Arkirutiinit voivat auttaa tuomaan järjestystä päivään ja vähentämään stressiä. Hyvin suunnitellut rutiinit auttavat sinua hallitsemaan tehokkaammin arkea ja tekemään siitä sujuvampaa. On myös helpompaa keskittyä itselle merkityksellisiin asioihin.
1. Mitä jos rutiineja ei olisi?
Entä jos heräisimme aamulla maailmaan ilman aikatauluja, rutiineja tai selkeitä suuntaviivoja? Kaikki rajat olisivat poissa, ja jokainen hetki olisi täynnä mahdollisuuksia. Mikä tahansa voisi tapahtua, eikä mikään olisi ennustettavissa.
Mistä lähtisimme liikkeelle? Mitä valitsisimme tehdä, kun mitään tuttua kaavaa ei enää olisi? Mihin suuntaan ottaisimme ensimmäisen askeleen?
Lomalaisen ilo tai pahin painajainen
Lomalla koemme usein tunteen vapaudesta, kun rutiineja ei samalla lailla ehkä ole. Jokainen päivä voi olla täynnä odottamattomia tilanteita ja uusia kokemuksia, eikä koskaan tiedä, mitä seuraavan nurkan takaa paljastuu. Toisaalta tämä saattaa joissakin meissä myös aiheuttaa jopa ahdistuneisuuden tunteita.
Silti, lomallakin pidämme kiinni tietyistä rutiineista, etenkin lapsiperhearjessa. Syömme ateriamme, ehkä käymme kuntoilemassa tai osallistumme valmiiksi järjestettyyn ohjelmaan. Nämä pienet toistuvat asiat tuovat kuitenkin tuttua rytmiä seikkailun keskelle.
2. Elämänarvot ohjaavat rutiineja
Omat elämänarvot ohjaavat vahvasti sitä, millaisia rutiineja arjessamme muodostuu. Arvot kuten terveys, perhe tai itsensä kehittäminen vaikuttavat siihen, mille asioille annamme päivittäin aikaa ja huomiota. Jos arvostat terveyttä, voi päivittäinen liikunta ja terveellinen ruokavalio olla olennainen osa rutiinejasi.
Toisaalta, jos perhe on sinulle tärkeä, pyrit ehkä sisällyttämään yhteisen ajan läheisten kanssa osaksi arjen rytmiä.
Kysymys: Mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja ja elätkö niiden mukaisesti?
Arvot auttavat myös priorisoimaan ja pitämään kiinni rutiineista vaikeinakin aikoina. Kun rutiinit pohjautuvat omiin ydinarvoihin, ne tuntuvat merkityksellisiltä ja motivoivat jatkamaan, vaikka kiire tai stressi häiritsisivät. Esimerkiksi, jos itsensä kehittäminen on arvojen keskiössä, voi päivittäinen lukeminen tai oppiminen olla tärkeä osa päivääsi, vaikka kalenteri olisi täynnä muita velvoitteita.
3. Millaisia rutiineja on olemassa?
Rutiinit koostuvat toistuvista tehtävistä, joita voidaan jakaa eri osa-alueisiin. Jotkut rutiinit voivat olla eri elämänvaiheissa tärkeämpiä kuin toiset.
- Aamurutiinit: Herääminen, aamiainen, valmistautuminen päivään.
- Työrutiinit: Työpäivän aloitus, taukojen pitäminen, työn jakaminen osiin.
- Iltarutiinit: Rentoutuminen, iltapalan syöminen, valmistautuminen nukkumaanmenoon.
- Hyvinvointirutiinit: Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokailu, itsestä huolehtiminen.
Rutiinit voivat olla henkilökohtaisia (esimerkiksi urheiluharrastukset) tai liittyä työhön ja opiskeluun (esimerkiksi tehtävien organisointi tai oppimistavat). Niiden säännöllinen toistaminen helpottaa niiden automatisoitumista, jolloin ne tuntuvat vaivattomilta ja vievät vähemmän energiaa.
