä on se, että voimaharjoittelu ei pelkästään lisää voimaa kehossa, vaan se voi myös tehostaa aineenvaihduntaa. Mitä suuremmat lihaksemme ovat - sitä enemmän on myös levossa kulutettujen kaloreiden määrä. Käytännössä siis mitä enemmän on lihasta, sitä enemmän kuluu myös kaloreita.
Kaloreita ei todellakaan kannata tai pidä kytätä, mutta tämä tarkoittaa sitä, että lihaskunnon ylläpito on todella hyvä tuki painonhallinnassa. Se on siis mahtavaa liikuntaa vaihdevuosi-iässä oleville naisille!
Huomioi nivelten hyvinvointi
Nivelten hyvinvointi korostuu varsinkin iän karttuessa. Siksi on tärkeää vaalia nivelten terveyttä valitsemalla sopivia aktiviteetteja, sekä tukemalla nivelten liikkuvuutta myös ruokavalion avulla.
Sopivia urheilulajeja nivelten hyvinvoinnille ovat esimerkiksi uinti. Vedessä niveliin kohdistuva kuormitus vähenee, ja nivelvaivainenkin saattaa pystyä liikkumaan paremmin.
Myös ruokavalio on tärkeässä roolissa nivelten hyvinvoinnin kannalta. Jos nivelissä esiintyy esimerkiksi tulehdusta, kannattaa tulehdusta jouduttavia ruoka-aineita välttää. Näitä ovat esimerkiksi pitkälle prosessoitu ruoka, sokeri sekä niin sanotut tyhjät ja ravintoköyhät hiilihydraatit. Myös uppopaistettua ruokaa tulisi välttää.
Sen sijaan nivelet pitävät esimerkiksi kalasta, pähkinöistä, pehmeistä rasvoista, hedelmistä ja kasviksista. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio edistää toki myös painonhallintaa, mikä on plussaa nivelille!
Kokonaisuus ratkaisee
Kokonaisuus ratkaisee, kun kyseessä on terveys ja hyvinvointi. On tärkeää huomioida kehon tarpeet monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti. Yhdistämällä terveellisen ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan, voit tukea kehoasi parhaalla mahdollisella tavalla.
Vaihdevuosi-iässä tämän lisäksi täytyy yrittää kuunnella kehon signaaleja sekä sitä, miltä kropasta ja mielestä tuntuu. Vaihdevuosien aikana mieli voi olla taas myllerryksessä kuin "teinitytöllä" konsanaan, joten lempeys ja armollisuus itseä kohtaan auttaa tasapainoittamaan mielialaa myös vaikeina hetkinä.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa terveyteen ja hyvinvointiin antaa parhaat mahdollisuudet nauttia täysipainoisesta elämästä kaikenikäisenä. Muista siis rakastaa ja hoitaa itseäsi, sillä sinä olet sen arvoinen - iästä riippumatta!