Vahva vastustuskyky – Näin pidät itsesi terveenä!

Vahva vastustuskyky – Näin pidät itsesi terveenä!

Oletko joskus miettinyt, miksi työkaveri ei ole ikinä kipeänä? Tai miksi yksi perheenjäsen tuntuu aina sairastuvan muita helpommin?

Yksi tärkeä tekijä taudeilta välttymisessä on oma luontainen vastustuskykymme. Se on meillä kaikilla hieman erilainen: toisilla parempi ja toisilla heikompi. On kuitenkin syytä muistaa, että sen toimintaan voimme myös itse vaikuttaa!

Miten vahvistaa vastustuskykyä?

Kehomme on kokonaisuudessaan todella viisas systeemi. Immuunijärjestelmämme suojaa meitä erilaisilta infektioilta, sairauksilta ja muilta ulkoisilta uhilta. Vastustuskyky voidaan itse asiassa jakaa kahteen erilaiseen osaan: luontaiseen ja hankittuun. Ne toimivat yhdessä tauteja vastaan taistellen.

Luontaisella vastustuskyvyllä tarkoitetaan kehon omaa synnynnäistä kykyä puolustautua bakteereita tai viruksia vastaan. Hankittu eli adaptiivinen vastustuskyky tarkoittaa kehon kykyä sopeutua toimimaan taudinaiheuttajia vastaan silloin, kun luonnollinen vastustuskykymme ei ole pystynyt torjumaan niitä. Se muokkaantuu esimerkiksi rokotusten ja sairastettujen tautien myötä aina uudenlaiseksi ja tehokkaammaksi.

Jotta kehosi kykenee torjumaan tauteja ja ylläpitämään terveyttä, vastustuskyvyn vahvistamiskeinot ovat tärkeitä. Hyvä vastustuskyky mahdollistaa arjen sujuvuuden ilman turhia sairasteluja ja auttaa meitä nauttimaan elämästä 😊 

Hyvät elintavat ovat kaiken perusta 

Ehkä tässä kohtaa huokaiset kyllästymisestä – onhan tämä jo kuultu! Mutta näin se vaan on: omilla elintavoillamme on merkittävä vaikutus siihen, miten terveytemme ja sen myötä myös vastustuskykymme toimii. Sopiva määrä liikuntaa ja unta, monipuolinen ravitsemus ja mahdollisimman vähäinen stressikuormitus ovat tärkeitä apukonsteja oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Eikä sovi unohtaa myöskään hyvän käsihygienian merkitystä; tähän me onneksi olemme oppineet viimeistään parin edeltävän vuoden aikana. Huolellinen käsienpesu ennen ruokailua, heti kotiin tullessa ja aina vessassa käynnin jälkeen auttavat ennaltaehkäisemään tautia aiheuttavien pöpöjen kulkeutumista limakalvoillemme.

Ruokavalio vastustuskyvyn parantamiseen

Oikeanlainen ravinto auttaa kehoamme tekemään työtään. Tarvitsemme monipuolista ja ravinnerikasta ruokaan, jotta immuunijärjestelmämme saa kaikki toimintaansa tarvitsemansa ravintoaineet.

Kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Ne auttavat kehoa torjumaan tulehduksia ja muita sairauksia.

Myös proteiinin riittävä saanti on tärkeää, sillä se auttaa kehoa tuottamaan vasta-aineita. Hyviä proteiinin lähteitä ruokavaliossa ovat esimerkiksi palkokasvit (herneet, pavut, linssit, soija), kala, kana ja tofu. Myös rasvan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota ja suosia pehmeitä rasvoja, kuten rypsi- ja oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä sekä avokadoa.

C-vitamiinipitoisia ja terveellisiä ruoka-aineita

Liiallinen kova rasva, sokeri ja alkoholi voivat kaikki aiheuttaa vastustuskyvyn heikkenemistä ja toki niillä on myös muita terveydelle haitallisia ominaisuuksia, joten nautithan näitä kohtuudella 😊

Mitkä vitamiinit lisäävät vastustuskykyä?

Kaikista tärkeimmät vitamiinit ja kivennäisaineet vastustuskyvyn vahvistamisessa ovat C-vitamiini, D-vitamiini, sinkki ja seleeni.

Voit varmistaa näiden riittävän saannin ja saada tukea oman vastustuskyvyn ylläpitoon valitsemalla ravintolisän, joka sisältää kaikki edellä mainitut. Suomen Vitamiinikeskuksen kehittämä Vastustuskyky+ sisältää triplasinkkiä, C- ja D3-vitamiineja, valkosipuliuutetta ja seleeniä. Nämä tehoaineet muodostavat tehokkaan yhdistelmän, joka auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään elimistön omaa vastustuskykyä.

Sinkki on tunnetusti tärkeä hivenaine, joka auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmän toimintaa ja edistää terveen ihon, hiusten ja kynsien kasvua. Vastustuskyky+ sisältää erityisen triplasinkkiyhdistelmän, joka varmistaa sinkin tehokkaan hyödyntämisen elimistössä ja optimoi sen vaikutukset vastustuskyvyn tukemisessa.

Kuvituskuva naisesta lootusasennossa

Lisäksi Vastustuskyky+ sisältää C-vitamiinia, joka vaikuttaa monin tavoin immuunijärjestelmän solujen toimintaan, kuten valkosolujen aktivoimiseen ja tulehdusreaktioiden hillitsemiseen. C-vitamiini toimii myös tehokkaana antioksidanttina, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja edistää sidekudosten uusiutumista. Näin ollen C-vitamiini auttaa kehoa toipumaan nopeammin vammoista ja tulehduksista.

D-vitamiini puolestaan edistää immuunijärjestelmän puolustusreaktioiden säätelyä ja ylläpitoa, mikä auttaa kehoa torjumaan infektioita tehokkaammin. Lisäksi se vaikuttaa myös valkosolujen toimintaan yhdessä C-vitamiinin kanssa. Valkosolut ovat keskeisessä roolissa immuunijärjestelmässämme, sillä ne vastaavat vieraiden taudinaiheuttajien tunnistamisesta ja tuhoamisesta.

Myös seleeni on välttämätön hivenaine immuunijärjestelmän terveelle toiminnalle. Se toimii tehokkaana antioksidanttina, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä ja edistää immuunijärjestelmän puolustusreaktioiden toimintaa.

Kuvituskuva naisesta nyrkkeilemässä bakteereja vastaan

Edellä mainittujen vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi Vastustuskyky+ sisältää valkosipuliuutetta. Valkosipulin sisältämä allisiini on tunnettu vastustuskykyä tukevista ominaisuuksistaan. Allisiinin on havaittu ehkäisevän erilaisia tulehduksia ja aktivoivan ihmisen puolustusmekanismeja. Vastustuskyky+ sisältää peräti 1250 µg allisiinia! Saat siis tuotteesta valkosipulin hyödyt ilman hajuhaittoja. 😉

Tilaa Vastustuskyky+ helposti verkkokaupastamme!

Takaisin blogiin

1 kommentti

Luettu on ja tarkkaan. En tarvitse nyt lisää

Raili Kotilainen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.