Lisäravinteesta apua testosteronituotantoon? Sekä ilmainen testi!

Paidaton mies sekä testosteroni kemiallinen merkki. Päällä teksti "tee ilmainen testi!".

Testosteronituotantoa tukevat lisäravinteet ovat kasvattaneet suosiotaan samaan aikaan, kun testosteronitasot ovat tippuneet yhä nuoremmalla väestöllä.

Testosteronitasot

Ylen artikkelissa kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Piha toteaa huolensa esimerkiksi miesten masennusoireiden sekä alhaisten testosteronitasojen välillä. Artikkelin esittämien tutkimusten mukaan lihavuus on yksi merkittävimmistä syistä testosteronitasojen laskuun.

Miehen testosteronintuotanto on korkeimmillaan noin 25 vuoden iässä, jonka jälkeen hormonitasot alkavat vähitellen laskea, erityisesti 40 ikävuoden jälkeen. Iän vaikutus ei kuitenkaan ole niin merkittävä kuin aiemmin ajateltiin.

Aiemmin uskottiin, että testosteronitasot romahtavat ikääntyessä, mutta nykyisen tiedon mukaan lasku ei ole niin dramaattinen. Toisin sanoen ikä ei ole ainoa syy testosteronitasojen alenemiseen. Naisilla hormonitasot tippuvat kertaheitolla vaihdevuosien aikaan, kun taas miehillä lasku tapahtuu pikku hiljaa.

Mikä on testosteroni?

Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni, jota tuotetaan pääasiassa kiveksissä. Se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi:

  • lihasmassan ylläpitoon
  • energisyyteen
  • luuston terveyteen
  • seksuaalisiin haluihin

Testosteronitasot alkavat luonnollisesti laskea hieman iän myötä, ja osa miehistä kokee tämän jo ennen keski-ikää. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, alhaista libidoa tai lihasvoiman heikkenemistä.

Testosteronikorvaushoito

Alhaisen testosteronitason itsehoidossa elämäntapamuutokset, kuten laihduttaminen ja liikunnan lisääminen, voivat merkittävästi nostaa testosteronipitoisuutta, erityisesti miehillä, joilla on vyötärölihavuutta tai aineenvaihdunnan häiriöitä.

Lääkärin kanssa aloitettavaa testosteronikorvaushoitoa suositellaan vain, jos veren testosteronitaso on selvästi normaalia alhaisempi, ja hoidon mahdolliset riskit, kuten eturauhasvaivat, arvioidaan huolellisesti. Yleisin hoitomuoto on testosteronigeeli, joka vaatii lääkärin reseptin ja säännöllistä seurantaa. Hoitoa voidaan toteuttaa myös injektiohoidolla.

Voiko ruokavaliolla parantaa testosteronitasoja?

Oikeanlainen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa hormonitasapainon ylläpitämistä. Ravintoaineet, kuten:

  • sinkki
  • magnesium
  • D-vitamiini,

ovat välttämättömiä testosteronituotannolle. Kasvisten, proteiinien ja terveiden rasvojen lisääminen ruokavalioon voi auttaa tukemaan kehon luonnollista testosteronituotantoa. On kuitenkin myös tärkeää, että aineenvaihdunta toimii ja ruokavalio on osana liikkuvaa kroppaa, jotta aineenvaihdunta sekä hormonitoiminta toimii.

Testo+ tuote miehen kädessä. Toisessa kädessä jakoavain.

Testosteroni ravintolisä

Testosteroni ravintolisästä ei ainakaan voi olla haittaa, jos kyseessä ovat tutkitut ja luonnolliset ainesosat, jotka tukevat omaa hormonitoimintaa. Tosin lisäravinteet ovat aina vain monipuolisen ruokavalion sekä terveiden elämäntapojen tuki.

    Testosteroni lisäravinteen käyttö voi olla suositeltavaa erityisesti niille, jotka epäilevät itsellään hormonivajetta, mutta eivät halua vielä käyttöönsä lääkäriltä saatavia "enemmän radikaaleja" hoitomuotoja.

    Testo+ valmiste miehen kädessä, toisessa kädessä jakoavain. Tilaa tuote suoraan kotiovelle verkkokaupastamme!

    Luonnolliset tavat nostaa testosteronitasoja

    Testosteronitasoja voi yrittää nostaa myös luonnollisin keinoin. Näitä keinoja ovat esimerkiksi:

    • Voimaharjoittelu ja säännöllinen liikunta
    • Riittävä uni ja stressinhallinta
    • Ruokavalion monipuolistaminen ja erityisesti sinkin ja D-vitamiinin saannin varmistaminen
    • Alkoholin ja sokerin käytön vähentäminen

    Jos testosteronitasot ovat alhaiset ja elinvoimasta tuntuu puuttuvan jotain, kannattaa ensin harkita luonnollisia keinoja parantaa tilannetta. Lisää vinkkejä ja tietoa löydät artikkelista: Mies, onko veto poissa?.

    Epäiletkö alhaisia testosteronitasoja?

    Alhaiset testosteronitasot voivat ilmetä monin eri tavoin, ja oireet ovat usein arkipäiväisiä, jolloin niiden tunnistaminen voi olla haastavaa. Jos kuitenkin tunnistat oireita itsessäsi, saattaa olla hyvä hetki pohtia, voisiko kyse olla testosteronivajeesta.

    Testi- tai lääkärin vastaanotolla tehtävät mittaukset auttavat selvittämään tilanteen tarkemmin. On kuitenkin olemassa myös suuntaa antavia testejä, joilla on helppo testata, voiko testosteronivajeeseen olla viittauksia sekä saamaan pohtimaan omaa tilannetta.

    Alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa energiatasoihisi – tee testi ja ota selvää!

    Takaisin blogeihin

    1 kommentti

    Hei
    Olen käyttänyt Triplasinkki + C-vitamiinia imeskelemällä, mutta siitä jää pitkäksi aikaa suuhuni epämiellyttävä, hieman metallinen maku. Voiko sitä käyttää myös nieltynä vai menettääkö se silloin liikaa tehoaan ?

    Terveisin
    Timo

    Timo Virtanen,

    Jätä kommentti

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.