Valkosipulin monet hyödyt

Valkosipulin monet hyödyt

Valkosipuli (Allium sativum) toiselta nimeltään kynsilaukka ei paljoa esittelyjä kaipaa. Siihen suhtaudutaan niin intohimolla, kuin myös nokkaa nyrpistäen.

Se on ollut pitkään arvostettu ruoanlaitossa paitsi sen loistavan maun, niin myös terveellisyytensä vuoksi.

Sen voimakas maku ja tuoksu tekevät siitä suositun mausteen monissa keittiöissä ympäri maailman, ja ehkä sinunkin kannattaa sujauttaa ruokiin entistä enemmän valkosipulia!

Valkosipulin historia

Valkosipuli on yksi vanhimmista tunnetuista lääkekasveista, jota on käytetty terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien hoitoon jo antiikin ajoista lähtien.

Valkosipuli on ollut suosittu jo antiikin ajoista lähtien. Egyptiläiset, kreikkalaiset, roomalaiset ja intialaiset ovat kaikki hyödyntäneet valkosipulin lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tämä ihmekasvi on peräisin Keski-Aasiasta, Tienšanin alueelta, ja se on levinnyt ympäri maailmaa.

Esimerkiksi antiikin Egyptissä valkosipuli oli työväestön ruokavalion peruspilari, joka lisäsi voimaa ja tuottavuutta. Kreikassa ja Roomassa sotilaat ja urheilijat popsivat valkosipulia parantaakseen suorituskykyään ja suojautuakseen sairauksilta.

Lähde: valkosipuli.fi

Valkosipuliin liittyvät uskomukset

Ehkä sinäkin olet kuullut erilaisia taikauskoja valkosipuliin liittyen? Tässä muutamia jännittäviä valkosipuliin liittyviä uskomuksia eri puolilta maailmaa:

Vampyyrien Kauhu

Ehkä kuuluisin valkosipuliin liittyvä taikausko on sen kyky karkottaa vampyyreja. Legendan mukaan vampyyrit vihaavat valkosipulin voimakasta tuoksua niin paljon, että he pysyvät kaukana kaikesta, mikä on valkosipulilla maustettu. Joten jos joskus törmäät yöhön hiippailevaan vampyyriin, tiedät mitä tehdä – kaiva valkosipulia keittiöstäsi!

Pahan Silmän Suoja

Monissa kulttuureissa valkosipuli on nähty voimakkaana suojelijana pahoja henkiä vastaan. Muinaisessa Kreikassa ja Roomassa ihmiset ripustivat valkosipulikimppuja oviin ja ikkunoihin pitääkseen pahat henget poissa. Joskus valkosipulinkynsiä laitettiin lasten vuoteiden alle, jotta pahansuovat voimat eivät pääsisi lähelle. Hui!

Noitien Pelko

Keskiajalla valkosipulin uskottiin suojaavan noituudelta. Ihmiset kantoivat mukanaan valkosipulin kynsiä tai ripustivat niitä kaulaansa talismaaneina. Jos joku epäili naapuriaan noidaksi, he saattoivat ripustaa valkosipulia ovenpieleen varmistaakseen, että noita pysyisi loitolla.

Onnea ja Hyvinvointia

Joissakin kulttuureissa valkosipulin uskotaan tuovan onnea ja hyvinvointia. Italiassa esimerkiksi vastanaineet parit saattavat laittaa valkosipulin kynnen taskuunsa hääpäivänä varmistaakseen, että heidän liittonsa on täynnä onnea ja rakkautta. Tämän voisi kuvitella olevan inhottavaa, jos jompi kumpi ei pidä sen hajusta tai mausta?

Suojaa Merimatkoilla

Merenkulkijat pitivät valkosipulia tärkeänä suojelijana myrskyiltä ja merihirviöiltä. Ennen pitkiä merimatkoja he saattoivat hieroa valkosipulia laivan runkoon tai ripustaa sitä mastoihin varmistaakseen turvallisen matkan. Liekkö tämä tepsinyt?

