Tukeeko magnesium painonpudotusta? 3 faktaa

Tukeeko magnesium painonpudotusta? 3 faktaa

Magnesium on tärkeä kivennäisaine, joka on tunnettu siitä, että suurina pitoisuuksina se saattaa tihentää vessareissuja. Siksi voisi kuvitella, että se olisi hyvänä tukena myös aineenvaihdunnan ja painonpudotuksen edistämisessä.

Suomalaisten ylipaino lisääntynyt

On fakta, että suomalaisten ylipaino on lisääntynyt. THL:n julkaiseman tiedotteen mukaan yhä useampi työikäinen on ylipainoinen. Painoa ei koskaan kannata tarkkailla turhaan, mutta merkittävään ylipainoon pyritään löytämään jatkuvasti ratkaisuja.

Jotkut saattavat kokea olonsa jopa voimattomaksi sekä keinot vähäisiksi painonpudotuksessa. Apua ja tukea kannattaakin aina hakea ammattilaiselta, kuten omalta hoitavalta lääkäriltä.

Mutta voiko magnesium tukea painonpudotusta?

Magnesium saantisuositus

Magnesium saantisuositus päivässä on naisilla 280 mg ja miehillä 350 mg.

Magnesium puute ei tavallisesti vaivaa monipuolisen ruokavalion omaavaa henkilöä. Yleensä puutokseen liittyy liitännäissairauksia tai muita ongelmia, kuten esimerkiksi:

 • Suoliston imeytymishäiriö
 • Diabetes
 • Pitkään jatkunut alkoholin käyttö
 • Nesteenpoistolääkkeet

Magnesium puute oireet

Magnesiumin puutteen oireita voivat olla:

 • Janon tunne
 • Lihasten kipeytyminen ja voimattomuus
 • Ummetus
 • Kuukautiskivut
 • Hermostuneisuus
 • Aistiyliherkkyys
 • Tasapainohäiriöt

Magnesium yliannostus

Magnesiumista yliannostuksen saaminen on todella harvinaista, sillä ylimääräinen magnesium poistuu elimistöstä virtsan mukana. Kaikkein yleisimmin yliannostustapaukset liittyvät sairauksiin, kuten esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaan.

Magnesiumista puhutaan varsin usein terveyskeskusteluissa, sillä sen riittävällä saannilla on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Syvennytään kuitenkin kolmeen faktaan, niin tiedämme enemmän magnesiumin ja painonpudotuksen yhteydestä.

1. Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa

On vain muutamia aineita, jotka auttavat niin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, kuin magnesium. Se on oikea tehomineraali. Moni käyttää sitä myös painonpudotuksen tukena varsinkin, jos omaan arkeen on lisätty aikaisempaa enemmän liikuntaa.

Yli 300 entsyymiä ovat riippuvaisia magnesiumista

Energia-aineenvaihdunta on todella tärkeä osa paitsi kestävyysurheilua, mutta myös jokapäiväistä elämää.

Magnesium on välttämätön nukleiinihappojen ja proteiinien synteesille, väliaineenvaihdunnalle ja spesifisille toimille eri elimissä, kuten hermo- lihas- ja sydän- ja verisuonijärjestelmissä. Yli 300 entsyymiä ovat riippuvaisia magnesiumista.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että magnesium on erittäin keskeisessä roolissa energia-aineenvaihdunnassa, sillä se osallistuu jokaisen ravintoaineen (rasva, hiilihydraatti, proteiini) reaktioihin. Sen yhtenä tärkeänä tehtävänä on myös vakauttaa DNA:ta ja RNA:ta.

Magnesium on oikea tehomineraali

Jos tämä kuulostaa sekavalta, niin ei hätää! Tärkein pointti on, että magnesium on aivan huikea mineraali ja kehomme osaa hyödyntää sitä todella uskomattomilla tavoilla. 🤩

Koska energia-aineenvaihdunta on keskeisessä roolissa painonpudotuksen tavoittelussa, voidaan todeta, että se voi toimia painonpudotuksen tukena.

Nainen jonka keskivartalossa on hehkuva suoliston kuva

2. Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa

Magnesiumin tiedetään olevan varsinkin lihasmassan kasvattajien suosiossa. Eikä tällä tarkoiteta pelkästään niin sanottua magnesiumjauhetta, jota urheilijat hierovat käsiinsä saadakseen paremman otteen painoista.

Puhumme sisäisesti nautitusta magnesiumista, jota kehomme tarvitsee monissa eri toiminnoissa.

Magnesium tukee jokapäiväistä arkea, vaikka oma lihaskunto olisikin heikohko. Jo arkiliikunnan lisääminen on hyvä askel kohti pienempää vaa’an lukemaa ja kokonaisvaltaista hyinvointia.

Arkiliikunnan muotoja voivat olla esimerkiksi:

 • Portaiden kävely hissin sijasta
 • Työmatkaliikunta
 • Pihan hoito
 • Kävellen kaupassa käynti
 • Lemmikin ulkoiluttaminen
 • Lasten kanssa leikkiminen

Koska magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa, on se siis myös arkiliikkujan tukena.

Se osittain estää kalsiumin imeytymistä, mikä auttaa lihaksia paremmin rentoutumaan supistumisen jälkeen esimerkiksi harjoituksen aikana. Jos lihas jäisi supistukseen, voisi se aiheuttaa kipuja tai vaikeutta toimia jokapäiväisessä elämässä.

Se siis edistää lihasten toimintaa ja lihasten toiminta luonnollisesti liitetään usein painon pudottamiseen, jos arkeen lisätään erilaisia liikkumismuotoja.

Magnesium suonenveto

Magnesiumin ei voida sanoa suoranaisesti auttavan suonenvetoihin, mutta se edistää elektrolyyttitasapainoa sekä esimerkiksi hermoston normaalia toimintaa. Nestetasapainon säilyminen on tärkeässä roolissa, kun pyritään pääsemään eroon ikävistä lihaskrampeista.

 Nainen nostamassa tankopainoa käsillään

 3. Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä

Proteiinisynteesi on tärkeä osa kehon toimintaa. Se tarkoittaa sitä, että keho on rakentavassa tilassa. Se on siis todella tärkeä tekijä lihasmassan muodostumisessa ja se on monimutkaisin ihmisen biosynteettisistä reiteistä.

Vaikka lihasmassan kasvattaminen mielletään usein aktiiviurheilijoiden tavoitteeksi, ovat lihakset todella tärkeässä roolissa ihan jokapäiväisessä arjessa. Iän myötä lihaskunnon merkitys myös korostuu.

Proteiinisynteesi ja painonpudotus?

Usein painonpudotuksen yhteydessä puhutaan “kiinteytymisestä”, sillä se on monen toiveena. Tällä usein tarkoitetaan sitä, että lihasmassan määrää kehossa halutaan lisätä ja rasvan määrää puolestaan vähentää.

Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä ja proteiinisynteesi puolestaan edistää lihasmassan kasvattamista. Johtopäätöksenä voimme todeta, että proteiinisynteesin tukeminen ei ole todellakaan huono asia painonpudotuksen yhteydessä.

Merimagnesium painonpudottajan tueksi

Merimagnesium + B-vitamiinivalmiste on loistava yhdistelmä puhtaasta merivedestä valmistettua merimagnesiumia sekä optimaalisessa suhteessa myös B1-, B3 ja B6-vitamiineja.

Se on helposti imeytyvässä muodossa sekä vatsaystävällinen sisältäen jopa 90 % liukoisuusprosentin. Vain yksi tabletti päivässä riittää turvaamaan magnesiumin riittävän imeytymisen päivittäisessä arjessa.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.