Pääse eroon sairastumisen pelosta – käytännön vinkkejä

Nainen katsomassa vesilasi kädessä olohuoneen ikkunasta ulos ja pohtimassa omaa terveyttään.

Sairastumisen pelko on yleinen huolenaihe, joka saattaa joskus kasvaa hallitsemattomaksi ahdistukseksi. Etenkin elämässä tapahtuneet menetykset, läheisen sairastuminen tai esimerkiksi mediassa esiin tulevat uutiset voivat kasvattaa pelkoa.

Ajatukset omasta tai läheisten terveydestä ovat luonnollisia, mutta kun pelko alkaa vaikuttaa elämänlaatuun, on hyvä oppia keinoja sen hallintaan. Jos pelko kasvaa täysin hallitsemattomaksi, on fobialle myös nimi: hypokondria eli "luulosairaus". Silloin apua kannattaa hakea jo lääkärin vastaanotolta.

Jos kuitenkin lievät ajatukset käyvät mielessä tavallisessa arjessa, niin käymme nyt läpi käytännön vinkkejä, jotka voivat auttaa pääsemään eroon sairastumisen pelosta ja täten parantamaan yleistä hyvinvointia.

Keskity elämäntapoihin, jotka tukevat hyvinvointia

Vaikka kaikkiin sairastumisen riskeihin ei voi vaikuttaa, elintavoilla voi parantaa terveyttä ja kohentaa mielenrauhaa. Riittävä uni, monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta tukevat kehon ja mielen hyvinvointia. Omaa hyvinvointia tukemalla voi vähentää huolia terveydestä.

Vinkki: Harkitse myös vastustuskykyä vahvistavaa lisäravinnetta, kuten Vastustuskyky+, joka tukee kehon immuunijärjestelmää. Vastustuskyvyn vahvistaminen antaa mielenrauhaa ja voi auttaa lieventämään huolta sairastumisesta.

Harjoittele tietoista läsnäoloa ja hengitystekniikoita

Tietoinen läsnäolo, eli mindfulness, auttaa keskittymään hetkeen ja vähentämään murehtimista tulevasta. Harjoitukset voivat auttaa säätelemään kehon stressivastetta ja lisäämään henkistä hyvinvointia. Myös hengitysharjoitukset, kuten syvään hengittäminen, voivat lievittää ahdistusta nopeasti.

Hengitysharjoitusta tekevä nainen jooga-asennossa.

Vinkki: Kun huomaat pelon tai ahdistuksen hiipivän mieleesi, kokeile syvähengitystä. Hengitä rauhallisesti sisään neljän sekunnin ajan, pidätä hetki ja puhalla hitaasti ulos. Tämä aktivoi kehon rauhoittumisjärjestelmää ja auttaa keskittymään hetkeen.

Vältä ylenmääräistä tiedon etsimistä ja rajoita uutisten seuraamista

Vaikka on luonnollista haluta tietää enemmän terveydestä, jatkuva sairauksiin liittyvien tietojen etsiminen voi ylläpitää pelkoa. Lääketieteelliset oireet ja tiedot voivat helposti johtaa liialliseen itsediagnosointiin, mikä voi lisätä stressiä.

Vinkki: Rajoita terveysaiheisten uutisten seuraamista ja vältä oireiden jatkuvaa googlettelua. Jos tunnet tarvetta etsiä tietoa, valitse luotettavia lähteitä ja pidä tiedonhakusi rajallisina. Keskustelu läheisen kanssa voi myös rauhoittaa mieltä.

Keskity siihen, mitä voit hallita

Vaikka sairastumiseen liittyvät asiat eivät aina ole hallittavissamme, on paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa. Keskity esimerkiksi siihen, miten voit lisätä arkeesi mielihyvää tuovia asioita ja rakentaa sosiaalista tukiverkkoa. Ystävien ja perheen kanssa vietetty aika voi auttaa vähentämään pelkoa ja ahdistusta.

Vinkki: Kokeile ottaa päivittäiseksi tavaksi tehdä jotain, mikä tuo sinulle iloa tai rauhoittaa sinua – olipa kyseessä sitten kirjan lukeminen, lempiharrastus tai puhelu ystävälle. Nämä hetket voivat tuoda mielenrauhaa ja tasapainoa.

Mies istumassa terapiassa vanhemman mies-terapeutin kanssa ja keskustelee sairastumisen pelostaan.

Hakeudu keskusteluapuun, jos pelot vievät liikaa tilaa elämästä

Jos sairastumisen pelko vaikuttaa elämääsi huomattavasti, on tärkeää hakea apua. Terapiasta tai muista keskusteluapua tarjoavista tahoista voi saada hyödyllisiä työkaluja pelon käsittelyyn. Ammattilaisen kanssa voit tarkastella pelkoa ja oppia taitoja sen hallitsemiseen.

Vinkki: Älä epäröi hakea apua. Pelon kanssa ei tarvitse jäädä yksin, ja moni saa merkittävää helpotusta keskustelutuen kautta.

Myös liitännäissairauksien pelko voi kahlita elämää

Jos olet jo pitkäaikaissairas, voi myös liitännäissairauksien pelko rajoittaa arkea, kun huoli tulevista terveysongelmista vie tilaa hetkessä elämiseltä. Myös tämä pelko voi kahlita elämää monin tavoin, esimerkiksi:

  • lisäämällä stressiä
  • vähentämällä iloa päivittäisistä asioista
  • ja jopa johtamalla sosiaaliseen eristäytymiseen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että pelon hallinta on mahdollista. Tieto siitä, että voi itse vaikuttaa terveyteensä esimerkiksi ravitsemuksen, liikunnan ja riittävän levon avulla, auttaa palauttamaan kontrollin tunnetta. Keskustelu ammattilaisen kanssa voi tuoda tukea ja perspektiiviä liitännäissairauksien pelkoon, etenkin jos arjessa on jo sairauden vuoksi rajoittavia tekijöitä.

Myös krooninen kipu voi viedä paljon voimavaroja ja vaikuttaa paitsi omiin, niin myös läheisten voimavaroihin. Vertaistuki voi olla monelle ensisijaisen tärkeää.

Lopuksi: Kohti rauhallisempaa mieltä

Sairastumisen pelosta vapautuminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta pienillä askelilla on suuri merkitys. Kun alat työstää pelkojasi, huomaat vähitellen, että ne eivät enää hallitse arkeasi yhtä voimakkaasti. Edellä esitetyt keinot ovat sellaisia, joita voi alkaa itse halutessaan työstämään tai ottaa ainakin askeleen kohti ajatustensa hallintaa.

Panostamalla hyvinvointiin ja oppimalla uusia keinoja ahdistuksen hallintaan voit saavuttaa tasapainoisemman ja rauhallisemman mielen.

Mitä ajatuksia tämä aihe herättää? Voit jatkaa keskustelua alla olevassa kommenttiosiossa.

Takaisin blogeihin

2 kommenttia

Kiitos kommentistasi Arja! Otamme mielellämme myös Terveysblogin aiheideoita vastaan. Mukavaa marraskuun jatkoa!

Suomen Vitamiinikeskus,

Hyvä artikkeli,täyttä asiaa ja tarpeellinen monelle!

Arja anttila,

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.