Kuiva päänahka

Hiuspohjan yleisimmät ongelmat

Paitsi että hiuspohjan ongelmat tuntuvat ikäviltä, voivat ne olla myös kosmeettinen vaiva. 

Hiusten pääasiallinen tehtävä on lämmittää aivojamme, suojata päätä UV-säteilyltä ja muilta säteilyiltä sekä mekaaniselta hankaukselta. Vaikka hiukset muodostuvatkin pääasiassa keratiinista, eikä niissä ole tuntoaistimusta, ovat ne myös tärkeä tunnon kannalta.

Kukapa ei pitäisi siitä tunteesta, kun joku harjaa hiuksia?🤩

päänahka

Päänahan hilseily on muutakin kuin kosmeettinen ongelma

Hilse päänahassa voi olla kiusallinen vaiva. Talviaikaan se on jopa yleisempää, sillä kuiva ilma ja pakkanen altistavat hiuspohjan kuivumiselle. Lämmitetty sisäilma ei myöskään ainakaan helpota tätä ikävää riesaa.

Oireita voi olla erilaisia ja olisikin hyvä päästä sen juurille, mikä aiheuttaa kuivaa päänahkaa tai hilseilyä.

Mistä hilse johtuu?

Hilsettä syntyy, kun päänahan iho tulehtuu. Tällöin solut uusiutuvat ja jakautuvat nopeasti. Orvaskesi eli ihon uloin kerros uusiutuu normaalitilassa 6–10 viikossa, mutta tulehtuessaan paljon nopeammin.

Tällöin ihon pintakerroksessa epäkypsät solut tarttuvat toisiinsa, jolloin hilse muodostuu ja siitä syntyy myös esteettinen ongelma.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Päänahkan kutina

Yleisiä ongelmia päänahassa

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eva Melegh kertoo Daily Mailin artikkelissa, että päänahan hilseily on hyvin yleinen vaiva ja luettelee erilaisia hilsetyyppejä sekä päänahan ongelmia:

Hiivasieni

Hiivasienen lymyillessä päänahassa päähän syntyy vahamaisia ja suurehkoja hilsehiutaleita. Sieni viihtyy varsinkin rasvaisessa päänahassa.

Tali-ihottuma

Tali-ihottuman merkkinä ovat päänahan kutina, hilseily sekä punoittava iho.

Karvatuppitulehdus

Kellertävät, rasvaiset hilsehiutaleet voivat viitata karvatuppitulehdukseen. Tällöin päähän voi ilmaantua myös märkäpäitä sekä saattaa esiintyä hiustenlähtöä ja kutinaa.

Palaminen auringossa

Kun päänahka palaa auringossa, on iho yleensä punoittava sekä ärtynyt. Tällöin voi syntyä kuivaa hilsettä.

Ravintoaineiden puute

Ravintoaineiden puutteessa elimistö ja tätä kautta myöskään päänahka eivät välttämättä saa tarvittavia ravintoaineita. Tällöin voi esiintyä hiustenlähtöä sekä pieniä hilsehiutaleita.

Älä käytä liian voimakkaita pesuaineita

Joskus päänahan luontainen tasapaino voi häiriintyä, jos siihen käytetään liian voimakkaita pesuaineita. 

Hakeudu tarvittaessa lääkärin arvioon

On tärkeää muistaa, että päänahan ongelmissa on aina hyvä hakeutua tarvittaessa ammattilaisen, kuten lääkärin, hoitoon. Hilseily on yleinen vaiva, ja sen taustalla voi olla erilaisia syitä.

Oikean syyn tunnistaminen auttaa valitsemaan tehokkaimman hoitokeinon. Väärää keinoa käyttäessä voi ongelma vain pahentua, jonka vuoksi ongelmien tunnistaminen on tärkeää.

Helli päänahkaasi myös sisäisesti

On tärkeää kiinnittää huomiota päänahan sekä hiuksien ulkoiseen kuntoon, mutta tärkeää on myös miettiä ongelmien juurisyitä sekä niiden ehkäisyä.

On tärkeää kiinnittää huomiota monipuoliseen ravintoon ja tätä kautta ravintoaineiden saantiin.

Biotiini

Biotiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja on erinomainen ravintoaine tukemaan hiusten, ihon ja kynsien normaalia toimintaa. Se edistää ihon sekä hiusten pysymistä normaalina ja näin ollen tukee monipuolisesti päänahan hyvinvointia.

Sinkki

Sinkki edistää myös tutkitusti ihon sekä hiusten pysymistä normaalina, jonka vuoksi se edesauttaa myös päänahan hyvinvointia. Sinkki tunnetaan myös yleisesti kynsien hyvinvointiin liittyvistä vaikutuksistaan.

Kollageeni

Kollageenin tuotannon väheneminen alkaa jo 25 vuoden iässä ja heikentyy vuosi vuodelta. Kollageenin vähenemisen ihon kimmoisuus muuttuu ja iho voi veltostua.

C-vitamiinin on todettu edistävän kollageenin normaalia muodostumista ihon toimintaa varten, joten C-vitamiini on kollageenin hyvä kumppani.

C-vitamiini

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista, jonka lisäksi se edistää ihon normaalia toimintaa. Loistava vaihtoehto siis päänahan hyvinvoinnin tukemiseksi.

Kauneus+ -valmiste

Monesti riittävä määrä ravintoaineita saadaan ruuasta, mutta aina se ei onnistu. Eri puutostilat tai ravintoaineiden vähäisempi saanti voivat vaikuttaa ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointiin.

Miltä kuulostaisivat kollageeni, C-vitamiini, biotiini sekä kollageenin muodostumista tukeva piimaa päänahan hyvinvointiin?

Suomen Vitamiinikeskuksen Kauneus+ -valmiste on Suomessa valmistettu sekä Avainlippumerkin omaava tuote. Siihen on koottu optimaalinen kokonaisuus eri ravintoaineita ihon, kynsien sekä hiusten tueksi.

Tilaa tuote täältä.

Takaisin blogiin

1 kommentti

minulla on kutiseva pää nahka

anita peltola

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.