Lasten rutiinien tärkeydestä puhutaan paljon, sillä niiden tiedetään tuovan turvaa ja auttavan uuden opettelussa.
4. Rutiinit lisäävät tehokkuutta
Kun tietyt tehtävät hoidetaan säännöllisesti ja automaattisesti, aikaa ei kulu turhaan miettimiseen tai asioiden aloittamiseen. Esimerkiksi työrutiineihin kuuluvat tehtävälistat ja selkeät tauot voivat auttaa sinua keskittymään olennaisiin asioihin ilman jatkuvaa aikatauluttamista.
Kun asiat tapahtuvat ennakoitavasti, aivot säästävät energiaa, jolloin pystyt hyödyntämään ajan tehokkaammin ja keskittymään haastavampiin tai luovempiin projekteihin.
Vinkki: Luo niin työpäivään, kuin arkipäiviisi selkeät aloitus- ja lopetusrutiinit, jotta tiedät aina, mistä jatkaa seuraavana päivänä ja milloin on aika rentoutua.
5. Pienet muutokset tuovat suuria tuloksia
Pienet, päivittäiset teot voivat ajan myötä tuottaa merkittäviä tuloksia. Jos haluat esimerkiksi lisätä liikkumista, aloita pienillä muutoksilla, kuten lyhyellä kävelyllä työpäivän tauolla tai muutaman minuutin venyttelyllä aamuisin.
Pienet lisäykset rutinoituvat nopeasti ja ajan myötä ne voivat kasvaa isommiksi tavoiksi, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Pienet rutiinit tukevat elämäntapamuutoksessa
Työterveyslaitoksen artikkelissa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, ravitsemusterapeutti Jaana Laitinen kertoo, että niin sanotut huonot tavat tulevat selkäytimestä. Sen vuoksi uudet tavat tarvitsevat paljon, paljon toistoja. Alussa tämä vaatii sinnikkyyttä.
Aluksi on siis tärkeää lisätä tietoisuutta. Uuden rutiinin ei tarvitse hoitua kuin itsetään, vaan on hyvä alkaa vain tekemään. Aktiivinen tekeminen luo uuden rutiinin, kun sekin jumahtaa lopulta selkärankaan.
Vinkki: Lisää yksi uusi, pieni rutiini viikossa, jotta muutokset eivät tunnu liian suurilta tai raskailta. Esimerkiksi lisäravinteiden nappaaminen helposta paikasta, kuten keittiössä sijaitsevasta korista.
6. Rutiinit ja joustavuus - täydellinen yhdistelmä
Ei olla liian tiukkapipoja, eihän? Vaikka rutiinit auttavat tuomaan järjestystä ja ennakoitavuutta elämään, on tärkeää säilyttää myös joustavuus.
Elämässä tapahtuu odottamattomia asioita, ja rutiinien kyky mukautua tilanteisiin on avain hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Joustavien rutiinien avulla voit reagoida muutoksiin ilman, että tunnet menettäväsi otteen arjesta. Itselleen armollisuuden salliminen pitää myös homman mielekkäänä.
Vinkki: Jätä päivään tai viikkoon hieman joustoa, jotta yllätykset ja muutokset eivät kaada koko arjen rytmiä.
Tue vastustuskykyä ympäri vuoden
Rutiinit eivät ainoastaan helpota arjen hallintaa, vaan ne voivat myös tukea terveyttä ja hyvinvointia pitkällä aikavälillä. Yksi tärkeä osa hyvinvointia on vastustuskyvyn ylläpitäminen, ja terveelliset rutiinit – kuten riittävä lepo, liikunta ja monipuolinen ruokavalio – ovat keskeisiä osia tässä kokonaisuudessa.
Myös lisäravinteet, kuten Vastustuskyky+ -valmisteemme, voivat olla helppo tapa varmistaa, että elimistö saa riittävästi tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita ympäri vuoden. Kätevä D-vitamiinisuihkeemme on myös nopea lisä arkisiin rutiineihin etenkin keskikesän auringonpaisteen poistuessa.