IBS eli Irritable Bowel Syndrome ei ole varsinainen sairaus vaan vaiva, jonka moni suomalainen tunnistaa. Jos sitä ei ole itsellä tai läheisellä voi olla edes vaikea kuvitella, miten viheliäisestä vaivasta onkaan kysymys.
Perehdy kymmeneen tärkeimpään faktaan IBS:ästä, niin tiedät enemmän!
IBS on yllättävän yleinen vaiva
Ärtyneen suolen oireyhtymä on yksi yleisimmistä ruoansulatuskanavan häiriöistä, ja se vaikuttaa noin 10-15 prosenttiin aikuisväestöstä. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Oireet vaihtelevat
Oireet voivat vaihdella henkilöittäin, eikä siihen ole löydetty tiettyä syytä tai vikaa. Se on toiminnallinen häiriö. Tämä tarkoittaa, että suoliston rakenne on normaali, mutta sen toiminta on häiriintynyt.
Lähde: ibd.fi
Ärtyneen suolen oireyhtymä oireita voivat olla:
- Ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa vatsakipua, joka voi tuntua eri puolilla vatsaa.
- Suolen toiminta muuttuu, ja ulostamisen tiheys voi vaihdella harvemmasta tiheämpään.
- Uloste voi olla joko kovaa tai löysää, ja suoli saattaa tuntua huonosti tyhjentyneeltä.
- Vatsakipu liittyy usein ulostamiseen, ja kipu saattaa helpottaa sen jälkeen.
- Monille potilaille erityisen häiritseviä oireita ovat vatsan turvotus ja ilmavaivat, jotka yleensä pahenevat illalla.
- Oireiden voimakkuus voi vaihdella ajanjaksoittain; välillä ne saattavat olla lieviä, välillä taas voimistua.
- Useimmilla potilailla oireet joko lievittyvät ajan myötä tai pysyvät ennallaan.
- Noin 20 % potilaista oireet kuitenkin pahenevat ajan kuluessa.
Kuten oireista huomaa, voi IBS oireilla siis hyvin eri tavoin ja ärtyä eli tilanteista tai tavoista. Siksi on erittäin tärkeää tunnustella omaa oloa ja toimia sen mukaan sekä hakeutua tarvittaessa lääkärin pakeille.
Ruokavalion merkitys
Ruokavalio voi vaikuttaa merkittävästi IBS-oireisiin. Monet oireista kärsivät huomaavat merkittävän eron omaan olotilaansa vältellessään tiettyjä ruokia.
Näitä voivat olla esimerkiksi:
- rasvainen ruoka
- maitotuotteet
- gluteeni
- FODMAP-hiilihydraatit
FODMAP ruokavalio oireiden selvittämisessä
FODMAP-ruokavalio koostuu kahdesta vaiheesta: aluksi rajoitetaan FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien ja juomien käyttöä noin 4–6 viikon ajan oireiden hallitsemiseksi. Tämän jälkeen ruokavaliota laajennetaan vaiheittain, palauttamalla yksi ruoka-aine kerrallaan, jotta voidaan seurata oireiden kehittymistä ja löytää yksilöllisesti sopiva ruokavalio.
Lopulta siirrytään ylläpitovaiheeseen, jossa pyritään ylläpitämään monipuolista ruokavaliota, joka ei aiheuta oireita. Koko prosessi on yksilöllinen ja edellyttää oireiden tarkkaa seurantaa ja tarvittaessa asiantuntijan, kuten ravitsemusterapeutin tukea.
IBS ja gluteeni
Kuituvalmisteiden, kuten psylliumin, käyttö voi auttaa hallitsemaan IBS-oireita, kuten ummetusta. Kuituvalmisteet voivat auttaa lisäämään suolen sisältöä ja parantamaan suolen toimintaa. Vehnäleseitä ja muita liukenemattomia kuituja tulisi kuitenkin välttää, koska ne voivat pahentaa oireita.
IBS-oireita pahentavat usein kofeiini, rasvainen ruoka, alkoholi, mausteiset ruuat ja tietyt keinotekoiset makeutusaineet. Myös viljojen gluteeni voi aiheuttaa oireita, vaikka kyseessä ei olisikaan keliakia.
Stressin vaikutus IBS:ään
Stressi ja ahdistus voivat pahentaa IBS-oireita. Psykologiset tekijät, kuten stressi ja masennus, voivat vaikuttaa suoliston toimintaan ja aiheuttaa oireiden voimistumista.
