Ongelmana hauraat kynnet? Tästä supervitamiinista voi olla apua

Ongelmana hauraat kynnet? Tästä supervitamiinista voi olla apua

Yhä useampi on kiinnostunut omien hiuksiensa ja kynsiensä kunnosta. Varsinkin kesäaikaan kynsisalongit täyttyvät ihmisistä, sillä paksut kengät ja hanskat vaihtuvat rantahiekalla kävelyyn ja kesäjuhliin. Auringonsäteiden lisääntyessä varpaat sekä sormet putkahtavat esiin.

Kynsien terveys ei kuitenkaan liity vain esteettisyyteen. Kynnet ovat olemassa, sillä ne suojaavat meidän ulointa ja suurinta elintämme eli ihoa sekä tietysti sormenpäitä, joita käytämme jatkuvasti jokapäiväisessä elämässä.

Kynsien vahvuus riippuu monesta seikasta

Kynsien vahvuuteen vaikuttavat monet eri tekijät. Paitsi että geenitekijöiden koetaan vaikuttavan niiden rakenteeseen, voivat myös elämäntavat vaikuttaa todella paljon kynnen kuntoon. 

Onkin tiettyjä seikkoja, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kynsien kuntoon:

Liian vähäinen kosteutus

Kynsi koostuu eri kerroksista, joten sen oma kosteustasapaino on tärkeää. Kuivat ja halkeilevat kädet tai jalat ovat paitsi kutiavia ja epämiellyttäviä, mutta ne vaikuttavat myös kynsiemme kuntoon. Myös kuivat kynsinauhat voivat alkaa haurastuttaa kynsiä.

Ulkoisen kosteutuksen lisäksi kynsien suojaaminen esimerkiksi pesuainevedeltä sekä kehon sisäinen kosteutus ovat tärkeitä.

Kynsisairaudet

Tietyt sairaudet heijastuvat kynsien kuntoon. Sairas voi olla myös paikallinen, jolloin puhumme kynsisairaudesta. Kynnen oheneminen, uurteet ja muut näkyvät muutokset voivat viitata ihosairauksiin, kuten: 

  • Punajäkälään
  • Ihopsoriaasiin tai
  • Pälvikaljuun

Ihottumat, kynsivallien tulehdukset tai keliakia voivat myös näkyä kynsissä. Ehkä tunnetuin kynsiin liittyvä sairaus on kynsisilsa eli kynsisieni. Jos havaitset kynsissäsi muutoksia, kannattaa aina kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Vitamiinien puutos

Kyntemme tarvitsevat vahvistuakseen kosteuden lisäksi esimerkiksi vitamiineja, biotiinia ja sinkkiä. Monipuolisesta ruokavaliosta näiden saanti onkin mahdollista, mutta moni haluaa tukea kynsien sekä hiusten terveyttä ravintolisillä turvatakseen maksimaallisen kynsien- ja hiusten kasvun.

Hiukset vahvistuvat samoista rakennusaineista kynsien kanssa

Monelle tulee yllätyksenä, että hiukset ovat samaa rakennusainetta, kuin kynnet. Ne ovat molemmat kuollutta solukkoa, mutta kummallakin on yhtä tärkeä tehtävä. Hiukset suojaavat ja lämmittävä päässämme sijaitsevia aivoja, kun taas kynnet puolestaan suojaavat sormenpäitä.

Kummankin rakennusaineena toimii keratiini, joka on kuitenkin hiuksissa ja kynsissä eri muodoissa, mikä tekee niistä ominaisuuksiltaan erilaiset.

Hiuksen rakenteesta 75 % on keratiinia eli proteiinia ja loput vettä. Kynnet puolestaan ovat kovempaa sarveisainetta, jonka keratiini on runsasrikkisempää.

Nainen haroo käsillä hiuksiaan

Biotiini hiusten kasvu

Biotiini parantaa keratiinin rakennetta, joka on kynsien ja hiuksien perusproteiinina toimiva aine. Se siis edistää hiusten pysymistä normaalina, mikä voi vaikuttaa hiusten vahvuuteen ja jopa kasvamistiheyteen.

Tämän vuoksi se on todella suosittu apu kynsien ja hiuksien vahvistamisen tukemiseen. Suomalaisilla on keskimäärin melko ohuehko hiuslaatu, jonka vuoksi biotiinipurkit avautuvat yhä nuoremmalla sukupolvella, sillä tietoisuus ravinnosta on lisääntynyt. 

Biotiini hiukset ja ravinto

Paras biotiini hiuksille on mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Parasta se olisi saada suoraan ravinnosta, mutta aina se ei ole riittävää. Biotiinia on kuitenkin lukuisissa eri ruoka-aineissa, kuten esimerkiksi:

Munankeltuainen

Kananmunat sisältävät proteiinia, rautaa, B-vitamiineja ja fosforia. Sen lisäksi varsinkin munankeltuainen sisältää biotiinia aimo annoksen. Syö siis muna silloin tällöin, niin saat oivia ravinteita hiuksiesi ja kynsiesi tueksi.

Palkokasvit

Herneet, pavut ja linssit kuuluvat palkokasveihin ja sisältävät roimat annokset biotiinia. Tämän lisäksi ne sisältävät lukuisia mikroravinteita, kuitua ja proteiinia.

Sisäelimet

Sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset sisältävät runsaasti biotiinia eli B7-vitamiinia. Sitä saa myös lihasta. Tämän vuoksi varsinkin kasvissyöjien on hyvä kiinnittää huomiota tärkeimpien ravinteiden saamiseen.

Biotiini – vesiliukoinen supervitamiini

Biotiinista puhuttaessa tarkoitetaan B7-vitamiinia. Se on ominaisuuksiltaan vesiliukoinen eli käytännössä se ei juurikaan varastoidu elimistöön, vaan sitä tulisi saada säännöllisesti.

Mahdollisesta B7-vitamiinin puutteesta syntyvät oireet eivät kuitenkaan synny hetkessä, vaan ne alkavat ilmaantua yleensä noin kahden-kolmen kuukauden kuluessa.

Tableteista muodostettu B7 teksti pöydällä

Biotiinin käyttö lisääntyy yleensä varsinkin silloin, jos hiuksissa tai kynsissä on jo huomannut muutoksia. Hiusten oheneminen ikääntyessä on myös hyvin yleistä, joten sen käyttö lisäravinteena yleistyy iän karttuessa.

Mikään ei kuitenkaan estä sen käyttöä jo ennen ongelmien ilmaantumista, jonka vuoksi varsinkin naiset ovat kokeneet sen hyödylliseksi osana kauneudenhoidon tukemista. Myös moni mies käyttää valmistetta säännöllisesti.

Kauneus+ sisältää tärkeimpiä rakennusaineita tukemaan kynsien, hiuksien ja ihon terveyttä. Tehoyhdistelmä C-vitamiinia, biotiinia, sinkkiä, kollageenia sekä piimaata tekee tuotteesta oikean kynsien tehoravinteen.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.