Nivelvaivat ja niiden vaikutus arkeen

Nivelvaivat ja niiden vaikutus arkeen

Nivelvaivat ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja arkeen. Ne voivat ilmetä erilaisina oireina, kuten kipuna, jäykkyytenä ja liikkumisen vaikeutena, ja ne voivat rajoittaa kykyä suoriutua päivittäisistä askareista. 

Yleisimpiä nivelsairauksia Suomessa ovat nivelrikko sekä nivelreuma. Jotkin nivelkivut voivat kuitenkin johtua myös esimerkiksi nivelten kulumisesta iän myötä.

Lähde: Suomentule.fi

nivelsairaudet

Nivelvaivat ja niiden vaikutukset

Yhden tai useamman nivelissä tuntuvan kivun taustalla voi olla useita eri syitä, kuten:

  • nivelrikko
  • rasitusvamma
  • virheasennot
  • säteilykipu, joka johtuu muista sairauksista.

Laajamittaiset nivelkiputilat voivat puolestaan johtua monista eri tekijöistä, kuten esimerkiksi juurikin nivelrikosta, fibromyalgiasta, nivelten liiallisesta liikkuvuudesta, polymyalgiasta, reumaattisista nivelvaivoista tai sidekudostautien aiheuttamista oireista.

Nivelkivut voivat yllättää

Nivelkipuja esiintyy myös monissa infektiotaudeissa ja yleissairauksissa. Lisäksi kylmä, kosteus ja psyykkiset tekijät voivat laukaista nivelkipua, jonka vuoksi taustalla piilevää syytä voi joskus olla vaikea tunnistaa.

On erityisen tärkeää erottaa niveltulehdus muista nivelkivuista ja tuki- ja liikuntaelinten vaivoista, sillä varhainen hoito voi parantaa merkittävästi potilaan ennustetta.

Niveltulehdus oireet

Niveltulehduksen tyypillisiä oireita ovat:

  • nivelten arkuus
  • turvotus
  • kuumotus
  • jäykkyys
  • liikerajoitukset
  • kipu

Niveltulehduksen voi aiheuttaa moni tekijä, kuten esimerkiksi bakteerit, virukset, kihtikiteet tai jokin reumaattinen sairaus. Niveltulehduksen ja muiden nivelkipujen erottaminen perustuu huolelliseen oireiden arviointiin ja lääkärin tekemään perusteelliseen tutkimukseen. Lisäksi tarvittaessa tehdään tarkentavia laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.

Nivelvaivoissa on aina hyvä tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen!

Lähde: Terveyskirjasto.fi

nivelrikko oireet

Nivelkipujen vaikutus arkeen

Nivelvaivojen vaikutukset arkeen voivat olla moninaisia ja vaihtelevat vaivasta ja ihmisestä riippuen. Ne voivat vaikeuttaa arkisia toimintoja, kuten kävelemistä, istumista tai nukkumista.

Jopa yksinkertaiset tehtävät, kuten purkin avaaminen tai napin kiinnittäminen voivat muuttua haastaviksi nivelvaivojen vuoksi. Lisäksi nivelvaivat voivat vaikuttaa mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin, aiheuttaen stressiä, ahdistusta ja masennusta.

Maria kertoo kokemuksistaan nivelvaivojen kanssa

Haastattelimme 58-vuotiasta Mariaa, joka on kamppaillut nivelvaivojen kanssa jo useiden vuosien ajan. Hän jakoi avoimesti kokemuksistaan ja siitä, miten nivelvaivat ovat vaikuttaneet hänen arkeensa.

Milloin huomasit ensimmäiset merkit nivelvaivoista?

"Ensimmäiset merkit ilmenivät noin kymmenen vuotta sitten nivelten särkynä ja jäykkyytenä."

Mitä oireita koet nivelvaivoihisi liittyen?

"Nivelvaivojen oireet vaihtelevat, mutta yleisimpiä ovat kipu, turvotus ja jäykkyys nivelissä. Erityisesti aamuisin herätessäni koen jäykkyyttä ja vaikeuksia liikkua normaalisti. Kipu on myös jatkuva seuralaiseni, erityisesti jos päiväni sisältää paljon fyysistä aktiivisuutta."

Miten nivelvaivat ovat vaikuttaneet arkeesi?

"Nivelvaivat ovat vaikuttaneet moneen osa-alueeseen elämässäni. Ne vaikeuttavat liikkumista ja tekevät joistakin päivittäisistä askareista jopa tuskallisia. Olen joutunut jättämään joitakin aktiviteetteja kokonaan pois. Esimerkiksi neulominen tuottaa nykyään hankaluuksia."

Miten olet oppinut hallitsemaan nivelvaivoja arjessasi?

"Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja ottamaan asiat rauhallisesti. Olen myös löytänyt helpotusta erilaisista keinoista, kuten fysioterapiasta, lääkityksestä sekä luontaistuotteista. Tärkeintä on ollut hyväksyä tilanteeni ja oppia elämään sen kanssa parhaani mukaan."

