Syvemmälle terveyteen: verikokeet

Syvemmälle terveyteen: verikokeet

Yhteistyö: Puhti.fi ja alennuskoodi!

Kun tavoittelemme terveyttä ja hyvinvointia, keskitymme yleensä arjessamme ulkoisiin tekijöihin kuten liikuntaan ja ravitsemukseen. Saatamme pohtia myös oloamme, mutta aina omaa olotilaa ei ole kiireen keskellä helppo tunnistaa.

Mikään ei estä hakeutumasta verikokeisiin esimerkiksi kerran vuodessa, jos omat veriarvot kiinnostavat. ​Arvojen tulkintaan kannattaa kuitenkin ottaa aina ammattilainen avuksi, esimerkiksi lääkäri.

Nyt kannattaa olla kuulolla paitsi verikokeiden hyödyistä, niin myös historiasta, sillä se on mielenkiintoinen.

Veren tutkiminen olennainen osa lääketieteen historiaa

Verikokeiden historia on mielenkiintoinen, sillä sen kehitys on ollut historiassamme merkittävää. Olemme jo kauan sitten tajunneet, että veri kertoo paljon terveydestämme, mutta aivan aluksi olemme kuitenkin ehkä menneet hieman metsään.

Menetelmät ennen verikokeita

Ennen modernien verikokeiden kehittämistä lääkärit käyttivät erilaisia menetelmiä saadakseen tietoa potilaan terveydentilasta. Esimerkiksi muinaiset egyptiläiset käyttivät menetelmää, jossa he maistoivat potilaan virtsaa arvioidakseen heidän terveytensä. Kuulostaa hieman yököttävältä, vai mitä?

Puolestaan Antiikin kreikassa verestä alettiin jo todella kiinnostumaan. Oli uskomus, että veren hyytyminen oli yhteydessä erilaisiin sairauksiin. Veren koostumuksella ajaeltiin olevan yhteys terveydentilaan, mikä on kyllä osaltaan täysin totta!

Eri veriryhmät olivat tärkeä löydös

Veriryhmien löytäminen ja ymmärtäminen on ollut tärkeä osa verikokeiden historiaa. Karl Landsteiner, itävaltalainen lääkäri sai Nobel-palkinnon löydettyään veriryhmät ja nimeämällä ne kirjaimilla A, B ja C. Nykyään ryhmät tunnetaan merkein A, B ja O. Tämä teki verensiirroista turvallisempia ja tehokkaampia.

Automatisoidut verianalysaattorit

Nykyaikaiset verikokeet tehdään yleensä automatisoiduilla verianalysaattoreilla, jotka voivat tarkasti ja nopeasti analysoida verinäytteitä. Näiden laitteiden kehitys on ollut valtava harppaus eteenpäin veren tutkimisessa. Nykyään verikokeiden ottaminen onkin näppärää ja nopeaa.

Miksi verikokeissa kannattaa käydä?

Oletetaan, että olet terve, täynnä energiaa ja voimaa, eikä mikään tunnu olevan pielessä. Verikokeisiin meneminen ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, vai mitä? Moni omasta terveydestään kiinnostunut suuntaa silti aika ajoin verikokeisiin.

Laajan verenkuvan ottaminen voi olla hyödyllistä monista syistä, sillä se antaa kattavan kuvan kehon sisäisestä tilasta ja terveydestä, jotka heijastuvat myös ulkoiseen terveyteen sekä jaksamiseen.

Tässä muutamia syitä, miksi laajan verikokeen ottaminen voi välillä olla hyvä vaihtoehto:

Kokonaisvaltainen tieto

Laaja verenkuva kattaa useita eri arvoja verestä, kuten veren punasolut, valkosolut, hemoglobiinin ja verihiutaleet. Tämä antaa paitsi ihmiselle itselleen, niin myös lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille kokonaisvaltaisen arvion kehon terveydestä. 

Ennaltaehkäisy

Voimme havaita verestä erilaisia terveysongelmia, kuten anemiaa, tulehduksia tai muita infektioita. Verikokeiden avulla saatamme havaita ongelmat varhaisessa vaiheessa, mikä voi mahdollistaa ongelman tiedostamisen ja mahdollisen hoidon aloittamisen. Se voi myös motivoida esimerkiksi elämäntapamuutokseen.

verikokeen ottaminen

Ravitsemuksen arviointi

Verikokeet voivat antaa tietoa kehon ravitsemustilasta, kuten rauta-, B12- ja D-vitamiinitasoista. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos epäillään ravitsemuspuutoksia tai jos henkilöllä on erityisruokavalio, kuten kasvisruokavalio. Moni tykkää muutenkin olla tietoinen oman kehonsa ravitsemuksen tilasta.

Lääkityksen seuranta

Tiettyjen lääkitysten kohdalla tehdään säännöllistä seurantaa, jolloin verikokeet ovat keskiössä paitsi hoitotasapainon kannalta, niin myös elimistön toiminnan kannalta. Tietyt vahvat lääkkeet saattavat nostaa esimerkiksi maksa-arvoja.

Lääkityksen seuraaminen ja muut verikokeet sairauksiin liittyen otetaan aina lääkärin toimesta, joten käännyhän aina tarvittaessa hoitavan lääkärisi puoleen.

Puhti.fi laboratoriopaketti

Puhti.fi tarjoaa laajan valikoiman erilaisia laboratoriopaketteja, jotka voivat kertoa arvokasta tietoa terveydestämme. Näiden tietojen avulla voimme saada paremman käsityksen omasta kehostamme sekä tehdä parempia päätöksiä terveytemme edistämiseksi.

Osa Puhdin laboratoriopaketeista ovat jopa hauska ja hyödyllinen lahjaidea. Tässä muutama esimerkki Puhdin tarjoamista laboratoriopaketeista:

 • Super Puhti-paketti naiselle
 • Super Puhti-paketti miehelle
 • Liikkujan laboratoriopaketti (mies/nainen)
 • 50+ laboratoriopaketti (mies/nainen)
 • Kasvissyöjän ja vegaanin laboratoriopaketti
 • Puhti-laboratoriopaketti
 • Lahjakortti Puhti-testeihin

Me Suomen Vitamiinikeskuksella uskomme, että terveys alkaa sisältäpäin. Tämän vuoksi yhteistyö Puhdin kanssa kuulosti korvaamme erinomaiselta vaihtoehdolta, ja meillä on myös lukijoillemme huikeita etuja sekä arvonta!

Kerromme tästä yhteistyöstä tarkemmin myöhemmin Terveysblogissamme, sillä yksi työyhteisömme jäsenistä kävi testaamassa Puhti-kokeen.

Alennuskoodi lukijoillemme Puhti-verkkokauppaan

Saamme jakaa lukijoillemme alennuskoodin Puhti-verkkokauppaan!

Koodilla: vitamiinikeskus15 saat -15% alennusta Puhdin laboratoriotesteistä (tarjous ei koske lahjakortteja eikä valmiiksi alennettuja tuotteita). 

Koodi on voimassa 10.4.2024 saakka.

  Takaisin blogiin

  1 kommentti

  Olen käynyt puhti-verkkokaupasta ostetulla tutkimuspaketilla verikokeessa ja olen erittäin tyytyväinen kokeiden tulos nopeuteen ja pääsee verikokeisiin ilman lääkärin lähetettä tietenkin on mahdollisuus saada lääkäri tulkitsemaan ammattihenkilön kokeiden tulokset myöskin joustavasti/nopeasti.

  Raimo Kipinä

  Kirjoita kommentti

  Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.