Suomen Vitamiinikeskus | Vitamiinit ja ravintolisät verkkokaupasta

B12-vitamiinin puutoksesta voi kärsiä vuosia huomaamatta

B12-vitamiinin puutoksesta voi kärsiä vuosia huomaamatta

5.12.2018 09:15

B12-vitamiinia tarvitaan elimistön elintärkeissä toiminnoissa, kuten DNA:n muodostamisessa ja hermoston ylläpidossa. Harvalla kuitenkaan on käsitystä siitä, miten liian alhainen B12-vitamiinitaso näkyy, vaikka puutos voi aiheuttaa vakaviakin oireita.

B12-vitamiinin puutteesta voi kärsiä huomaamattaan jopa vuosien ajan, sillä puutos kehittyy yleensä hitaasti. Syynä on usein imeytymishäiriö tai yksipuolinen kasvisruokavalio. Tyypillinen oire on anemia ja siihen liittyvä uupumus, joka on helppo painaa villaisella ja laittaa stressin piikkiin. Pitkittynyt B12-vitamiinin puutos voi kuitenkin aiheuttaa vakavia vaurioita. Verikokeesta puutos selviää nopeasti.

Paljonko Vitamiinikeskuksen B12-valmiste sisältää vitamiinia?

Suomen Vitamiinikeskuksen B12-valmiste sisältää vitamiinia 1000 µg. Määrä on suuri, koska B12-vitamiinin imeytyminen elimistössä on hieman mutkikasta. Valmisteessa käytetään metyylikobalamiinia, joka on vitamiinin aktiivinen muoto. Vitamiinikeskuksen B12-vitamiini sulaa suussa, jolloin osa vitamiinista imeytyy jo suun limakalvoilta.

Milloin B12-vitamiinitasot kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä?

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ravinnosta. Kasvikunnan tuotteet eivät vitamiinia sisällä. Vegaanien ja kasvissyöjien kohdalla puutos on todennäköinen ilman vitamiinilisiä.

Iän myötä B12-vitamiinin imeytyminen ruoasta elimistöön huononee.Yli 55-vuotiaiden olisi hyvä tarkistuttaa B12-vitamiinitasonsa säännöllisesti.

B12-vitamiinin puutos

Säännöllinen alkoholin käyttö (esimerkiksi viinilasillinen iltaisin) vaikuttaa negatiivisesti maksaan varastoituneen B12-vitamiiniin tasoon.

Voiko monipuolisesta ravinnosta saada riittävästi B12-vitamiinia?

Suomalaisten tärkeimpiä B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa, munuaiset, liha, kala, kananmunat ja maitovalmisteet. Puoli litraa maitoa päivässä riittää tyydyttämään aikuisen B12-vitamiinin tarpeen. Keho varastoi ja kierrättää B12-vitamiinia tehokkaasti. Noin 75 % käytetystä vitamiinista käytetään uudelleen elimistön tarpeisiin.

B12-vitamiinin puutos

Voiko vitamiinilisällä paikata heikkolaatuista ruokavaliota

Vitamiinivalmisteilla ja ravintolisillä ei voi koskaan korvata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Terveellisen elämäntavan perusta on monipuolisessa kasvisten, täysjyväviljan, maitovalmisteiden, kalan ja lihan käytössä. Ruoasta saa vitamiinien lisäksi muita hyödyllisiä ravintoaineita kuten flavonoideja ja kuituja. Vitamiineja ravinnosta ei voi koskaan saada liikaa.

Huolehdi riittävästä B12-vitamiinin saannista ja tilaa Vitamiinikeskuksen B12-vitamiinivalmiste suoraan kotiovellesi.