Minkä vinkin antaisit henkilölle, joka on huomannut kärsivänsä nivelkivuista?

"On tärkeää kuunnella omaa kehoa. Älä yritä pakottaa itseäsi liiallisiin suorituksiin, vaan anna nivelillesi aikaa levätä ja parantua. Hakeudu lääkäriin. Lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia kevyitä liikuntamuotoja, kuten uintia tai kävelyä, jotka voivat auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja vahvistamaan niitä. Jokainen löytää omat keinonsa kokeilemalla ja kuuntelemalla kehoaan."

lääkäri auttaa

Nivelvaivoihin on hyvä hakea apua ja tukea

Nivelvaivat ovat hyvin yleisiä. Vuonna 2019 nivelrikkoa esiintyi Suomessa 719 700 henkilöllä, joista yleisin oli polvinivelrikko. Suomessa myös polven tekonivelleikkauksia eniten Pohjoismaista.

Nivelrikko myös aiheutti pidempiä sairauspoissaoloja ja puhummekin tuki- ja liikuntaelinten sairauksista suomalaisten kansantautina.

Lähde: ttl.fi

Oikea diagnoosi ja hoito

Ensimmäinen ja tärkein syy hakeutua apuun nivelvaivoissa on oikean diagnoosin saaminen. Ammattilainen pystyy arvioimaan oireidesi vakavuuden ja selvittämään, mistä ne johtuvat. Oikean diagnoosin avulla voidaan suunnitella sopiva hoitosuunnitelma, joka voi sisältää lääkitystä, fysioterapiaa, ravitsemusneuvontaa tai muita hoitomuotoja.

Oireiden lievittäminen ja elämänlaadun parantaminen

Nivelvaivojen hoitaminen voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua. Kipu, jäykkyys ja turvotus voivat häiritä normaalia toimintaa ja haitata päivittäisiä askareita, mutta oikean hoidon avulla näitä oireita voidaan hallita paremmin ja mahdollisesti jopa vähentää.

Komplikaatioiden ehkäisy

Viivyttelemällä hoitoon hakeutumisessa voivat nivelvaivoihin liittyvät komplikaatiot pahentua. Esimerkiksi nivelrikon varhainen hoito voi hidastaa taudin etenemistä ja ehkäistä nivelten vaurioita. Lisäksi nivelvaivoihin liittyvien sairauksien, kuten nivelreuman, varhainen diagnoosi ja hoito voi tukea sairaudessa.

Henkinen tuki

Nivelvaivat voivat aiheuttaa kroonista kipua ja sitä kautta masennusta tai ahdistusta. Puhu tilanteesta avoimesti ammattilaisen kanssa ja muista, että Suomessa on myös vertaistukiryhmiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden jakaa kokemuksia muiden saman tilanteen kanssa kamppailevien kanssa.

Ennaltaehkäisy

Varhainen hoito ja nivelvaivojen asianmukainen hallinta voivat auttaa estämään tilanteen pahenemisen ja mahdolliset komplikaatiot. Lisäksi terveydenhuollon ammattilainen voi tarjota neuvoja ja ohjeita nivelvaivojen ennaltaehkäisyyn, kuten terveellisiin elämäntapoihin ja liikuntaan.

Glukosamiini liikkuvuuden tueksi

paras glukosamiini

Glukosamiini on aine, jota löytyy luonnostaan ihmisen nivelrustoista. Nivelrusto on pehmeä kudos, joka suojaa luun päitä nivelissä ja auttaa niveliä liikkumaan sujuvasti. Ikääntyessä tai kovan fyysisen rasituksen alla glukosamiinin määrä kehossa voi vähentyä.

Suomen Vitamiinikeskuksen glukosamiinivalmisteessa yhdistyvät tehokkaasti imeytyvä glukosamiinihydrokloridi, MSM ja mangaani.

Tilaa suoraan kotiin toimitettuna verkkokaupastamme.

Takaisin blogiin

1 kommentti

Itsellä on rintakipua, selkä & hartiat. Tiiäkkö sitte olenko niin jumissa vai mikä on. Ollu jo pitkää puhutaa vuosista. Lääkärissä olen ravaillut tässä vuosie mittaan, mitään ei löytynyt tiedä olenko sitten niin pirun jumissa vai mitä suolistokin oireilee välillä saattaa olla tietty et ahdistus/stressi korostaa sitä. Sitä kun aika usein on. Lisäksi todettu, että olisi ärtyneensuolen oireyhtynä, siitä kun en ole ihan varma vai onko se siitä ahdistuksesta/ressistä. Välil syö mitä vaa nii ei välttämättä suolisto oireile. Ps. Kyllä noi nivelet ainakin poksuu usein rinta naksahdellu jo vuosia mukaan tullu myös olkapäiden rutina.

Jesse

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.