kalsium vaikutukset

D-vitamiini maitotuotteissa: tämä on hyvä tietää!

Kalsium on olennainen ravintoaine, joka tunnetaan erityisesti sen ominaisuuksista tehdä hyvää luustolle. Tiedämme, että maitovalmisteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä ja Suomessa käytetäänkin paljon maitotuotteita.

Tiedämme myös, että Suomessa monet maitovalmisteet rikastutetaan D-vitamiinilla, sillä se tukee kalsiumin imeytymistä.

Mutta miten nämä kaksi ravintoainetta toimivat yhdessä ja mitä hyötyä niistä on terveydellemme? Ja mistä tämä kaikki sai alkunsa Suomen elintarviketeollisuudessa?

Eviran selvitys vuosina 2012-2016

Eviran vuonna 2016 julkaistu raportti avaa sitä, miksi suomalaisiin maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on tunnistanut tarpeen varmistaa väestön riittävä D-vitamiinin saanti, etenkin maamme pimeiden talvikuukausien vuoksi. Mutta riittääkö se?

2000-luvun pyrkimys

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on pyrkinyt parantamaan suomalaisten D-vitamiinin saantia 2000-luvulla.

Näihin kuuluvat suositukset tietyille elintarvikkeille D-vitamiinin lisäämisestä sekä myös jotkin muut vitaminoidut tuotteet. D-vitamiinin saannin turvaamiseksi ruokavaliossa suositellaan päivittäistä käyttöä D-vitamiinilla täydennetyistä maitotuotteista ja/tai levitteistä sekä 2-3 kala-ateriaa viikossa.

Lisäksi on annettu suosituksia D-vitamiinivalmisteiden käytöstä erityisesti niille väestöryhmille, jotka eivät saa riittävästi D-vitamiinia ruoasta.

D-vitamiinin lisäämiselle elintarvikkeisiin on tarkat säädökset

Tähän tavoitteeseen pyritään lisäämällä D-vitamiinia erityisesti nestemäisiin maitotuotteisiin sekä levitteisiin. Suositusten mukaan D3-vitamiinia tulisi lisätä 1 mikrogrammaa/100 millilitraa -annosta kohti maitotuotteisiin ja vastaavasti 20 mikrogrammaa/100 grammaa levitettäviin rasvoihin.

Suositukset perustuvat tarpeeseen tehostaa D-vitamiinin saantia, koska se on tärkeää luuston terveyden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Erityisesti pimeän talven aikana, jolloin auringonvalo on vähäistä ja D-vitamiinin luonnollinen saanti ravinnosta on rajallista, maitotuotteiden ja levitettävien rasvojen täydentäminen D-vitamiinilla katsotaan suomalaisten eduksi. Se myös tukee kalsiumin imeytymistä.

Onko D-vitamiinin lisääminen maitotuotteisiin pakollista?

Suomessa tämä käytäntö ei ole pakollista kaikille maitotuotteille, mutta vuonna 2016 annetun säädöksen mukaan rasvattoman, homogenoidun maidon täytyy sisältää D-vitamiinia vähintään 1 mikrogrammaa/100 millilitraa.

Muilla tuotteilla tämä on vapaaehtoista, mutta moni valmistaja noudattaa suosituksia. Tämän toimenpiteen taustalla onkin laajempi huoli väestön terveydestä ja hyvinvoinnista, ja sen pyrkimyksenä on tukea suomalaisten terveyttä.

Myös muiden ravintoaineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin on asetettu säädöksiä.

Kalsium ja D-vitamiini: täydellinen yhdistelmä

Kalsium on välttämätön mineraali monille kehon toiminnoille. Sen tunnetuimmat vaikutukset liittyvät ehkä luustoon ja hampaisiin, sillä se on tarpeellinen:

  • luuston pysymiselle normaalina
  • hampaiden pysymiselle normaaleina

Tämän lisäksi kalsium osallistuu kuitenkin moniin muihinkin toimintoihin, kuten:

  • edistää normaalia hermovälitystä
  • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistää normaalia veren hyytymistä
  • edistää lihasten normaalia toimintaa
  • edistää sidekudosten pysymistä normaalina
  • se osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Kalsium osallistuu siis todella moneen kehon toimintoon! Riittävä kalsiumin saanti onkin tärkeää terveelle keholle. 

Mikä on D-vitamiinin rooli?

D-vitamiini on kuin kalsiumin paras ystävä. Silläkin on ravintoaineena monia tärkeitä ominaisuuksia ja yhtenä tärkeimmistä se edistää kalsiumin normaalia imeytymistä sekä hyödyntämistä kehossa.

Kalsiumin ja D-vitamiinin yhteistoiminta on keskeinen tekijä luuston terveydelle. D-vitamiini auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia, kun taas kalsium puolestaan ​​auttaa rakentamaan ja ylläpitämään luustoa.

Ilman riittävää D-vitamiinin saantia kalsium ei välttämättä pääse imeytymään tehokkaasti. Liian vähäinen kalsiumin saanti voi puolestaan johtaa luuston heikentymiseen ja osteoporoosin riskiin.

Kannattaako kalsiumlisä ottaa osaksi arkea?

Rikastetut maitotuotteet ovat hyvä tuki kalsiumin saantiin, jos maitotuotteita käytetään riittävästi. Monelle kiireiselle lisäravinteet voivat olla kuitenkin arjen tuki, vaikkeivat ne tietenkään korvaa monipuolista ruokavaliota.

Suomalaisten kalsiumin saanti on ihan hyvällä tasolla, mutta silti osalla se jää riittämättömäksi. Tämän vuoksi etenkin ikääntynyt väestö haluaa turvata omaa kalsiumin saantiaan.

Luusto+ valmiste

Luusto+ on Suomessa valmistettu tuote, joka tarjoaa kattavan tuen hampaiden sekä luuston hyvinvointiin sisältäen myös laadukkaiden ravintoaineiden muut hyödyt.

Sen ainutlaatuinen yhdistelmä Aquamin® kalsiumkarbonaattia, D3-vitamiinia ja K2-vitamiinia varmistavat parhaan tuen luuston hyvinvoinnille. Kokeile Luusto+-valmistetta ja huomaa ero. Tilaa tuote suoraan kotiin Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.