Terveyden Taikaa

Monet vanhat kansanlääkinnän perinteet pitivät valkosipulia lähes ihmelääkkeenä. Sen uskottiin paitsi parantavan sairauksia, myös suojaavan niitä vastaan. Erään uskomuksen mukaan, jos söit valkosipulia säännöllisesti, et koskaan sairastuisi vakavasti.

Valkosipuli on siis ollut paljon muutakin kuin pelkkä mauste – se on ollut suojelija, onnen tuoja ja terveyden taikavoima. Joten seuraavan kerran, kun lisäät valkosipulia ruokaan, muista, että saatat samalla saada elämääsi hitusen taikaa!

Valkosipuli hyödyt

Valkosipuli ei ole vain keittiön peruspilari, vaan se on myös terveyden kannalta oikea super-raaka-aine. Se vaikuttaa monilla tavoin kehoomme, sillä se sisältää paljon hyödyllisiä ravintoaineita.

Valkosipulin hyötyjä:

 1. Vahva antioksidantti

Valkosipuli sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta. Valkosipulin antioksidantit auttavat neutraloimaan näitä haitallisia yhdisteitä ja suojaamaan soluja vaurioilta.

 1. Tukea verisuonille

Valkosipulilla on hyviä vaikutuksia verisuonten terveyteen. Sen sisältämä allisiinilla voi olla suotuisia vaikutuksia verisuonten terveyteen. (Lähde: Duodecimlehti.fi)

 1. Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Valkosipuli on tunnettu immuunijärjestelmän vahvistaja. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, B6-vitamiinia ja seleeniä, jotka kaikki ovat tärkeitä immuunijärjestelmän normaalille toiminnalle.

 1. Tulehdusten vähentäminen

Krooniset tulehdukset ovat monien sairauksien, kuten niveltulehduksen ja syövän, taustalla. Valkosipulilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään kehon tulehdustiloja.

 1. Antimikrobiset ominaisuudet

Valkosipulilla on voimakkaita antimikrobisia ominaisuuksia. Se voi taistella bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan. Tämä tekee siitä luonnollisen vaihtoehdon infektioiden ehkäisyyn ja hoitoon. Valkosipulia on käytetty perinteisesti esimerkiksi haavojen puhdistamiseen ja infektioiden estämiseen.

 1. Tukee ruoansulatusta

Valkosipuli voi myös parantaa ruoansulatusta. Valkosipulin prebioottiset ominaisuudet edistävät myös hyvien bakteerien kasvua suolistossa, mikä on tärkeää ruoansulatuskanavan terveydelle.

Valkosipulin yhdistäminen muiden ravintoaineiden kanssa

Valkosipulin hyötyjä on haluttu saada myös moniin lisäravinteisiin, sillä sen tiedetään tekevän hyvää. Nykyään on saatavilla myös Suomessa valmistettuja ja laadukkaita lisäravinteita valkosipulin hyödyillä.

Ne ovat loistava arjen tuki monipuolisen ruokavalion rinnalla!

Vastustuskyky+ - täydellinen yhdistelmä vastustuskyvyn tueksi

Hyvä vastustuskyky on merkittävä tekijä jokaisen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Se auttaa meitä torjumaan erilaisia infektioita, tauteja ja viruksia.

Suomen Vitamiinikeskuksen kehittämä Vastustuskyky+ -valmiste on suunniteltu vahvistamaan elimistön omaa vastustuskykyä monipuolisen ruokavalion rinnalla.Tuote sisältää huolellisesti valitut ainesosat, kuten:

 • ainutlaatuisen triplasinkki-yhdistelmän
 • C-vitamiinia
 • D3-vitamiinia
 •  valkosipuliuutetta
 • seleeniä

Yhdessä nämä ravintoaineet muodostavat tehokkaan yhdistelmän vastustuskyvyn tueksi.

Vastustuskyky+ on täydellinen valinta sinulle, joka haluat tukea immunijärjestelmääsi ympärivuotisesti ja saada lisäksi valkosipulin hyödyt ilman, että työkaveri nyrpistää nenäänsä lounastunnilla.😉

Tilaa verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.