puhelin sängyssä

Älylaitteet ja unenlaatu: nuku paremmin

Ilta kirjan ja teekupin parissa: kenellä se enää toteutuu? Toivottavasti mahdollisimman monella!

Ruutujen tuijottelulla on yllättävän suuri vaikutus unenlaatuumme ja siihen, kuinka helposti saamme unen päästä kiinni. Kunnon tylsyys on hieman katoava ongelma, kun katseet suuntautuvat todella helposti luureihin tai koko ajan täytyisi olla tehokas.

puhelin sängyssä

Ajatus istumisesta ja seinään tuijottelusta, oleskelu kumppanin kanssa ilman ruutuja tai keskittyminen toisen sanoihin ovat joskus vain kuviapuhelimien ruuduilla tai viestejä WhatsApissa.

Sovellusten selailuun saattaa mennä useampi tunti joka illasta, jonka lisäksi se saattaa vaikuttaa merkittävästi uneen. Nappaa vinkit talteen, kuinka voit ehkä parantaa unenlaatuasi!

Puhelin ja uni

Yleinen ajatus on, että esimerkiksi puhelimen selaileminen ennen nukkumaanmenoa on huono juttu. Sitä se monesti onkin, mutta todellisuudessa joidenkin tutkimusten tulokset ovat hyvin ristiriitaiset.

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulosten mukaan puhelimen toljottaminen ennen nukkumaanmenoa heikentää kyllä yleisesti ottaen unenlaatua, mutta tämä on riippuvaista myös puhelimen käyttötavoista.

Onko puhelimen käyttö passiivista vai aktiivista?

Tutkimus osoitti, että suurin haittavaikutus puhelimen käytöstä oli nukkumaanmenoajan viivästyminen. Jokainen kymmenenkin minuuttia poissa yöunista on pois myös palautumisesta ja levosta.

Sen sijaan sillä oli myös väliä, mitä puhelimella oikein teki. Kysymys kuuluukin:

Oletko samaa mieltä, että joskus on kiva tuijottaa rentoa sarjaa ja olla hetki miettimättä arjen stressitekijöitä ennen nukkumaanmenoa?

Moni vastaa tähän, että kyllä. Ja tämä on huomattu myös tutkimuksen tuloksissa. 

Viihde voi rauhoittaa

Tietoa kerättiin myös siitä, kirjoittivatko osallistujat puhelimella ennen nukkumaanmenoa.

Tarkoituksena oli tehdä eroa puhelimen passiivisen ja aktiivisen käytön eli kirjoittamisen välillä ja selvittää, nostaako aktiivinen käyttö käyttäjän vireystasoa ja lykkääkö se nukahtamista enemmän kuin passiivinen käyttö.

👍🏼Tulokset kertoivat, että viihdesovellusten käyttö sekä viestien näpyttely sängyssä heikentävät unen laatua, mutta jos tämä tapahtuu jo reilusti ennen nukkumaanmenoa niin unen laatu voi jopa parantua! (Toki liika on aina liikaa).

👎🏼Pelien pelaaminen sekä uutisten lukeminen saavat aivot liian kierroksille ja niillä oli selvät vaikutuksen unenlaatua huonontavasti.

Asiat on mukava hoitaa ennen nukkumaanmenoa

Kun arkiset askareet saa hoidettua sekä keskustelut keskusteltua ennen nukkumista, voi Nukkumattia lähteä moikkaamaan levollisimmin mielin. Jotkut tulokset kertoivat, että hyötysovellusten käyttö saattoi parantaa unen laatua jopa sängyssä käytettynä.

Tähän ei kuitenkaan kannata liikaa tuudittautua, sillä Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset viettivät esimerkiksi vuosina 2020–2021 näyttöjen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia aikaa, mikä on todella paljon!

Mitä on tehtävissä?

Tällä siniruutujen aikakaudella meidän täytyy nimenomaisesti miettiä, mitä voimme itse tehdä. Puhelimen ruutuihin uppoutuu liiankin hanakasti, jos asiaan ei kiinnitä mitään huomiota ja tämä voi näyttäytyä myös univaikeuksina.

Esimerkiksi lapsille on olemassa erilaisia oppaita ja ohjaita, mikä olisi hyvä ruutuaika minkäkin ikäiselle. Aikuisilla tämä on luonnollisesti enemmänkin omalla vastuulla. 

Jos puhelinta kokee olevan pakko käyttää esimerkiksi työn puolesta, voi näistä vinkeistä olla apua:

Tässä muutamia vinkkejä:

1. Vinkki: 

Vähennä älylaittaiden kirkkautta ja säädä näyttöjen värilämpötilaa iltaisin. Myös televisioiden kirkkautta on yleensä helppo säätää näytön asetuksista.

2. Vinkki:

Aseta itsellesi "laitetauko" ennen nukkumaanmenoa, jolloin et yksinkertaisesti käytä älylaitteita.

3. Vinkki:

Hyödynnätkö koskaan internetistä löytyviä rentoutuksia? Kokeile rentouttavia äänitehosteita tai meditaatio-appeja rentoutumisen tukemiseksi.

4. Vinkki:

Laita puhelin vähintään äänettömälle ja mielellään pois makuuhuoneesta nukkumaan mennessä.

 älypuhelin sängyssä

Melatoniini – Hyvän unen tueksi

Melatoniini on luontainen yön ajan hormoni, jota kehomme tuottaa verenkiertoon. Sen erittyminen vähenee luontaisesti, jos silmämme aistivat valoa. Sen eritys vähenee myös monesti iän myötä, tosin vähenemisessä on eroja.

Melatoniini on helppo ja turvallinen tapa tukea unta.

Paras melatoniini?

Paras melatoniini on kotimainen valmiste, joka on kehitetty nykypäivän haasteisiin sopivaksi.

Suomen Vitamiinikeskuksen lyhytvaikutteinen Melatoniini 1,9mg lyhentää nukahtamisaikaa sekä tukee aikaerorasituksen kynsissä olevaa kehoa.

Suomen Vitamiinikeskuksen melatoniini on suuhun liukeneva ja nopeasti vaikuttava, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan niille, jotka kaipaavat nopeaa ja helppoa apua unen saavuttamiseksi.

Tilaa verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.