Joulun juhla lähestyy, ja monille meistä herää kysymys: pitääkö jouluna syödä terveellisesti vai antautua herkkujen vietäväksi? Hyvä uutinen on, että niin kuin elämässä yleensä: on kohtuus tämänkin kysymyksen avain!
Kuuntele: Sinun ei tarvitse kokea huonoa omatuntoa syömästäsi ruuasta.
Voimme todellakin nauttia joulun herkuista omaa kehoamme kuunnellen. Miten se sitten tehdään? Tässä muutama hyvinvointivinkki, jotka auttavat sinua pitämään olosi hyvänä myös joulun pyhien aikana:
1. Intuitiivinen syöminen
Ohhoh mikä sanahirviö! Ei kuitenkaan hätää, sillä kyse on erittäin simppelistä asiasta: intuitiivisesta syömisestä. Se on itseasiassa paljon luonnollisempaa, kun ruuan koko aikainen miettiminen tai himoja vastaan taistelu.
Nälkä- ja kylläisyyssignaalit: tunnistatko ne?
Nälän tunnistamisen taito voi olla kadoksissa silloin, kun syömistä ohjaa jokin vahva ulkoinen tekijä. Monet ulkoisesti vaikuttavat asiat saavat meidät tuntemaan kehomme kuuntelun epäluotettavana.
Näitä ovat esimerkiksi valtamedian syöttämät pikalaihdutuskuurit tai tietynlainen tiukka ruokavalio, jota ei kuitenkaan ole mahdollista pitää omassa elämässä loppuelämää.
Myös suuremman määrän laihduttaminen tiettyjen - tiukkojen ohjeiden mukaisesti saattaa ohjata meitä syömään kellontarkkaan jonkin ohjeen mukaan, muttemme tiedä milloin koemme varsinaisesti nälkää ja mitä kehomme kaipaa.
Keho on monesti viisaampi kuin ihminen itse
Aamupalalla joulupuuroa ja päivällisellä ruokaa sekä jälkiruokakahvit: nam! Säännöllinen syöminen runsainkin määrin jouluna on erittäin hyvä asia!
Sen ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa lähes oksettavaa oloa syömisen jälkeen. Ruuansulatukselleen kannattaa siis antaa armoa myös joulun pyhinä, jottei ilmaannu erilaisia ongelmia kuten refluksia tai suolistovaivoja.
Jouluna on hyvä kuunnella omaa kehoa. On mukava syödä itsensä ähkyyn joulupöydässä ja mennä pötköttelemään sohvalle. Ei ole todellakaan väärin herkutella jouluna, mutta tottakai kehon kuuntelemattomuus tuo tukalaa oloa. Pääasia on, että tunnet olosi hyväksi ja kunnioitat kehosi viestejä.
Kehomme on nimittäin niin viisas kokonaisuus, etteivät tonttuhatun alla olevat aivotkaan aina pysy perässä!
2. Alkoholia kohtuudella
Joulun aikaan monilla meistä on tapana nauttia lasillinen tai kaksi juhlajuomaa osana juhla-ateriaa tai sosiaalista yhdessäoloa. Alkoholin kohtuullinen nauttiminen voi tuoda iloa ja rentoutumista, mutta toki liika on liikaa.
Mitä sydän sanoo?
Runsas alkoholin lipittäminen pitkin pyhiä herkkujen sekä runsaan syömisen rinnalla voi olla haitaksi sydänterveydellemme.
Runsas alkoholin käyttö voi kohottaa verenpainetta sekä lisätä riskiä aivoverenkiertohäiriöille. Alkoholi altistaa myös sydämen rytmihäiriöille. Kohtuus siis tässäkin asiassa on tärkeää!
Lähde: Sydan.fi
Lasillinen ruuan kanssa joulupöydässä ei tee pahaa
Monet ihmiset arvostavat esimerkiksi ruuan ja viinin makuyhdistelmää, varsinkin kun viinien ammattilainen on valinnut vaikkapa ruokaan täydellisesti sointuvan punaviinin jouluillallisen yhteyteen. Lasillinen tai kaksi ei teekään pahaa silloin tällöin: varsinkaan joulupöydässä.
