Kun puhutaan immuunijärjestelmän tukemisesta, mieleen tulevat usein vitamiinit, terveellinen ruokavalio ja liikunta. Nämä asiat ovatkin ehdottomasti tärkeitä, mutta immuunijärjestelmämme hyvinvointiin vaikuttaa paljon muutkin asiat.
Itse asiassa on monia yllättäviä tekijöitä, jotka voivat vahvistaa kehomme puolustusjärjestelmää ja auttaa meitä pysymään terveinä. Jotkin näistä herättävät kuitenkin myös erilaisia mielipiteitä tutkijoiden keskuudessa.
Mitä mieltä sinä olet? Lue, kuinka voit vahvistaa immuunijärjestelmääsi tavoilla, joita et ehkä ole tullut edes ajatelleeksi!
Naura enemmän
Naurujoogakouluttaja Reima Kanerva kertoo Kodin Kuvalehden artikkelissa, että ihmisen kyky nauraa ei ole sattumaa. Nauraminen voi purkaa erilaisia tunnetiloja ja jännitteitä kehosta aivan kuin myös itkeminen.
Tutkimusten mukaan nauraminen vähentää stressihormoneja sekä lisää elimistön tappajasoluja. Tämän vuoksi se voi vahvistaa jopa immuunijärjestelmää!
Nauramista voi muutenkin niin sanotusti harjoitella enemmän olemalla avoin ympärillä oleville kauniille ja hauskoille asioille. Nauru ei välttämättä pidennä ikää, mutta ainakin se tekee elämästä hauskempaa!
Kylmäaltistus
Kun puhumme kylmän positiivisista vaikutuksista immuunijärjestelmään, täytyy erottaa:
- kylmäaltistus, ja
- kylmettyminen
Kylmettyminen on vaarallinen tila, jossa kehon lämpötila alkaa laskemaan ja voi johtaa pahimmillaan hypotermiaan. Kylmä ilma altistaa muutenkin enemmän hengitystieinfektioille.
Kylmäaltistus puolestaan on hetkellistä altistusta kylmälle, kuten esimerkiksi avantouiminen tai kylmä suihku. Hyödyt ovat hyvin yksilöllisiä, sillä siedämme kylmää eri tavoin. Myös sen hetkisen terveydentilan täytyy kestää hetkellinen kylmäaltistus.
Tutkimustuloksia kylmäaltistuksista vielä vähän
Tutkimuksia kylmäaltistuksen vaikutuksista immuunijärjestelmän paranemiseen on varsin vähän, mutta yksi merkittävä tutkimus on tehty Suomessa aihetta sivuten.
Työterveyslaitoksen tutkimuksessa palomiehiä testattiin rankan fyysisen testin jälkeen viileällä sumusuihkualtistuksella sekä viileä-lämminsuihkualtistuksella.
Suihkut auttoivat vähentämään tulehdusreaktioita ja palautumaan
Työterveyslaitoksen tutkimuksessa selvitettiin, miten raskaasta työstä palautumista voidaan tehostaa viileä-lämminsumusuihkualtistuksella ja viileällä sumusuihkualtistuksella. Suihkujen lämpötilojen ero oli 20 astetta, kun suihkut olivat 15- ja 35-asteisia.
Palomiehet suorittivat vaativan fyysisen testin ja sen jälkeen heille tarjottiin mahdollisuus ottaa joko viileä sumusuihku tai olla ottamatta suihkua lainkaan. Keskimääräinen suihkuaika oli viisi minuuttia.
Palautumisen arvioinnissa keskityttiin hormonitasoihin, autonomisen hermoston aktiivisuuteen, hermolihasjärjestelmän toimintaan ja suorituskyvyn muutoksiin. Viileän sumusuihkun jälkeen keho palautui lähes kaksi kertaa nopeammin kuin ilman suihkua. Näyttäisi siis siltä, että kylmäaltistus voi osaltaan parantaa immuunijärjestelmää ainakin osalla ihmisistä.
