Pikkujoulukausi on vauhdissa: miten alkoholi vaikuttaa miesten terveyteen?

Pikkujoulukausi on vauhdissa: miten alkoholi vaikuttaa miesten terveyteen?

Pikkujoulukausi on täällä, ja se tarkoittaa yhteisiä hetkiä perheen, ystävien sekä työkavereiden kanssa, nautiskelua herkullisista jouluherkuista sekä juhlien täyteistä aikaa. 

Kaikki eivät juhlimisesta niin välitä tai pikkujouluja tykätään viettää vesilinjalla. Se onkin yhtä oikea tapa, kuin myös alkoholin kanssa juhliessa. 

Alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta varmaa on, että runsas alkoholin käyttö vaikuttaa esimerkiksi miesten hyvinvointiin sekä testsoteronitasoihin. Voiko juhlakaudet selvitä ilman hormonitasojen heilahdusta?

alkoholi hormonit

1. Fyysinen terveys

Alkoholin vaikutus on hyvin yksilöllistä, mutta se vaikuttaa elimistöön monin eri tavoin. Yksi ilmeisimmistä vaikutuksista on alkoholin keskushermostoa lamaava vaikutus, mikä voi johtaa liikkeiden ja reaktionopeuden hidastumiseen. Tämä voi puolestaan johtaa erilaisiin ikäviin tapaturmiin.

Nukkumatti hukassa?

Liiallinen alkoholinkäyttö voi myös vaikuttaa merkittävästi unenlaatuun. Uni on erityisen tärkeää paitsi henkiselle, niin myös fyysiselle palautumiselle.

Jo yksi alkoholijuoma voi merkittävästi huonontaa seuraavan yön unenlaatua, jonka vuoksi runsasta ja säännöllistä alkoholinkäyttöä kannattaa oikeasti hieman harkita.

Jos nukkumatti on jo valmiiksi hukassa - ei alkoholi ainakaan helpota asiaa, vaikka pieni konjakkipaukku ennen nukkumaanmenoa onkin yleisesti tiedossa oleva "unikaveri".

Verenpaineen nousu lisää riskiä sairauksiin

Alkoholin runsaan käytön on katsottu olevan yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen, mikä puolestaan lisää riskiä sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen.

Maksan terveys on myös yksi tärkeä huomioitava asia alkoholin haittoja miettiessä. Alkoholi "palaa" pääasiassa maksassa, ja liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa maksasairauksia, kuten rasvamaksaa, -tulehdusta tai jopa -kirroosia. Jokaisen - myös miesten kannattaisikin olla tarkkaavaisia alkoholinkäytössään.

2. Testosteroni ja alkoholi

Alkoholilla on vaikutusta miesten hormoneihin, erityisesti testosteroniin. Pitkäaikainen, runsas alkoholinkäyttö voi johtaa testosteronitason laskuun. Tämä voi vaikuttaa miesten seksuaaliseen halukkuuteen, lihasmassan ylläpitoon ja yleiseen energiaan.

Testosteronituotantoon voi pyrkiä itse vaikuttamaan. Lue vinkit täältä.

Juhliminen silloin tällöin (tai yhdet pikkujoulut vuodessa) eivät vielä merkittävästi vaikuta testosteronitasoihin. Omaan hyvinvointiin on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota. Todella suuret alkoholimäärät eivät ole hyväksi kenellekään.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Testosteroni mielenterveys

3. Psyykkinen hyvinvointi

Vaikka alkoholi voi hetkellisesti rentouttaa ja lievittää stressiä, säännöllinen ja runsas juominen voi lisätä mielenterveysongelmien riskiä niin naisilla, kuin myös miehillä. Alkoholin pitkäaikainen käyttö voi altistaa miesten masennukselle ja ahdistukselle.

Alkoholi ja masennus voivat olla yhteydessä toisiinsa monin eri tavoin. Koska alkoholi hidastaa hermoston toimintaa ja siitä palautuminen voi kestää yllätävänkin pitkään, voi tämä pahentaa masennusoireita tai vaikeuttaa niistä toipumista.

Myös sosiaaliset vaikutukset voivat vaikuttaa omaan olotilaan, sillä vaikka alkoholi ehkä hetkellisesti tekee sosiaalisesta kanssakäymisestä helpompaa, voi tätä rohkaisevaa ainetta ilman kanssakäyminen olla haastavaa. Alkoholilla on myös vaikutusta paitsi itseen, niin myös ympärillä oleviin ihmisiin.

Lähde: Duodecimlehti.fi

4. Kuinka juhlia hormonitoimintaa sekoittamatta?

Vaikka juhliminen kuuluu olennaisesti pikkujoulukauteen, ei se tarkoita välttämättä aamuyön tunneille kukkumista tai epäterveellisiä valintoja.

Tässä vaihtoehtoja parempiin valintoihin, joiden avulla miesten hyvinvointia voidaan tukea pienistä pirskeistä huolimatta.

Muutamia vinkkejä:

  • Kohtuus: Nauti alkoholia kohtuudella. Suositusten mukaan miesten tulisi juoda enintään 2 annosta päivässä.

  • Vaihtoehtoiset juomat: Kokeile välillä alkoholittomia juomia tai vaihtoehtoisia alkoholijuomia vähentääksesi alkoholin kokonaiskulutusta. Esimerkiksi mocktaileja saa todella erililaisia!

  • Ruuan merkitys: Syö hyvin ennen alkoholin nauttimista, sillä ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä elimistössä. Myöhään valvominen voi jo itsessään väsytää elimistöä, joten säännöllinen syöminen tekee muutenkin hyvää myös juhlahumun aikana.

  • Vesi vanhin voitehista: Muista juoda vettä alkoholin juonnin ohella, sillä se auttaa pitämään kehon nesteytettynä sekä vähentää myös mahdollisia krapulaoireita. Vaikka joisit vain alkoholittomia juomia - voi pelkän veden juominen tehdä silti välillä hyvää.

Testosteroni lisäravinne hormonitoiminnan tueksi

Testo+ -valmiste on Suomessa valmistettu lisäravinne, joka sisältää miehen hyvinvointia tukevia ainesosia: 

  • tribulus terrestrisiä
  • sinkkiä, sekä
  • seleeniä.

Tribulus terrestris on Välimeren rohdoskasvi, joka edistää seksuaalista halukkuutta sekä kyvykkyyttä. Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä, proteiinisynteesiä, makroravinteiden aineenvaihduntaa sekä veren testosteronitasojen normaalia tasoa. Seleeni edistää kilpirauhasen toimintaa sekä siittiöiden muodostumista.

Pikkujoulukausi on ihanaa aikaa, ja alkoholi voi olla osa näitä iloisia hetkiä. On kuitenkin hyvä olla tietoinen alkoholin vaikutuksista terveyteen ja nauttia sitä vastuullisesti. Kohtuullinen juominen ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa miestä säilyttämään fyysisen ja psyykkisen hyvinvointinsa myös juhlakauden aikana.

Muista nauttia juhlista turvallisesti ja terveellisesti!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.