Vastustuskyky eri elämänvaiheissa

Vastustuskyky eri ikäkausina

Vastustuskyky eli immuniteetti on kehomme kyky puolustautua tauteja ja infektioita vastaan. Sana immuniteetti tulee latinankielisestä sanasta immunitas ja tarkoittaa koskemattomuutta.

Se on elintärkeä tekijä terveytemme ylläpitämisessä ja hyvinvoinnissa. Luonnollisesti se on myös erilainen eri-ikäisinä. Nyt sukellammekin sen saloihin, mitä vastustuskyky on eri elämänvaiheissa.

Luonnollinen vastustuskyky rakentuu jo sikiöaikana

Vastustuskyvystä voidaan puhua kahdenlaisin eri termein: luonnollisena- sekä hankittuna vastustuskykynä.

Lapset syntyvät maailmaan hyvin rajallisen vastustuskyvyn kanssa, vaikkakin luonnollinen vastustuskyky alkaa rakentua jo sikiöaikana ja vauvan vastustuskyky toimii jo heti syntymän jälkeen.

Luonnolliseen vastustuskykyyn kuuluvat esimerkiksi:

  • vatsahapot
  • terve iho
  • suolistobakteerit

Nämä kaikki yhdessä taistelevat alusta saakka taudinaiheuttajia ja infektioita vastaan ja tästä eteenpäin jo pienen vauvan elimistö alkaa rakentamaan sitä yhä enemmän.

Kun keho alkaa rakentamaan vastustuskykyä, puhutaan niin sanotusta hankitusta vastustuskyvystä, joka on koko ajan muuttuva.

Kun saamme lapsena tartuntoja tai rokotteista antigeeneja, ne muokkaavat vastustuskykyämme. Terveellä lapsella jokaisen taudin jälkeen vastustuskyky on pikkuhiljaa yhä vahvempi.

Vaikka flunssakaudet ja muut virukset ovat välillä erittäin rankkoja lapsiperhearjessa ovat ne lapsen kehon luonnollinen keino rakentaa immuniteettisuojaa tulevaisuutta varten.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Vastustuskyky vauvalla

Aikuisten vastustuskykyyn vaikuttavat monet tekijät

Aikuisten vastustuskykyyn vaikuttavat useat tekijät, kuten elintavat, sairastetut infektiot sekä sairaudet.

Infektioimmuniteetti on myös siitä mielenkiintoinen järjestelmä, että osa siitä toimii samalla tavalla mitä tahansa taudinaiheuttajaa vastaan, kun taas osa jää muistiin, jolloin tietty mikrobi tunnistetaan ja sitä vastaan osataan taistella oikealla tavalla.

Tämä sama "järjestelmä" laukaisee myös erilaiset allergiat, kuten allergiset reaktiot ruoka-aineista tai siitepölyallergian.

Jatkuvasti kipeänä – mutta mikä on normaalia?

Normaalisti aikuisella ihmisellä on noin 2-4 flunssaa vuosittain. Päivähoitoiässä olevien lasten huoltajille saattavat flunssat tarttua tätäkin useammin.

Tietyt elämäntavat, kuten tupakointi yleensä pitkittävät flunssaa, jolloin niille altistuu helpommin, eikä tauti ota välttämättä laantuakseen. Myös erilaiset sairaudet, kuten astma pitkittää monella hengitystieinfektioiden kestoa.

Perusterveellä aikuisella vastustuskyky on siis yleensä vakaalla tasolla, mutta se voi vaihdella yksilöittäin.

Elämäntavat vaikuttavat myös suuresti siihen, miten hyvin immuunijärjestelmä toimii. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja stressin hallinta ovat tärkeässä roolissa vahvan vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Vanhempi pariskunta syleilemässä ja nauramassa vitsille ulkona

Vuodet näkyvät myös immuunipuolustuksessa

Haastavimmat ajat luontaiselle vastustuskyvyllemme eli immuunipuolustuksellemme ovat elinkaaren kummassakin päässä, eikä sitä ole kieltäminen. Siinä missä taaperot alkavat kuin imemään itseensä flunssia lapsena, voi vanhustenkin immuunipuolustus olla rakoileva.

Ikääntyminen ja vastustuskyky

Ikääntyminen vaikuttaa merkittävästi vastustuskykyyn. Ikääntyessämme immuunijärjestelmä heikkenee luonnollisesti, mikä voi tehdä meistä alttiimpia infektioille ja sairauksille. Myös rokotusvaste on huomattavasti heikompi verrattuna nuorempiin ikäpolviin.

Immuunipuolustuksen heikentyminen ei altista ainoastaan flunssaan ja muihin tauteihin. Tutkimusten mukaan on iäkkäiden heikentyneen, luontaisen vastustuskyvyn todettu olevan todennäköisesti yhteydessä erilaisiin autoimmuunisairauksiin, kuten nivelreumaan.

Myös syöpätaudit lisääntyvät ikääntyessä, jolloin sairautta vastaan taistellessa on immuunijärjestelmällä erittäin tärkeä tehtävä. Ei kuitenkaan ole tutkimustuloksia siitä, että immuunijärjestelmän heikkeneminen olisi suoraan yhteydessä esimerkiksi tiettyyn syöpälajiin.

 Lähde: Duodecimlehti.fi

Kuinka vastustuskykyä voi tukea eri elämänvaiheissa?

Vaikka vastustuskyvyn heikkeneminen ikääntyessä voi kuulostaa hieman surulliselta, on se täysin luonnollista. Se ei tarkoita, ettemmekö voisi elää pitkää ja tervettä elämää vastustuskykyä tukien.

Eräitä keinoja, joiden on katsottu tukevan vastustuskykyä ovat:

  • Monipuolinen ruokavalio ja riittävä ravintoaineiden saanti
  • Fyysinen aktiivisuus
  • Terveen painon ylläpitäminen
  • Tupakoimattomuus
  • Liiallisen alkoholin käytön vähentäminen
  • Riittävä uni

Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee. Jos esimerkiksi fyysinen aktiivisuus vähenee kipujen tai vamman vuoksi, voi ruokavalioon kiinnittää entistä enemmän huomiota kuitenkin nauttimalla samalla elämästä ja pitämällä elämänlaadun mahdollisimman hyvänä.

Ravintoaineiden saantiakin voidaan helposti tukea erilaisten ravintolisien avulla, jotka tukevat vastustuskykyä monipuolisesti.

Suomen Vitamiinikeskuksen Vastustuskyky+

Kotimainen ravintolisä: Suomen Vitamiinikeskuksen Vastustuskyky+ on loistava vaihtoehto tukemaan kehon omaa vastustuskykyä.

Se sisältää huolellisesti valitut ainesosat vastustuskyvyn vahvistamiseen. Niitä ovat muunmuassa:

  • Triplasinkki
  • C-vitamiini
  • D3-vitamiinit
  • Seleeni
  • Valkosipuliuute

Nämä tehoaineet muodostavat superyhdistelmän, joka auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään elimistön omaa vastustuskykyä. Yksi tabletti päivässä riittää.

Tutustu Vastustuskyky+ -valmisteeseen tai muihin kotimaisiin lisäravinteisiimme suoraan kotiin toimitettuina.

Takaisin blogeihin

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.