Lähteet: duodecimlehti.fi, eeva.fi
Alkoholia ainoastaan kohtuudella
Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi lisätä immuunisolujen toimintaa, vaikka liiallinen alkoholinkäyttö heikentää immuunijärjestelmää. Vaikka siis alkoholin nauttimisella saattaisi olla suotuisia vaikutuksia immuunipuolustukselle, ovat alkoholin aiheuttamat haitat suhteessa suuremmat sen väitettyihin terveysvaikutuksiin.
Onko punaviini terveellistä?
Tutkimustulokset tässäkin ovat hyvin ristiriitaiset. Punaviini sisältää polyfenoleita, jotka ovat erilaisia yhdisteitä. Luonnossa esiintyviä polyfenoleiden lähteitä ovat esimerkiksi kaakao, pavut, hedelmät, marjat ja tee.
Punaviinissä esiintyvä tanniini on yksi tunnetuimmista polyfenoleista. Koska polyfenoleilla uskotaan olevan suotuisia vaikutuksia esimerkiksi sydänterveyteen, on yleisesti ajateltu esimerkiksi lasillisen punaviiniä päivässä olevan terveysteko.
Punaviini ja sydänterveys
Jotkut tutkijat kuitenkin uskovat esimerkiksi siihen, että koska viinien harrastaminen on etenkin varakkaamman ihmisryhmän suosiossa, on tutkimusten mukaan heidän elintapansa ja sydänterveytensä muutenkin laajalla otannalla parempi, jonka vuoksi myös punaviinin nautiskelijoiden tulokset puhuvat puolestaan.
Ei kannata siis liikaa tukeutua punaviinin flunssaa parantavaan vaikutukseen, vaikka lasillisella silloin tällöin voi olla esimerkiksi sosiaaliseen elämään positiivisia vaikutuksia. Terveystuotteena sitä ei kannata pitää.
Lemmikkieläimet
Lemmikkieläimet voivat lisätä fyysistä aktiivisuutta, vähentää stressiä ja altistaa omistajansa monipuolisille mikrobeille, mikä voi osaltaan vahvistaa immuunijärjestelmää. Tämän lisäksi lemmikit toki tuovat henkistä hyvinvointia ja jotkin karvakuonoista lisäävät myös omistajiensa fyysistä aktiivisuutta.
Olet myös ehkä kuullut, että lemmikkieläinten silittely ja rapsutteleminen voi vapauttaa endorfiineja. Endorfiini-hormonin tärkein tehtävä on leivittää kipua, mutta sen tehtävä on myös parantaa vastustuskykyä.
Jos vieressäsi on rakas karvakaveri, on lemmikin rapsuttelu paitsi mukavaa, niin mahdollisesti myös vastustuskykyä parantavaa!
Näkymättömät supersankarit
Saatat miettiä, että mitä supersankareilla tarkoitetaan? Todellisuudessahan nämä vitamiinit ja hivenaineet eivät ole täysin näkymättömiä, mutta ihmissilmällä niitä ei näe.
Vaikkeivat ne äkkiseltään kuulostaisi kovin mielenkiintoisilta, ovat esimerkiksi sinkki, D-vitamiini ja C-vitamiini uskomattomia tehoaineita ihmisen immuunipuolustuksen tukemisessa.
Nykyään on olemassa vaikka mitä hauskoja tapoja nauttia eri ravintoaineita monipuolisen ruokavalion tukena, jotka toimivat vastustuskyvyn tukena tehokkaasti. Laadukkaita eri valmisteita löytyy monessa eri muodossa, kuten:
- nieltävinä tabletteina
- suihkutettavassa mudossa
- imeskeltävinä tabletteina
Vastustuskyky+ on Suomen Vitamiinikeskuksen kehittämä innovatiivinen valmiste, joka sisältää vastustuskyvyn kannalta kaikki tärkeät ravintoaineet. Lisänä myös tehokas valkosipuliuute!