siitepölyallergia oireet

Allergia-kevät: selviä siitepölykaudesta!

Kevät on täällä, mutta niin ovat myös erilaiset allergiat, kuten siitepölyallergia. Suurimmalle osalle kevään saapuminen tuo iloa sekä odotusta lämpimistä ja aurinkoisista päivistä sekä luonnon heräämisestä.

Samalla se voi tuoda mukanaan haasteita niille, jotka kärsivät siitepölyallergioista tai ovat herkkiä katupölylle. Allergia on ikävä ystävä ja se voi madaltaa elämänlaatua jopa merkittävästi.

Siitepölyallergia on monen riesana

Allergiat voivat keväällä tehdä todella tukalan olon. Joskus allergiaa voi myös olla vaikea tunnistaa yleisen väsymyksen tai tukkoisuuden seasta. Siksi onkin tärkeää kuulostella omaa oloa ja hakeutua tarvittaessa hakemaan apua allergiaoireisiin.

Siitepölyallergia oireet:

 • Nenän tukkoisuus

 • Nenän vuotaminen

 • Aivasteleminen

 • Silmien kirveleminen

 • Silmien vetisyys

Oireina voi myös esiintyä esimerkiksi iho-oireita tai kurkkukipua ja oireet ovatkin hyvin yksilöllisiä. Allergiaoireiden helpottaminen ja asianmukainen hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana allergia voi tehdä elämästä todella tukalaa. 

Varsinkin lasten kohdalla on haastavan allergian katsottu vaikuttavan myös mielialaan, unenlaatuun ja jopa koulumenestykseen. On siis erittäin tärkeää havaita oireet ja hakea niihin tarvittaessa apua.

Mikä auttaa siitepölyallergiaan?

Siitepölyallergian hoitoon on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten:

 • Antihistamiini
 • Kortisonisuihke
 • Silmätipat

Hoidon päätavoitteena on oireiden poistaminen, ja tarvittaessa lääkkeitä voidaan käyttää myös yhdistelmänä. Allergialääkkeitä on saatavilla myös ilman reseptiä, ja apteekista saa asiantuntevaa neuvoa niiden käytöstä.

Jos allergiaoireiden syy jää epäselväksi tai allergialääkkeet eivät riittävästi lievitä oireita, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Esimerkiksi allergiakauden aikana ilmenevä yskä ja hengenahdistus voivat viitata myös mahdollisen astman mahdollisuuteen.

lapsen allergia

Mitä lääkityksen lisäksi?

Mahdollisen lääkehoidon rinnalla on tärkeää vähentää siitepölyn pääsyä sisätiloihin ja välttää muutenkin joutumista pölyn kanssa kosketuksiin. Esimerkiksi pyykkien kuivaamista ulkona siitepölykautena tulisi välttää.

Siedätyshoito on vaihtoehto, jos oireet jatkuvat häiritsevinä lääkityksestä huolimatta. Tässä hoidossa elimistö totutetaan vähitellen allergiaa aiheuttaviin aineisiin, mikä helpottaa allergiaoireita.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Näitä vinkkejä on myös hyvä hyödyntää:

 • Vältä siitepölyn pääsyä sisätiloihin pitämällä ikkunat suljettuina etenkin tuulisina päivinä.

 • Vaatteiden sekä muiden tekstiilien tuulettamista ulkona kannattaa välttää.

 • Pidä allergeenit poissa vaatteistasi pesemällä ne säännöllisesti etenkin ulkona vietettyjen päivien jälkeen.

 • Pyri välttämään "turhaa" ulkoilua korkeina siitepölypitoisuuden päivinä, ja jos mahdollista, valitse ulkoiluaika varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin ilma on kosteampi ja pöly ei välttämättä leijaile niin paljoa ilmassa.

Liiku myös keväällä

Vaikka siitepölyallergiat voivat tehdä ulkoilusta haastavaa keväällä, on tärkeää muistaa liikunnan merkitys mielelle sekä myös fyysiselle hyvinvoinnille. Kevään saapuessa monet meistä kaipaavat ulkoilma-aktiviteetteja ja liikunnan iloa. Onneksi on olemassa tapoja nauttia liikunnasta keväällä allergioiden kanssa:

Valitse oikea aika liikunnalle: Yritä välttää ulkoilua silloin, kun siitepölypitoisuudet ovat korkeimmillaan. Valitse sen sijaan ulkoiluaika varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin siitepölypitoisuudet ovat yleensä alhaisimmillaan.

Käytä suojavarusteita: Käytä suojavarusteita, kuten aurinkolaseja ja hengityssuojainta, vähentääksesi siitepölyn altistumista liikkuessasi ulkona.

Valitse sisäliikuntavaihtoehtoja: Jos siitepölyallergiat tekevät ulkoilusta mahdottoman vaihtoehdon, harkitse sisäliikuntavaihtoehtoja, kuten kuntosaliharjoittelua, joogaa tai uintia. Valitse liikuntapaikka, jossa on mahdollisimman suuret ikkunat, jotta pääset nauttimaan auringonpaisteesta ja valosta.

Merimagnesium liikkumisen tueksi

Kevään saapuessa ja liikunnan ilon lisääntyessä on tärkeää huolehtia myös kehon hyvinvoinnista. Merimagnesium on loistava lisä liikkumisen tueksi keväällä.

Magnesium auttaa ylläpitämään lihasten ja hermoston normaalia toimintaa, ja se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Suomen Vitamiinikeskuksen Merimagnesium + B-vitamiini on valmistettu korkealaatuisista raaka-aineista ja sen sisältämä merimagnesium on kerätty Irlannin rannikon puhtaista merivesistä.

Merimagnesium on helppo lisätä päivittäiseen rutiiniin, ja se voi auttaa sinua tuntemaan olonsa virkeämmäksi ja energisemmäksi kevään aikana.

Tilaa omasi Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta!

  Takaisin blogiin

  Kirjoita kommentti

  Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.