unien näkeminen

Mitä unet kertovat?

Kun laskemme pään iltaisin tyynyillemme ja suljemme silmämme, astumme salaperäiseen maailmaan, joka on täynnä värikkäitä tarinoita, kummallisia kohtaamisia ja syvällisiä merkityksiä. Unet ovat kuin alitajuntamme romaani, joka piirtää meille kuvia menneestä, nykyisestä ja tulevasta. 

Mutta mitä varten unet ovat olemassa ja miksi osa meistä näkee paljon unia, kun taas jotkut eivät niitä näe oikeastaan koskaan?

Unien tulkinta

Unien tulkinta voi olla joidenkin mielestä "huuhaata", mutta me ihmiset nukumme elämästämme noin kolmasosan. Unia on tutkittu vuosisatojen- jopa tuhansien vuosien ajan. Kun luet enemmän, niin ymmärrät!

Unien tulkinta (saks. Die Traumdeutung) on Sigmund Freudin kirjoittama teos ja yksi psykoanalyysin perusteoksista. Teos alkaa laajalla katsauksella siihen unikirjallisuuteen, jota siihen asti oli kirjoitettu eli vuoteen 1930 saakka. Se on yksi länsimaiden kulttuurihistorian merkittävimpiä teoksia ja saanut uusia näkökulmia uniin liittyen.

unien tulkinta

Oletko analyyttinen vai luova?

Näetkö töihin liittyviä unia, joissa tapahtuu paljon loogisia asioita tai, joissa ratkaiset jonkin käytännön pulman? Tutkimusten mukaan selkounia näkevillä aivojen otsalohkon kaksi aluetta ovat suuremmat, kuin toisilla. Tämä ihmistyyppi on analyyttisempi ja pohdiskelevampi kuin muut.

Kolmannes ihmisistä ei näe unia oikeastaan koskaan tai ei ainakaan muista niitä. Puolestaan paljon unia näkevillä ihmisillä saattaa olla tiettyjä luonteenpiirteitä, kuten:

  • Opit helposti uusia asioita: Unet vahvistavat taitomuistiamme (esimerkiksi pyörällä ajaminen), jolloin voimme päätellä, että paljon uneksivat oppivat helpommin uusia asioita.

  • Osaat käsitellä tunteitasi: Unet monesti käsittelevät alitajunnassamme erilaisia tunteitamme, kuten pelkoa tai vihaa, jännitystä tai onnistumisen kokemuksia. Monesti jäämme miettimään uniamme heräämisenkin jälkeen: ne siis voivat auttaa meitä käsittelemään enemmän erilaisia tunnetiloja.

  • Olet luova: Monien tutkijoiden ja keksijöiden mullistavimmat oivallukset ovat itäneet unen siimeksessä, kun mieli on irtautunut arjen rutiineista ja seikkaillut mielikuvituksen rajoilla. Paljon unia näkevät ovat monesti luovempia, mitä toiset.

Lähde: Tieteen kuvalehti

Yleisimmät unet

Tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että ihmiset näkevät hyvin samankaltaisia unia. Yleisimpiä unia, mitä ihmiset näkevät, liittyvät:

  • hyökkäämiseen tai jahtaamiseen
  • seksuaalisuuteen
  • koulumaailmaan
  • myöhästymiseen
  • läheisten kuolemaan
  • kaatumiseen, tai
  • lentämiseen.

Univaje

Univaje altistaa erilaisille terveysongelmille. Niitä ovat esimerkiksi:

  • aikuistyypin diabetes
  • fyysiset kivut
  • verenpaineen nousu
  • infektioalttius
  • aineenvaihduntahäiriöt
  • palautumisongelmat

Myös ylipainon ja riittämättömän unen on katsottu olevan toisiinsa yhteydessä.

Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Uskotaan, että väsyneenä nälkä koetaan voimakkaampana ja toisen ajattelutavan mukaan taas väsymyksen ajatellaan vähentävän liikunnan määrää.

Lähde: mieli.fi

Heräily öisin on normaalia tietyssä määrin

Unitutkija Markku Partinen kertoo Ylen artikkelissa, että heräily silloin tällöin on normaalia. Aikuinen ihminen herää öisin keskimäärin 02 kertaa. Normaalisti jos takana on yksi huonosti levätty yö, saa seuraavana yönä yleensä paremmin unta.

Jos kuitenkin yöheräily on jatkuvaa, eikä unen päästä saa enää niin sanotusti kiinni – on kyseessä yleensä stressistä johtuvaa valvomista. Syitä tähän voivat myös olla esimerkiksi ärtynyt rakko, uniapnea tai esimerkiksi masennus.

Tärkeintä olisi aina selvittää unettomuuden juurisyy ja yrittää saada siihen apua.

uni

Melatoniini univajeeseen?

Melatoniini on hormoni, jota erittyy kehossamme pimeässä ja joka säätelee unirytmiämme. Se on yleisesti ottaen tunnettu unenlaatua parantavana lisäravinteena, erityisesti niille, jotka kohtaavat vaikeuksia nukahtamisessa tai  unen ylläpitämisessä.

Melatoniinilisät voivat olla hyödyllisiä, kun pyritään normalisoimaan unirytmiä, erityisesti matkustuksen aiheuttaman aikaeron tai vuorotyön vaikutusten lieventämiseksi. On kuitenkin tärkeää huomata, että melatoniini ei ole ratkaisu kaikkiin unen laatuun liittyviin ongelmiin, joten vakavimmissa uniongelmissa kannattaa yrittää löytää apua unettomuuden juurisyihin.

Laadukas melatoniini

Suomen Vitamiinikeskuksen Melatoniini 1,9mg ei ole pelkästään nukahtamista edistävä tuote, vaan se on kehon omaan rytmiin mukautuva hormoni, joka auttaa sinua siirtymään uneen luontaisesti.

Suuhun liukeneva ja nopeasti vaikuttava tabletti on erinomainen valinta niille, jotka kaipaavat nopeaa ja helppoa apua unen saavuttamiseksi.

paras melatoniini

Takaisin blogiin

1 kommentti

Mielenkiintoista unien analysointia. Uutta oli se, että loogisia unia näkevät ihmiset ovat analyyttisempiä ja paljon unia näkevät luovempia.

Eeva Puttonen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.