Luonnolliset keinot raskaaksi tulemiseen

Hedelmällisyyden tukeminen luonnollisesti

Hedelmällisyys on tärkeä osa monien ihmisten elämää, vaikka kaikki eivät lapsia suunnittelekaan ja myös se on täysin ok.

Usea kuitenkin etsii keinoja hedelmällisyyden tukemiseen luonnollisesti. Osalla on saattanut olla ongelmia lasten saamisessa, kun taas toiset haluavat pelata varman päälle alusta alkaen.

Onneksi on olemassa useita erilaisia tapoja tukea hedelmällisyyttä. Tässä blogitekstissä tarkastellaan keinoja, jotka voivat auttaa tukemaan hedelmällisyyttä luonnollisesti (huom. ne eivät ole tae raskautumiselle).

Raskaaksi tuleminen ruokavalio

1. Monipuolinen ruokavalio

Ruokavaliolla pystytään tukemaan hedelmällisyyttä, niin miehillä - kuin naisilla. Olet saattanut kuulla, että esimerkiksi merenelävät, kuten osterit sisältävät paljon sinkkiä ja ne tunnetaan siitä syystä luonnon "lemmenrohtona".

Kun syömme säännöllisesti ja ruokavaliomme on monipuolinen sisältäen paljon kaikkia ravintoaineita myös hormonitoimintamme kiittää. Insuliini-hormoni pysyy tasaisena, kun syömme säännöllisesti esimerkiksi viisi kertaa päivässä.

Vaikka tämä ei ole suora tae raskautumiselle, niin tukee tasapainoinen hormonitoiminta koko kroppaa ja näin ollen voi myös tukea raskautumista.

2. Stressin vähentäminen

Stressi vaikuttaa hormonitoimintaamme suoraan, sillä stressihormonia erittyy paljon stressaantuneessa tilassa.

Kovaan ja pitkäkestoiseen stressiin voi liittyä hormonaalisia häiriöitä, jotka muuttavat niin aineenvaihduntaa, kuin myös seksuaalitoimintoja. Myös sukupuolihormonien, kuten naishormonien sekä testosteronin tasapaino häiriintyy pitkään jatkuvassa ylikuormitustilassa.

Miehillä tämä voi johtaa jopa siittiöiden tuotannon vähenemiseen, kun taas naisilla esimerkiksi epäsäännöllisiin kuukautisiin tai niiden puuttumiseen kokonaan. Stressi voi aiheuttaa myös haluttomuuteen liittyviä ongelmia.

Lähde: Duodecimlehti.fi

Raskaaksi luonnollisin keinoin

Tutkimuksessa tutkittiin stressihormonien määrää ja raskautumista

Yleisesti erilaisten tekijöiden, kuten tupakoinnin, ylipainon, alkoholinkäytön sekä iän tiedetään vaikuttavan raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen. Stressin vaikutusta on kuitenkin tutkittu vähemmän.

Oxfordin yliopiston tekemässä tutkimuksessa asiantuntijat mittasivat stressihormoneja naisilla, jotka suunnittelevat perheenlisäystä. Tutkimusten tulokset puhuivat puolestaan; havaittiin, että stressaantuneimmilla oli pienempi mahdollisuus tulla raskaaksi.

Tutkimuksessa seurattiin 274 raskautta yrittävää 18–40-vuotiasta naista, joiden sylkinäytteistä mitattiin stressihormonien adrenaliinin sekä kortisolin määrää.

Kortisolilla ei vaikutusta - toisin kuin adrenaliinilla

Naisilla, joilla oli korkeimmat adrenaliinitasot (pakene ja juokse-hormoni), oli noin 12 % pienempi mahdollisuus tulla raskaaksi hedelmällisinä päivinä verrattuna alhaisemmat tasot omaaviin naisiin. Kortisolitasoissa ei havaittu suoranaista vaikutusta raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen.

Lähde: bbc.com

Stressi voi olla oravanpyörä

Lapsen toivominen voi todella mennä yrittämiseksi, jolloin ajan kuluessa yrittäminen saattaa alkaa todella stressaamaan, mikä ei tutkimustenkaan valossa ainakaan helpota raskaaksi tulemisen mahdollisuutta.

