Päätä esittävä palapeli

Viisi kätevää vinkkiä muistin parantamiseksi

Mitä ihmettä olinkaan juuri äsken tekemässä? Joko lähetin pomolle sen hänen pyytämänsä dokumentin? Minä päivänä se kummilapsen syntymäpäivä oikein olikaan? Tarvitsemme muistiamme arjessamme jatkuvasti. Mitä muistaminen ja muisti sitten oikeastaan ovat, ja miten voisimme vaikuttaa muistin toimintaan?

Kun arkikielessä puhumme muistista, tarkoitamme sillä yleensä pitkäkestoista muistiamme eli säilömuistia. Se on kuin tietokoneen kovalevy, eräänlainen varastotila mihin tallennamme oman elämämme kannalta tärkeitä tietoja, taitoja ja kokemuksia. Muisti auttaa myös ajan hahmottamisessa ja oman elämänhistoriamme sekä identiteettimme rakentumisessa. Säilömuistiin tallentuvat kaikki ne asiat, joita emme juuri sillä hetkellä tarvitse tai ajattele.

Muistomme rakentuvat monista eri lähteistä saadun tiedon varaan. Jostain tilanteesta tallentuvaan muistikuvaan sulautuvat myös esimerkiksi omat odotukset ja aiemmat kokemukset, mielleyhtymät sekä keskustelut muiden kanssa. Niinpä me emme voi erottaa, onko joku muisto täsmällinen kokemus siitä, mitä tapahtui. Siihen saattaa sekoittua myös asioita, joista olemme esimerkiksi lukeneet tai joita olemme ajatelleet.

Mikä parantaa muistia?

Jotta ylipäänsä voisimme muistaa mitään, eli tallentaa asiaa säilömuistiin, se vaatii huomion kohdentamista sillä hetkellä työmuistissa eli tekeillä oleviin asioihin. Kiireisessä arjessamme työmuistimme tuppaa kuitenkin olemaan jatkuvasti hyvin kuormitettu. Eri lähteistä tulevat piippaukset tai muut aistiärsykkeet saavat aikaan jatkuvia keskeytyksiä. Edestakainen tehtävästä toiseen pomppiminen, stressi, kiire ja univaje voivat vaikeuttaa keskittymistä ja siten heikentää työmuistin toimintaa.

Nainen, jonka päästä osa hajoaa pikseleiksi

Tässäpä siis viisi tehokasta vinkkiä muistin tueksi:

Järjestele tietoa

Voit kokeilla tehostaa muistiin painamista (ja samalla varmistaa asioiden tallessa pysymisen) esimerkiksi kirjoittamalla muistiinpanoja. Kirjoittaminen ohjaa sinut keskittymään tekemääsi asiaan ja se vahvistaa muistijälkeä. Ylös kirjaaminen kannattaa erityisesti niissä tilanteissa, kun asiat pitää muistaa täsmällisesti. Käytä arjessasi apuna kalenterimerkintöjä, kännykän muistiinpanosovellusta tai muistilappuja.

Yhdistele asioita

Jos sinulla on esimerkiksi huono nimimuisti, uuden ihmisen kohdatessasi voit helpottaa hänen nimensä muistamista yhdistämällä siihen jotain mielikuvia. Esimerkiksi Pekka Nurmisen tavatessasi voit kuvitella mielessäsi, että hän muistuttaa naapurin Pekkaa, joka istuu kesäisellä nurmikolla talonsa edessä.

Tee vähemmän

Mitä kuormittuneempi työmuisti on, sitä vähemmän se ehtii keskittyä siihen mitä pitää muistaa. Karsi tekemistäsi ja kohdenna huomiosi yhteen asiaan kerrallaan.

Haasta aivojasi

Aivoja voi harjoittaa ja stimuloida tekemällä erilaisia harjoitteita ja opettelemalla uutta: instrumentin soittaminen, ristikon tai sudokun täyttäminen, pasianssin pelaaminen tai vaikka käsitöiden tekeminen voivat virkistää aivoja ja ne harjoittavat samalla myös muistia. Erilaisia netissä tehtäviä muistiharjoituksia löydät osoitteesta https://www.muistipuisto.fi/tietoa/treeneja-aivoille/muisti/

Keskity hetkeen

Jotta voisit muistaa esimerkiksi tietyn hetken tunnelman myös myöhemmin, asetu tilanteeseen aisteillasi. Laita kännykkä pois ja keskity olemaan läsnä. Käy antamassa aivoillesi välillä myös tilaa levätä ja palautua esimerkiksi luonnossa, rentouttavassa kylvyssä tai vaikkapa taidenäyttelyssä.

B12-vitamiini muistin tueksi

B12-vitamiini on tärkeä terveydelle, psyykkiselle hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Se tukee aivojen ja hermoston toimintaa, ja niinpä sen puute saattaa näkyä erilaisina hermoston oireina kuten muistin häiriöinä. B12-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä ruoka-aineista, joten erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien on huolehdittava sen riittävästä saannista esimerkiksi ravintolisän muodossa.

Suomen Vitamiinikeskuksen B12-vitamiini on erinomainen valinta, sillä B12 on laadukkaassa, erittäin tehokkaasti imeytyvässä, luonnollisessa metyylikobalamiinin muodossa. Tablettimuotoinen tuote on suussa sulava ja hyvänmakuinen. Tabletti asetetaan kielen alle ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta. Näin B12-vitamiini saadaan imeytymään tehokkaasti!

Klikkaa itsesi vitamiiniostoksille verkkokauppaamme!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.