Kuitenkin oman terveyden ja kanssaolijoiden vuoksi olisi hyvä pitää viinin juontikin kohtuuden rajoissa. Kehomme kiittää!
3. Ole aktiivinen myös jouluna
Hyödynnä joulun loma-aikaa liikkumalla kehoa kuunnellen. Hyvien yöunien jälkeen pieni urheilusuoritus on paikallaan!
Kutsu perhe mukaan ulkoilemaan juuri teille sopivalla tavalla. Hyviä joulun ajan liikuntamuotoja ovat esimerkiksi:
- Rauhallinen kävelylenkki
- Pulkalla laskeminen
- Hiihto
- Lumiukon pyörittäminen lumihangessa
- Yhteinen venyttelyhetki
- Luisteleminen
- Hautausmaalla käveleminen
- Tonttujooga
Liikunta ei ole kalorien polttamista varten, vaan stressitasojen laskemista sekä hyvää oloa varten! Vatsaan mahtuu enemmän myös erilaisia jouluherkkuja ja ne maistuvat jopa paremmilta, kun niille tekee hieman tilaa urheilemalla.
4. Sulattele rauhassa
Joulunajan ateriat ovat monesti täynnä makuja ja perinteisiä herkkuja, ja on ymmärrettävää haluta maistella kaikkea tarjolla olevaa. Tietoinen ja rauhallinen ruoan sulattelu on kuitenkin tärkeää nautinnollisen jouluruokailun ohella.
Pöydän ääressä istuessa kannattaa antaa itselleen aikaa nauttia jokaisesta suupalasta ja kiinnittää huomiota ruoan makuun ja koostumukseen.
Kun annamme vatsallemme mahdollisuuden sulatella ruokaa rauhassa, edistämme ruoansulatusprosessia ja vähennämme mahdollisia vatsavaivoja. Hitaaasti syöminen antaa keholle signaalin kylläisyydestä, mikä auttaa välttämään ylensyöntiä ja sen mukanaan tuomia epämiellyttäviä tuntemuksia.
Lisäksi jouluna on ihanaa syödä pitkän kaavan kautta rakkaiden kanssa!
5. Terveellisyys ei ole elinehto jouluna
Joulun lähestyessä on tärkeää muistaa, että terveelliset elämäntavat eivät ole elinehto juhla-aikana. Joulunaika on ennen kaikkea aikaa nauttia perheestä, ystävistä ja rakkaista hetkistä. Vaikka terveelliset valinnat ruokapöydässä ovat arvostettavia, ne eivät saa varjostaa joulun iloa ja rentoutumista.
Juhlakausi tarjoaa mahdollisuuden herkutella ja ottaa rennosti ilman syyllisyydentuntoa. On tärkeää antaa itselleen lupa nauttia perinteisistä joulun mauista ja herkuista, kunhan tekee sen tietoisesti ilman huonoa oloa. Terveellinen elämäntapa on kokonaisuus, eikä yksi juhla-aika voi merkittävästi vaikuttaa pitkän aikavälin hyvinvointiin.
Joten sulattele ruokaa vatsassasi rauhassa, nauti herkuista, jaa iloa rakkaiden kanssa ja anna itsellesi lupa ottaa rennosti. Terveellisyys on tärkeää, mutta joulun taika piilee myös hetkissä, joita jaamme yhdessä. Olkoon tämä juhlakausi täynnä iloa, rakkautta ja herkullisia hetkiä!
Varmista uuden vuoden ravinteet
Pitkävaikutteinen Monivitamiini on mitä erinomaisin tapa taata ravintoaineiden saanti myös joulun jälkeen. Arjen kiireiden keskellä ruiokavalio ei aina ole välttämättä kovin monipuolinen, jolloin lisäravinteet juoksevat hätiin kuin tontut joulupukin pajalla.
16 erilaista vitamiinia ja hivenainetta!
Suomessa valimstetut lisäravinteet saat tilattua kätevästi suoraan kotiisi Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.