Tutkimusten mukaan noin joka kuudes pari joutuu toteamaan, ettei hedelmöittyminen ole toteutunut vuoden yrittämisen jälkeen. Se voi myös olla monelle; niin miehelle, kuin naiselle kriisitilanne. Joillekin jopa pahin siihen astisista tai elämän ensimmäinen.

Kuinka olla stressaamatta raskaaksi tulemisesta?

On hyvä muistaa, että stressi ei onneksi aiheuta pitkäaikaista lapsettomuutta. Kuitenkin, kun monen jopa suurin unelma ei toteudu  herää siitä luonnollisesti todella moninaisia tunteita.

Se voi aiheuttaa itsesyytöksiä, epäonnistumisen tunteita, surua tai "kuoreen vetäytymistä". Toisaalta lapsettomuus voi myös lähentää parisuhdetta oman kumppanin kanssa, jos asiasta pystytään keskustelemaan avoimesti.

Lähde: Duodecimlehti.fi

Näillä keinoin stressiä voi yrittää lieventää:

  • Kerää tietoa luotettavista lähteistä, jos se helpottaa.
  • Hanki vertaistukea.
  • Keskustele lääkärin kanssa.
  • Edesauta kehon ja mielen yhteyttä urheilulla tai meditoinnilla.
  • Anna itsesi tuntea vaikeatkin tunteet.
  • Keskustele mahdollisen kumppanin kanssa avoimesti.
  • Älä jää asioiden kanssa yksin!

Entä jos läheinen kärsii lapsettomuudesta?

Nämä keinot eivät ole mikään tae raskautumiselle, mutta ne ovat varmasti turvallisia, eikä niistä ainakaan voi olla haittaa. Ne voivat myös avata uusia näkökulmia aiheeseen liittyen.

Moni lapsettomuudesta kärsivä on kahlannut todennäköisesti kaikki maailman keinot ja nettipalstat läpi tutkiessaan hedelmöittymisen maksimointia. Jos sinulla on läheinen ja tiedät hänen toivovan perheenlisäystä – on tärkeintä kysyä esimerkiksi, että mitä kuuluu.

3. Riittävä ravintoaineiden saannin varmistaminen

Jos toiveessa on raskautuminen – on riittävä ravintoaineiden saanti hyvä varmistaa esimerkiksi laadukkaiden lisäravinteiden avulla. Monet käyttävät monivitamiinia, kun taas toiset turvautuvat optimoimaan tiettyjen ravintoaineiden riittävää saantia.

Foolihappo

Foolihappo eli B9-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jonka tarve lisääntyy raskauden aikana. Siksi moni alkaa syömään sitä ravintolisänä jo ennen raskautta. THL:n sivuilla suositellaan aloittamaan B9-vitamiinin syöminen jo noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä.

Foolihappo sisältyy Suomen Vitamiinikeskuksen Pitkävaikuitteiseen Monivitamiiniin ja on Suomessa valmistettu, laadukas Avainlippumerkin omaava tuote.

Sinkki

Sinkin tarve lisääntyy fyysisessä rasituksessa sekä raskauden ja imetyksen aikana, jonka vuoksi moni haluaa varmistaa sen riittävän saannin jo ennen raskautta.

Suomen Vitamiinikeskuksen Triplasinkki + C -valmiste on suomalainen ja laadukas ravintolisävalmiste, joka sopii kaikkiin elämäntilanteisiin. 

Suomessa valmistetut lisäravinteet kotiin toimitettuina

Tilaa laadukkaat ja Suomessa valmistetut lisäravinteet suoraan kotiin Suomen Vitamiinikeskuksen verkkokaupasta.

Suomen Vitamiinikeskuksen ravintolisät ovat varmasti turvallisia käyttää ja niistä on käyttäjälleen myös hyötyä. Kaikki tuotteet  valmistetaan aina suomalaisessa lääketehtaassa korkeiden laatustandardien mukaisesti.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.