suomalaiset sanonnat terveydestä

Terveyteen liittyvät suomalaiset sanonnat

Suomalaisessa kulttuurissa on omat sanontansa, jotka heijastavat osaltaan suhtautumistamme terveyteen ja elämänhallintaan. Niissä näkyvät niin vanhat uskomukset, viisaus, kuin osaltaan myös tietämättömyys.

Osa niistä ovat melko vahvoja ilmaisultaan ja voimmekin pohtia, ovatko ne edes soveliaita nykyaikaan?

Ovatko jotkut näistä sanonnoista sinulle tuttuja, tai mitä sanontoja olet kuullut omassa lapsuudessasi tai läheisiltäsi?

suomalaisuus

Ei miäs paru, vaikka nuppi mens

Tämä sananlasku on tavallaan hauska, mutta toisaalta se surullisella tavalla korostaa miesten sinnikkyyttä kohdatessaan vaikeuksia tai kipua. Tämän voi helposti liittää myös mielenterveyteen.

Jos mietimme menneitä sukupolvia, saatamme saada helpostikin mieleemme vaarin, joka ei mene lääkäriin kuin "pää kainalossa", eikö vain?

Sananlasku heijastaa vanhaa ajatusmallia siitä, että kipua ja kärsimystä pidetään miehisyyden tai vahvuuden merkkinä, mikä voi estää avun hakemista tarpeen vaatiessa.

Ajatusmalli murroksessa

Onneksi ajatusmalli on jo jonkin verran muuttunut, ja myös miehiä kannustetaan avoimuuteen sekä rohkeuteen hakemaan tarvittaessa apua, olivatpa he miehiä tai naisia, ja olipa kyseessä sitten fyysinen tai henkinen hyvinvointi.

Tämä sananlasku voi siis toimia muistutuksena siitä, että myös miesten vaikeuksiin täytyy suhtautua vakavasti, ja oireista tulisi puhua avoimesti ja rohkeasti, jotta asianmukainen hoito voidaan tarjota ajoissa.

suomalainen perinneruoka

Ei makeaa mahan täydeltä

Tämä sanonta sanotaan ehkä yleensä lapsille, mutta se voi toimia moneen muuhunkin asiaan.

Sanonta muistuttaa meitä niin itsehillinnästä, kuin maltista elämässä yleensäkin. Se kehottaa meitä olemaan sortumatta liiallisuuksiin, olipa kyseessä sitten ruoka, juoma, viihde tai mikä tahansa muu nautinto. Se voi osaltaan opettaa tärkeää oppia omista rajoista.

Ovatko mielihalut vitsaus?

Jos ihminen antaa periksi jatkuvasti mielihalujensa mukaan, saattaa seurauksena olla haitallisia vaikutuksia terveyteen, talouteen tai elämänlaatuun yleensä. Tasapaino on kuitenkin tärkeää, ja tätä ollaan varmasti ajateltu myös suomalaisessa historiassa.

Nykypäivänä tämä sanonta voisi myös toimia moneen, kuten esimerkiksi ruutuajan asettamiseen tai valmisruoan tilaukseen kiireisessä arjessa. Olkaamme silti myös iloisia nykyajan arjen helpotuksista.

Muistatko sinä tämän sanonnan esimerkiksi lapsuudestasi?

Sauna on köyhän apteekki

"Sauna on köyhän apteekki" on sanonta, joka kuvastaa saunan terveysvaikutuksia ja sen merkitystä hyvinvoinnille.

Sauna on liitetty läpi historian terveyteemme. Onhan siellä tapahtunut suuria elämäntapahtumia: niin syntymiä, kuin kuolemia. 

Tämä sanonta on viitannut jo entisaikoina siihen, että saunominen tarjoaa monia terveyshyötyjä, erityisesti niille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tai resursseja käyttää lääketieteellistä hoitoa tai lääkkeitä ja tämä tilanne onkin historiassamme jossain kohti ollut valitettavasti joidenkin arkea.

sauna historia

Kuva: saunalogia.fi Klassinen Acerbin kuvitus Suomalaisista saunojista aivan 1700-luvun lopusta. Photo/Illustration from Sweat by Mikkel Aaland.

Saunan terveyshyödyt on tunnettu läpi Suomen historian

Saunominen on pitkään ollut osa suomalaista kulttuuria, ja sitä on käytetty monissa terveyteen liittyvissä tarkoituksissa, kuten rentoutumisessa, stressin lievityksessä, verenkierron parantamisessa ja kehon puhdistamisessa hikoilun avulla. Lisäksi sauna voi auttaa lievittämään lihasjännitystä ja kipua.

Sauna on hyvin tärkeä osa suomalaista kulttuuriperinnettä ja löylyt ovat monille perheille mukava kohtaamispaikka, jossa voi rauhassa keskustella ajankohtaisista ja mieltä painavista aiheista. 

Lapsi on terve kun se leikkii, mutta sairas kun ei lopeta

Sanonta vaikuttaa ensisilmäyksellä hieman ristiriitaiselta. Leikin yleisesti ajatellaan olevan terveellistä ja olennainen osa lapsuutta. Se edistää fyysistä aktiivisuutta, sosiaalisia taitoja ja mielikuvitusta. Silti sanonta vihjaa myös siihen, että liiallinen leikki voi olla merkki jostain vakavammasta, kuten sairaudesta.

Tarkemmin ajateltuna tämä sanonta voi kuitenkin olla viisas opetus. Lapsen ollessa terve, hänellä on energiaa ja halua leikkiä. Leikki on ikään kuin mittari lapsen hyvinvoinnille. Jos lapsi yhtäkkiä menettää kiinnostuksensa leikkimiseen tai käyttäytyy poikkeavasti, se voi olla merkki siitä, että hänellä on jotain huolta tai sairautta.

Toivotaan kuitenkin, että leikkimielisyyttä on mahtunut myös aikuisten elämään myös suomalaisessa historiassa, jolloin tämä sanonta on saanut alkunsa.

Oman hyvinvoinnin tukeminen nykyaikana

Oman terveyden tukeminen nykyaikana on lähes tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Kiireinen elämäntyyli, stressi sekä epäterveelliset ruokailutottumukset voivat kaikki vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme.

Siksi onkin olennaista panostaa omaan hyvinvointiin ja ottaa käyttöön keinoja, jotka tukevat terveellisiä elämäntapoja. Yksi tehokas tapa tukea omaa terveyttä on kiinnittää huomiota ravitsemukseen. Tarvittaessa ruokavaliota voidaan täydentää myös laadukkailla lisäravinteilla.

Ne eivät kuitenkaan koskaan korvaa monipuolista ruokavaliota. Ne voivat olla mukava lisä kiireisen arjen keskelle ja tukemaan hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Monivitamiini kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Suomalaisessa lääketehtaassa valmistettu Pitkävaikutteinen monivitamiini on 16 erilaista vitamiinia ja hivenainetta sisältävä tuote, joka on loistava vaihtoehto tukemaan omaa hyvinvointia.

Tilaa itsellesi Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.