Diagnoosi perustuu oireisiin
IBS:n diagnosointi perustuu pitkälti oireiden arviointiin ja muiden sairauksien poissulkemiseen. Koska ärtyvän suolen oireyhtymä ei näy tavanomaisissa laboratoriokokeissa tai kuvantamistutkimuksissa, lääkäri tekee diagnoosin potilaan kuvaamien oireiden perusteella.
On tärkeää sulkea pois muut mahdolliset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, ennen kuin IBS-diagnoosi voidaan vahvistaa.
Hoitovaihtoehdot ruokavalion ohella
Työterveyslaitoksen julkaisemassa verkkolehden artikkelissa kerrotaan, että jopa puolet suomalaisista työikäisistä on kertonut omaavansa herkän vatsan. IBS:ää puolestaan sairastaa arvioilta noin puoli miljoonaa suomalaista.
Moni oireista kärsivä on kertonut vatsavaivojen olevan yhteydessä siihen, kuinka stressaantuneeksi he itsensä kokevat. Ruokavaliohoitokaan ei aina auta ainakaan nopeasti, joten tässä muita keinoja helpottaa vatsaongelmia:
Liikunta
Liikunta on keskeinen osa IBS:n hoitoa, sillä se voi edistää suolen toimintaa ja vähentää oireita. Säännöllinen liikunta, kuten esimerkiksi päivittäinen 20–60 minuutin kävely voi jo tuoda helpotusta.
Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa, mikä voi lievittää monia IBS:ään liittyviä oireita.
Lääkehoito
Lääkehoito tulee kyseeseen silloin, kun elämäntapamuutokset ja ruokavaliohoito eivät riitä lievittämään oireita. Lääkehoitoja ovat esimerkiksi:
- Ummetuksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet, jotka tehostavat suolen toimintaa.
- Trisykliset masennuslääkkeet tehoavat joidenkin tutkimusten mukaan ripulioireisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä.
- Ripulin hoitoon voidaan myös käyttää lääkärin määräämiä lääkkeitä, jotka säätelevät suolen toimintaa ja vähentävät ripulin oireita.
Kokonaisvaltainen hoito on tässäkin kohti tärkeää. Jos et pärjää oireiden kanssa yksin, hakeudu lääkäriin.
Lähde: duodecimlehti.fi
Stressin hallinta
Koska stressi ja ahdistus voivat pahentaa IBS-oireita, psykologiset hoidot voivat joskus olla osa hoitona etenkin masennuspotilailla. Näihin kuuluvat esimerkiksi:
Hypnoterapia: Hypnoosi on osoittautunut hyödylliseksi joillekin IBS-potilaille, auttaen vähentämään vatsakipua ja parantamaan suolen toimintaa.
Rentoutusharjoitukset: Jooga, meditaatio ja muut rentoutumismenetelmät voivat lievittää stressiä ja siten vähentää IBS-oireita.
Lähde: duodecimlehti.fi
Vaikutus elämänlaatuun
IBS voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun ja päivittäiseen toimintaan. Oireet voivat rajoittaa sosiaalista elämää, työsuoritusta ja yleistä hyvinvointia. Se minkä vuoksi myös esimerkiksi hypnoosi voi olla suuri apu johtuu siitä, että saatamme reagoida voimakkaasti erilaisiin stressitekijöihin vatsallamme.
Kehon jännitystilat voivat vaikuttaa suoliston toimintaan voimakkaastikin, joka voi saada ärtyneen suolen oireilemaan.
Kalsium edistää ruuansulatusentsyymien normaalia toimintaa
Koska maitohappobakteerit ja erilaiset kuituvalmisteet ovat varmasti sinulle tuttuja, puhutaan hetki kalsiumista ja suolistosta. Kalsium tunnetaan parhaiten luuston hyvinvoinnin tukijana, mutta sillä on muitakin tärkeitä rooleja.
Kalsium vaikuttaa mm. mahahapon eritykseen ja edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa. Suomalaiset saavat eniten kalsiumia maito- ja viljatuotteista, mutta IBS:stä kärsivä saattaa joutua välttämään joitakin näitä elintarvikkeita.
Luusto+ valmiste tukee terveyttä monipuolisesti
Luusto+ on suomalainen kalsiumvalmiste, joka tukee paitsi luuston, myös ruoansulatuksen hyvinvointia. Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa, mikä on erityisen tärkeää niille, jotka kärsivät ruoansulatuskanavan häiriöistä.
Tämä valmiste tarjoaa laadukkaan ja vatsaystävällisen tavan varmistaa riittävä kalsiumin saanti, myös silloin, kun tietyt ruoat joudutaan jättämään pois ruokavaliosta. Luusto+ on kehitetty suomalaisiin tarpeisiin ja sopii erinomaisesti osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia.